Foto: Pixabay
Osušeni lovorov list možete kupiti u gotovo bilo kojoj trgovini, ali ako ga imate u vrtu ili negdje u blizini gdje ga možete ubrati, taj će vašim jelima podariti još veće bogatstvo arome i okusa.
Listovi lovora obično se ne jedu, već se u kulinarstvu koriste kao pojačivač okusa.
Budući da svježi lovorov list ima izrazito gorak okus i opor miris, većinski se u svrhu kuhanja koristi osušeni, a kako biste ga pravilo osušili kod kuće, donosimo čak četiri metode kako to možete vrlo jednostavno napraviti.
Sušenje na zraku
Kako biste lovorovo lišće osušili na zraku, listove posložite u jednom sloju na lim za pečenje i pokrijte papirnatim ručnikom.
Lim stavite na tamno i suho mjesto gdje listovi neće biti izloženi izravnoj sunčevoj svjetlosti, te koje je dovoljno provjetreno i ventilirano.
Listovi lovora trebali bi se sušiti četrnaest dana, a možete ih okrenuti nakon prvog tjedna kako biste bili sigurni da se ravnomjerno osuše.
Ova metoda pomaže lovoru da sačuva svoja prirodna eterična ulja što će vašim jelima pružiti bogatu aromu.
Dehidrator
Listove lovora posložite u jednom sloju na pladanj dehidratora hrane.
Sušite ih od jednog do četiri sata, ovisno o stupnju vlažnosti zraka.
Znati ćete da je proces gotov kada listovi postanu smeđi i kruti. Ako ostane zelenih mrlja, ostavite lišće da se dulje suši.
Pećnica
Začinsko bilje treba nisku temperaturu i cirkulaciju zraka kako bi se pravilno osušilo.
Ako lišće lovora želite osušiti u pećnici, namjestite ju na najnižu temperaturu (idealno na 90°C) i posložite listove u jednom sloju na lim za pečenje.
Listove lovora okrećite svakih dvadesetak minuta kako bi se osiguralo ravnomjerno sušenje, a trebali bi se osušiti za sat do dva.
Mikrovalna pećnica
Stavite listove lovora u jednom sloju na tanjur i stavite u mikrovalnu pećnicu trideset sekundi. Okrenite lovorov list, zatim pecite u mikrovalnoj još trideset sekundi.
Okrenite i pecite lovorov list u mikrovalnoj u intervalima od trideset sekundi dok se ne osuši, što može potrajati dvije do tri minute.
Prije i nakon sušenja
Kada se pripremate na sušenje lovorovog lišća, prvo što trebate napraviti je odabrati prikladno lišće – tamnozeleno i bez mrlja. Uberite listove s biljaka starih najmanje dvije godine, a najbolje ih je brati tijekom ljeta.
Prije sušenja ih dobro isperite pod tekućom vodom kako biste uklonili svu prljavštinu i prašinu, a zatim ih osušite od viška vlage papirnatim ručnicima prije nego što ih osušite.
Osušeni lovor čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi ili zatvorenoj plastičnoj vrećici. Osušeno lišće trajat će do godinu dana.
najnovije
najčitanije
Županija
bivše odmaralište Partizan
ZABORAVLJENA MJESTA (6) Srbi ne puštaju derutno odmaralište u Biogradu? Danas izgleda kao kulisa horora
Nogomet
west ham
Julen Lopetegui na rubu otkaza zbog niza poraza
Kultura
MEĐU KORICAMA
Zadarski književnik Alojz Pavlović objavio roman “Slomljeno srce”, ispunjen dubokim temama
Svijet
mjere sad-u
Kina zabranila izvoz važnih sirovina vezanih za elektronsku industriju
Zadar
dario tomas
DIJELAC Mladi poduzetnik iz Zadra pokreće platformu za najam i prodaju viška robe i proizvoda
Crna Kronika
TRAGEDIJA
UŽAS U RAŠTEVIĆU U kući pronađene tri mrtve osobe, donosimo fotografije i ispovijesti susjeda s mjesta tragedije
Crna Kronika
detalji strašne tragedije
Stradala obitelj je tek nedavno kupila kuću u Rašteviću, a još nisu imali struje
Zadar
NAJDOKTORI
‘Najdoktori’ iz Zadarske županije počašćeni priznanjem: ‘Izuzetno mi je drago što pacijenti cijene moj rad’
Zadar
GRAĐANI SU FRUSTRIRANI
Parkiranje muči sve veći broj Zadrana! ‘Stanari tvrde da je to njihovo, prijete lomljenjem brisača…’
Nogomet
POČIVAO U MIRU