Petak, 3. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

VREMEPLOV

Žuža: Zbog rata smo imali druge prioritete

Autor: Šime Ćurko/Paulo Sarić

10.10.2023. 13:17
Žuža: Zbog rata smo imali druge prioritete

Foto: MUZEJ ZADARSKE KOŠARKE



U sezoni 1993./94. Zadar je prvi put imao dva košarkaška prvoligaša. U najjačem domaćem rangu Zadru se pridružila Puntamika, klub aktivan od 1972. godine, kojem je plasman u A-1 ligu postao najveći doseg u dotadašnjoj povijesti. Te je sezone bilo 16 prvoligaša, koji su u prvom dijelu bili podijeljeni u dvije skupine, Sjever i Jug. Potom su četiri najbolja sastava iz svake skupine igrala Bijelu ligu (prvo do osmo mjesto), a ostali su natjecanje nastavili u Plavoj ligi (deveto do 16. mjesto). Puntamičani su u debiju u skupini Jug uvjerljivo izgubili u gostima od Splita (tada Croatia osiguranje). Ipak, konačnih minus 53 nije umanjilo zadovoljstvo činjenicom da je momčad upisala prvu prvoligašku utakmicu. Bilo je to 10. listopada 1993., prije točno 30 godina.


– Toliko je prošlo? Uh, trebala bi mi neka tableta za prisjećanje. Davno se to dogodilo – kaže Samir Žuža, tada prvotimac Puntamike, koji je protiv Splićana ubacio 27 koševa. Bio je Žuža predvodnik Puntamičana u sezoni u kojoj su u prvom dijelu upisali samo jednu pobjedu (Jadrankolor 119:115) i 13 poraza, ali su u nastavku uspjeli izboriti ostanak te su natjecanje završili na petom mjestu u Plavoj ligi, odnosno ukupno 13.


Šarlija, pa Žuža


– Imali smo, koliko se sjećam, uglavnom zadarske igrače. Bilo je tu i kvalitete, iako se u početku činilo da bi nam A-1 liga mogla biti preveliki zalogaj. Međutim ostali smo u ligi, sljedeće godine su dovedena i pojačanja, imali smo i Amerikance, i pokušalo se čak parirati Zadru. Međutim, to je bio preveliki zalogaj i 1995. smo ispali. Išlo se s prevelikim ambicijama, koje klub nije mogao izdržati.




Rat je bio zadarska svakodnevica.


– Tada se stvarala hrvatska država, rat je bio svuda oko nas, i kao društvo imali smo druge prioritete. Bez obzira na to nastojali smo biti na najboljoj mogućoj razini, trenirali smo pod uzbunama, putovali na gostovanja i trudili se biti konkurentni. Nije bilo lako, ali išlo je. Nismo razmišljali o plaćama i ugovorima, igrali smo iz ljubavi prema košarci i našem gradu. Iz današnje perspektive bilo je to vrijeme košarkaških zanesenjaka, entuzijasta.


Žuža je trpao suparničke koševe sa svih strana.


– Bio sam drugi strijelac lige, s malo manje od 30 poena po utakmici. Jedino je Stipe Šarlija, koji je igrao za Zadar, bio ispred mene. Igrao sam klasičnu poziciju šutera, kakva se u današnjoj košarci malo izgubila – zaokružio je Žuža svoja sjećanja.


Pomoć Giergije


Zanimljiv je i put koji su Puntamičani prošli do A-1 lige. Sezonu ranije bili su treći u A-2 ligi Jug. Alkar je kao prvak izravno ušao u viši rang, na koji je imao pravo i Omiš. No, ta je momčad odustala od natjecanja pa je Izvršni odbor HKS-a poslao Puntamici pozivnicu.


– Uvrštenje u A-1 ligu velika je stvar za naš klub i naš grad, a najveće zasluge za to pripadaju Pinu Giergiji, koji je naš istinski zastupnik i koji je na vrlo sugestivan način uvjerio članove Izvršnog vijeća HKS-a da upravo Puntamika zaslužuje uvrštenje među najbolje hrvatske klubove. Zahvaljujemo na razumijevanju, posebno ljudima iz Šibenika i Splita – izjavio je tada za Slobodnu Dalmaciju Tiho Šarić, tajnik Puntamike. Predsjednik kluba bio je Gvido Profaca, a članovi uprave: Ivo Grbić, Mario Bakmaz, Josip Štulina, Željko Predovan, Zdenko Matešić, Miljenko Atelj, Ivica Buterin, Nikola Sorić, Boris Babić, Arsen Marin. Trener je bio Joško Pulja, a njegov pomoćnik Zlatko Petani…


CROATIA OS. 123


PUNTAMIKA 70


SPLIT – Dvorana na Gripama. Gledatelja: 300. Suci: Grbac i Lauri (obojica Šibenik).
C. OSIGURANJE: Vranković 23, Prkačin 9, Čutura 9, Videka 12, Miličić 2, Čizmić 11, Krstić 7, Cvjetičanin 4, Mršić 20, Popović 9, Colter 11, Arapović, 6.
PUNTAMIKA: Plantak, Mičić, Žuža 27, Pruže, Giergia 6, Modrić 1, Grgurev 2, Fabijan, Meštrović 15, Marcelić 4, Obad 11, Bugarija. Trener: Joško Pulja