ponedjeljak, 6. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Liga za prvaka

Zadar preko Furnira do četvrtog slavlja u nizu

Autor: Andrija Dešpoja

12.04.2023. 20:11
Zadar preko Furnira do četvrtog slavlja u nizu

Foto: Mate Komina



Košarkaši Zadra uspjeli su po očekivanju nanizati četvrtu uspješnicu u Ligi za prvaka. Na Višnjik je u goste stigao Furnir, jedno od najugodnijih iznenađenja gornjeg doma hrvatskog prvenstva, no nije se pokazao baukom za sastav Danijela Jusupa kao što je to bio slučaj s Cedevitom Junior ili umalo Cibonom u prethodnim kolima. Rezolutno otvaranje te namještene nišanske sprave u prvom poluvremenu pokazale su se sasvim dovoljnima za pobjedu koja je Zadrane postavila rame uz rame s Cibonom na samom vrhu poretka.


Vanjski šut


Već se na otvaranju vidjelo da se gosti iz Dubrave neće naigrati na Višnjiku, što je odzvanjalo u svim najavama aktera iz domaćeg tabora. Jusupova početna petorka neumoljivo je krenula i nakon pet minuta igre pobjegla na 14:6. Nije se Furnir baš tako lako dao, a da zna biti iznimno opasan kada ga se pusti pokazala je sljedeća minuta u kojoj se 7:2 serijom rezultat vratio u margine jednog posjeda (16:13). Srećom, budna je bila domaća momčad koja se ponovno uozbiljila i ekspresno uzvratila paljbom s vanjskih pozicija. Mekić i Božić tricama donose svojima prvu dvoznamenkastu prednost (26:15), ali ruku je na drugoj strani namjestio i Kuzmanović. Posebno je dojmljiva bila njegova trica preko pola terena za kraj prve četvrtine koju su Zadrani nakon nekoliko lijepih egzekucija Čampare umjesto s deset priveli sa sedam viška (30:23). No, nije se trebalo dugo čekati na novi šou u režiji BiH reprezentativca koji je otvorio drugu dionicu trima tricama dok je jednu dodao i Davis, što je značilo da Zadar odlazi na dotada najvećih 17 plusa (42:25). Gosti su u pet minuta druge četvrtine uspjeli zabiti tek četiri koša, rezultat je to puno ozbiljnije obrane domaćeg sastava, ali i umora jer je rotacija Dubravaša uistinu bila uska. Uslijedilo je malo plodnije razdoblje za Šarinove momke što se tiče poena, ali u obrani nisu mogli parirati raspoloženim Jusupovim igračima.


Rutinski nastavak


U smiraj prvog poluvremena na svoje je uspio doći i Drežnjak koji niže nekoliko dvica, pa i tricu kojom se popelo na okruglih 20 razlike (53:33). Malo je estetski dojam pokvarila zadnja minuta s pet koševa Bjelanovića za »samo« 15 zadarskih plusa (55:40), ali ukupan dojam bio je više nego zadovoljavajući za nekih tristotinjak gledatelja u Krešinom domu. Statistički je na odmoru stajalo da je Jusupova momčad tricu gađala sa zavidnih 60 posto uspješnosti (9-15), imala je i 13 momčadskih asistencija te nadskakala goste s 24 naprema 16. Treća četvrtina u potpunosti se razlikovala u odnosu na prethodne, ponestalo je napadačke inspiracije i na jednoj i na drugoj strani pa je nakon proteka šest minuta igre vrijedilo mršavih 4:4. Nastalu učmalost uspio je odagnati Davis čijim se doprinosom Zadar uzdigao do bezbrižnih 17 razlike (69:52), a u završnih deset minuta Jusupovi rezervisti su i potpuno dotukli goste s bijegom na 32 viška i tako najavili posebno zanimljiv dvostruki program (Split, Partizan) u subotu i ponedjeljak. Najefikasnijim u domaćim redovima pokazao se Čampara sa 17 ubačaja, Davis je dodao 14, a Drežnjak je ubacio 13 uz sedam skokova. Kod Furnira Bošnjak je predvodio s 19, dok je Bjelanović pridodao 17 koševa.