ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadrani u Europi

Zubčić zablistao za kraj, Škara nastavio niz

Autor: Andrija Dešpoja

08.05.2024. 17:33
Zubčić zablistao za kraj, Škara nastavio niz

Foto: LEGE A



Zadarski košarkaški pečalbari ušli su u samu završnicu sezone, a već je poveći broj onih koji su zaključili inozemnu kampanju poput Marija Špalete koji je izborio opstanak u elitnom austrijskom rangu sa svojim Nord Dragonsima, Jure Škifića koji je u dresu Pardubica ispao u četvrtfinalu češkog prvenstva, ili pak Dominika Mavre koji je zapeo u »play-inu« VTB lige s Avtodor Saratovom te Dražena Anzulovića, Stipe Kuliša i Josipa Miliše koji su predvodeći Samaru ispali u prvom krugu doigravanja u istom natjecanju, dok su puno prije njih svoju sezonu završili, također u prvom krugu doigravanja, i zadarski Švicarci u Vevey Rivieri Ivan Beram i Toni Vidaić.


Jurica Žuža (Lokomotiv Kubanj)


Perasović bolji od Žuže


Protekli tjedan donio je i oproštaj veterana Tomislava Zubčića čiji je Basket Napoli završio nakon 30 odigranih kola nastup u talijanskoj Lege A, dohvativši deveto mjesto, prvo ispod crte doigravanja, a u posljednjem kolu slavili su u derbiju Kampanije na svom parketu kontra Scafatija (102:92) te je u toj tzv. Pirovoj pobjedi najbolju izvedbu pružio baš stasiti Pridražanin koji je zabio 20 poena, uz pet skokova, dvije asistencije i tri ukradene lopte. Blizu pakiranja kofera za ljetni raspust u svom rodnom gradu našao se i 17-godišnji Michael Ružić kojem je ostalo odigrati još dvije utakmice španjolske ACB lige. Joventut je u 32. kolu upisao poraz na gostovanju kod euroligaša Valencije s 83:76, a Ružić se uklopio u sivilo svoje momčadi s tek tri postignuta koša i jednim skokom. Sastav iz Katalonije ne može do osmog mjesta ni u teoriji tako da će mu završna dva kola proteći u revijalnom izdanju, naravno u takvom ozračju će biti i koja minuta više za nebrušeni zadarski košarkaški dijamant koji je naprasno prošlog ljeta napustio matični klub i sudeći po pruženoj prilici u snažnom španjolskom prvoligašu potpuno pogodio sa svojom odlukom, uklopivši se potpuno u rotaciju trenera Carlesa Durana. Na ruskom frontu ostao je u kasnom dijelu sezone egzistirati tek jedan Zadranin, radi se o Jurici Žuži koji se sa svojim Lokomotiv Kubanjem bori za finale VTB lige. Na prvoj stepenici momčad iz Krasnodara je zapela jer je domaći UNICS koji s klupe predvodi bivši izbornik Hrvatske Velimir Perasović slavio sa 78:75. U zapadnom susjedstvu natjecanja kojem gravitiraju Rusi i njihove satelitske države siguran nastup u doigravanju imaju košarkaši Juventusa koji su dvjema pobjedama minulog tjedna zabetonirali četvrtu poziciju u litavskom prvenstvu. Sastav iz Utene za koji je već šestu utakmicu zaredom zbog ozljede propustio novopečeni hrvatski reprezentativac Ivan Vraneš slavio je na domaćem parketu nad Rytasom (88:78) i Jonavom (88:85) te tri kola prije kraja osnovnog dijela ne može ni gore ni dolje u poretku. Ozljeda je izbacila iz stroja i Lovru Bašića čiji se Körmend bori za ostanak u mađarskom elitnom rangu, a u tom smislu im sigurno nije išao u prilog poraz 79:73 na terenu KTE-Dune.


David Škara (Châlons-Reims)


Povratak Brale


A kada je u pitanju ozljeda ona je postala prošlost za mladog Duju Bralu koji je nakon četiri propuštene utakmice te još jedne koju je prosjedio na klupi ostvario povratak na parket u dresu Širokog. U pobjedi 67:84 na gostovanju kod Mladosti iz Mrkonjić Grada Brala je sudjelovao sa šest poena i šest skokova, dok je Gabriel Karamarko u sedam minuta provedenih u igri ostvario učinak od dva koša i dvije asistencije. Široki se tri kola prije završetka stupnja pobjednika bosanskohercegovačkog prvenstva nalazi na diobi trećeg mjesta, zaostajući jednu pobjedu za vodećim momčadima Igokee i Borca. A daleko najbolja forma i na momčadskom i na individualnom planu prati Davida Škaru koji je sa svojim Châlons-Reimsom upisao devetu uzastopnu pobjedu u francuskoj Pro B ligi te se kolo prije kraja osnovnog dijela otvorila prilika da se domogne i višeg od trenutačnog šestog mjesta u poretku. Za proboj prema petom, a možda i četvrtom mjestu, trebat će Škarinom sastavu pobijediti u posljednjem kolu na gostovanju Rouen. U pretposljednjem kolu su košarkaši iz Champagnea bez ikakvih problema na svom terenu nadigrali drugoplasirani Vichy sa 100:77, s tim da je mladi zadarski krilni igrač ponovno bio ključan čimbenik svojeg tima sa 16 ubačaja i sedam skokova.