Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

DOBRA IZDANJA ZADRANA

Zubčić dominira Italijom, Mavra raspoložen u Rusiji

Autor: Paulo Sarić

11.10.2023. 11:21
Zubčić dominira Italijom, Mavra raspoložen u Rusiji

Foto: VTB LIGA



Koliko god se ime Zadra, barem po pitanju košarke, već puno desetljeće ne pronosi morima, odnosno drugim europskim državama, sinovi i kćeri uistinu su po mnogim zemljama, širom Europe i čitavog svijeta. Više od 20 zadarskih košarkaša, trenera i sportskih djelatnika u ovom trenutku kruh zarađuje izvan Lijepe Naše, od Badalone do Krasnodara, svi mahom u elitnim razredima tamošnjih ligaških sustava. Većina zadarskih uzdanica s radom je krenula još prije tjedan ili dva, dok su među posljednjima startali – oni najmlađi i najtalentiraniji: Michael Ružić, Duje Brala i Gabriel Karamarko.


Mladost i iskustvo


Nakon što je minulo ljeto napustio Krešin dom i preselio u španjolski Joventut, koji ga je odmah proslijedio svojoj razvojnoj momčadi koja se natječe u trećem razredu tamošnje košarke, Ružić je u nedjelju upisao svoj ligaški debi u dresu novog kluba te je u pobjedi Prata na gostovanju u Godelli rezultatom 64:71 ubacio sedam poena, čemu je dodao i tri uhvaćene lopte. Za vikend su s radom krenuli i zadarski veleposlanici u Hercegovini Brala i Karamarko, točnije samo stariji od dvojca, jer je mladi razigravač zbog ozljede propustio otvaranje sezone. Brala je pritom imao i dvostruki program, s polovičnim učinkom. U domaćem porazu od tuzlanske Slobode u prvom kolu bosanskohercegovačkog prvenstva (87:101) mladi hrvatski reprezentativac je ubacio 17 koševa, dok je u abaligaškoj pobjedi Širokog nad Vojvodinom (71:80) bio nešto skromniji, s osam poena i pet skokova. Najviše razloga za zadovoljstvo na međunarodnom parketima imao je Pavle Marčinković koji je sa svojim Sabahom izborio plasman u Europsku ligu svladavši Rabotnički s 81:83 te Rapid Bukurešt s 90:71. Marčinković je u oba trijumfa dao značajan doprinos, u prvi ugradivši sedam koševa, sedam asistencija i pet skokova, dok je u ključnom okršaju za europske skupine bio dvoznamenkast s 12 poena.


Raspoloženi reprezentativci


Najbolju partiju tjedna pružio je nekadašnji hrvatski reprezentativac Tomislav Zubčić. Visoki Pridražanin je nakon izvrsne role u gostujućem trijumfu nad Sassarijem u subotu pružio još jednu predstavu za pamćenje te je sa 17 koševa, pet skokova i tri asistencije bio najbolji igrač svog Napolija u domaćoj pobjedi nad Olimpijom (77:68). Raspoložen je bio i drugi nekadašnji reprezentativac Dominik Mavra koji je pružio dvije dobre partije. Iskusni razigravač je prvo ubacio 18 poena u domaćem porazu Saratova od MBA Moskve (73:87), da bi potom bio dvoznamenkast u gostujućem trijumfu protiv Uralmaša 77:87 u koji je ugradio deset koševa, uz šest asistencija i četiri uhvaćene lopte. Polovičan učinak u Rusiji je ostvario i pomoćni trener Lokomotiva iz Kubana Jurica Žuža, čija je momčad prvo položila oružje pred Parmom (85:87), da bi se potom pred svojim navijačima iskupila pobjedom nad MBA Moskvom (79:71). Za razliku od Žuže, slast pobjede još uvijek čeka zadarski dvojac na klupi Samare Stipe Kuliš-Josip Miliša, koji je u proteklom tjednu dva puta tijesno poražen, prvo na domaćem parketu protiv Zenita (76:84), potom i na gostovanju kod Rune (85:74).


Baltički dvojac




Podijeljenog raspoloženja su bili i Zadrani na Baltiku Ivan Vraneš i Lovre Bašić koji su proteklog tjedna čak pet puta istrčali na parket. Pritom je razloga za zadovoljstvo imao samo visoki 27-godišnjak koji je stigao do dvije gostujuće pobjede. Njegov Juventus je prvo u susretu ENBL lige svladao Lublin sa 73:103 u dvoboju u kojem je Vraneš postigao osam poena, uz tri skoka, da bi potom u domaćem prvenstvu u izravnom okršaju nadvisio i Bašićev Nevežis sa 64:91, pri čemu je nekadašnji mladi reprezentativac ubacio sedam koševa. Bašić je, pak, uz domaći poraz od Juventusa u kojem je ostao bez poena, pognute glave napustio parket i u kvalifikacijama za Europsku ligu, gdje je njegov Nevežis prvo poražen od Porta sa 84:100, a potom i od domaćina Manise s 98:88. Nekadašnji kapetan Zadra je pritom u obje utakmice bio jednoznamenkast, portugalskom sastavu zabivši sedam koševa, uz šest asistencija i četiri skoka, dok je protiv turske momčadi završio sa sedam poena i četiri uspješna dodavanja.


Austrougari i Belgijci


Novu dobru predstavu pružio je Mario Špaleta koji je u poraz svojih Nord Dragonza od Welsa rezultatom 82:86 ugradio okruglih 20 koševa, uz šest uhvaćenih lopti, dok je njegov nešto niži, ali dosta iskusniji kolega pod obručima, Jure Škifić, čak tri puta izlazio na parket, pritom upisavši sva tri poraza. Pardubice su dva puta stradale u kvalifikacijama za Europsku ligu, prvo od Zaragoze s 94:88, u susretu u kojem je visoki Zadranin ubacio šest poena, uz 12 skokova, a potom i od domaćeg Jämtlanda (77:76) u utakmici u kojoj je Škifić s 14 koševa i tri asistencije bio među najboljim igračima svoje momčadi. Tijesni europski porazi ostavili su traga na češkom sastavu koji je u subotu u domaćem prvenstvu poražen i od Ustija rezultatom 81:97, uz skroman doprinos 35-godišnjeg krilnog centra koji je postigao tek tri poena. Za razliku od Škifića, trenerski dvojac koji predstavlja Donatov grad u BNXT ligi imao je razloga za zadovoljstvo. Dario Gjergja sa svojim Oostendeom je svladao Kortrijk sa 67:73, dok je Tihomir Bujan kao pomoćni trener Liegea ostvario polovičan učinak. Prvo je poražen od Circus Brusselsa s 59:85, da bi potom na gostujućem parketu nadvisio Leuven sa 78:84.