Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Liga za prvaka

"Žuti" i peti put zaredom nadmudrili Jusupovu momčad

Autor: Andrija Dešpoja

15.04.2023. 22:10

Foto: Mate Komina



Ne ide pa ne ide košarkašima Zadra ove sezone u dalmatinskim derbijima. I peti put u nizu Split se pokazao boljim takmacem, slavivši na svojim Gripama s 85:76 u 6. kolu Lige za prvaka. Bitna pobjeda za “Žute” u smislu borbe za jedinicu u doigravanju, dok se Jusupovoj momčadi ta situacija sada bitnije zakomplicirala jer još moraju u goste i Cedeviti Junior i Ciboni.
Zadrani su otvorili utakmicu na najbolji mogući način, nakon sedam minuta igre bili su na dvoznamenkastoj prednosti (12:22), a sve su zadarske koševe ubacila dvojica igrača. Božić 13, dok je Ramljak dodao devet, od čega su bile dvije trice.
Ipak, teško se moglo nastaviti u istom ritmu bez pomoći trećeg i četvrtog igrača, a Split se preko Shortera i Kalajžića konsolidirao do kraja prve dionice (21:25). Pomoć suigrača Božić i Ramljak dobili su, doduše u malom dozama, u drugoj četvrtini. Zabili su po tricu Čampara, Lakić i Drežnjak, ali na drugoj strani uspješno je parirao i domaći tandem Shorter-Mavra. Sve je to na odmoru rezultiralo blagom prednošću Zadra (46:48) koji se mogao pohvaliti odličnim šutom za tri (7-14), ali obrana nije bila na visini, što ga je posebno koštalo u nastavku utakmice.
Poravnati odnosi vrijedili su do samog smiraja treće dionice kada “Žuti” preko Jukića i Ukića rade seriju 10:0 i odnose prema završnih deset minuta 12 viška (73:61). Pokazalo se to i prijelomnim trenutkom dalmatinskog derbija jer se Jusupovi igrači više nisu uspjeli vratiti iz provalije. Domaćin je bez većih problema održavao dvoznamenkastu prednost, a Zadar se tek  ulaskom u završnu minutu uspio preko Čampare i Drežnjaka prišuljati do sedam minusa (83:76), no potvrdu slavlja Splićana potom je donio zakucavanjem Nelson. Kod Splita najistaknutiji pojedinci bili su Shorter s 19 koševa, devet skokova i četiri asiatencije, Mavra je ubacio 16, a kod Zadra jedini su blistali Božić s 24 poena, deset skokova i sedam asistencija i Ramljak koji je ubacio 22 koša uz 12 skokova.