Četvrtak, 28. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Prirodni porođaji

4 razloga zašto se buduće mame odlučuju za porod u vodi

Autor: S.M.

09.03.2023. 08:30
4 razloga zašto se buduće mame odlučuju za porod u vodi

Foto: iStock

Važno je napomenuti da se za sva pitanja i načine poroda najvažnije konzultirati s liječnicimaIako konvencionalni prirodni proces rađanja može biti pomalo zastrašujući i iscrpljujući za neke žene, to je još uvijek preferirani izbor porođaja mnogih.


Pojavom epiduralnih i drugih mogućnosti ublažavanja boli došlo je do promjene paradigme u smislu da žene imaju mogućnost izbora, porod u vodi ostaje jedan od biranih načina za donošenje novog života na svijet.


Dr. Deepika Aggarwal, viša ginekologinja i opstetričarka objašnjava: “Mnogi razmatraju sigurnosne aspekte rađanja u vodi, ali to je klinički dokazano sigurna tehnika u kojoj su bebe zdrave poput onih rođenih tijekom tradicionalnog procesa pod uvjetom da to radi stručnjak koji ima iskustva i obuke za provođenje poroda.”
U nastavku je navela i nekoliko prednosti poroda u vodi.


Opuštajući efekt


“Topla voda smiruje i opušta ukočene mišiće i živce, smanjujući napetost i anksioznost. Djeluje i kao prirodno sredstvo za ublažavanje boli smanjenjem krvnog tlaka i poticanjem tijela na stvaranje endorfina, koji smanjuju intenzitet boli. Pomaže u stvaranju učinkovitih kontrakcija zbog bolje oksigenacije mišića maternice, čime se smanjuju komplikacije fetusa.”


Prirodnost


Budući da potapanje u toplu vodu tijekom poroda pomaže u snižavanju krvnog tlaka umirujući živce i mišiće, čini vas manje tjeskobnima. Također, pomaže u oslobađanju sretnih hormona (endorfina) koji djeluju kao prirodno sredstvo za ublažavanje boli koje dodatno smanjuje ozbiljnost boli.


Plutajući učinak


Učinak uzgona u vodi odnosno “plutajući učinak” pomaže u boljem smislu kontrole omogućujući slobodno kretanje za razliku od tradicionalne metode. Omogućuje i djetetu da se približi rodnom kanalu pružajući jednostavnost, bolji osjećaj kontrole i skraćivanje vremenskog trajanja porođaja.


Minimalne komplikacije


Prema Aggarwal, voda pomaže u poboljšanju elastičnosti perineuma pa su šanse za vaginalna oštećenja tijekom poroda manje. Istezanje perinealne regije toplom vodom smanjuje mogućnost oštećenja i smanjuje vrijeme oporavka. Uranjanje u vodu može pružiti ove prednosti tijekom poroda čak i ako se izvodi carski rez.


Koji način poroda odabrati?


“Porod u vodi pruža više koristi od konvencionalnog poroda, unatoč činjenici da su oba pristupa jednako uspješna, sigurna i pouzdana. Količina i trajanje nelagode tijekom poroda koje majka mora podnijeti može se znatno smanjiti porođajem u vodi, kao što je prethodno opisano. Normalni porod, s druge strane, događa se vašim oslanjanjem na lijekove protiv bolova.


Kao rezultat toga, rađanje u vodi je prirodniji proces. Treba imati na umu da svaki od ovih postupaka ima vlastite prednosti i nedostatke. Konačna odrednica korištenog postupka određena je kliničkim potrebama i gestacijskim zdravljem majke”, zaključuje doktorica, a prenosi Times of India.