Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Djelotvorne metode

3 načina kako se zimi boriti protiv suhih očiju i vratiti im vlažnost

Autor: Lucija Sučić

22.02.2023. 08:14
3 načina kako se zimi boriti protiv suhih očiju i vratiti im vlažnost

Foto: iStock

Postoje određene stari koje možete napraviti koji će pomoći sa suhoćom očiju i umanjiti simptome poput svrbeža i nadraženosti očijuTijekom zime, nije neobično imati osjećaj veće suhoće očiju u odnosu na ostala godišnja doba, što je najčešće rezultat vremenskih uvjeta poput vjetra i niske vlage zraka u zatvorenim prostorima zbog klimatizacije.


Na vrijeme utjecaja nemamo, a isto tako nije rješenje biti u prostoru koji je veoma hladan, no postoje određene stari koje možete napraviti koji će pomoći sa suhoćom očiju i umanjiti simptome poput svrbeža i nadraženosti očiju.


Umjetne suze


Radi se o metodi vraćanja prirodne vlažnosti očima, a radi se o kapima za oči koje su dostupne bez recepta u gotovo svakoj ljekarni.
Ako se odlučite za ovu metodu, a nosite naočale, na ambalaži provjerite jesu li pogodne za korištenje sa naočalama. Koristite ih prema uputama na pakiranju.


Ovlaživači zraka


Oni su ključni za zatvorene prostore, pogotovo one grijane i klimatizirane, koje možete koristiti kako biste vratili malo vlage u zrak.


Međutim, bitno kod ovlaživača zraka je to da zahtijevaju redovno čišćenje, jer vlaga u ovlaživačima zraka može prirodno privući plijesan i bakterije, a što inače koristan ovlaživač zraka može pretvoriti u leglo bolesti. Stoga, redovito ih čistite kako se to ne bi dogodilo.


Topli oblozi


Ako su vam oči jako nadražene i crvene, stavljanjem toplih obloga možete smanjiti crvenilo i nelagodu.


Namočite krpicu ili blazinice u toplu vodu i položite oblog na oči te držite oko 10 minuta. Isto možete učiniti i sa toplim čajem od kamilice.


Izvor