Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Zadrani u Europi

Zubčić briljirao, Špaleta povukao do ostanka

Autor: Andrija Dešpoja

17.04.2024. 16:08
Zubčić briljirao, Špaleta povukao do ostanka

Foto: CHAMPAGNE BASKET



Pregled tjednih zbivanja djelatnika Donatovog grada širom »Starog kontinenta« otvaramo s istočnog fronta gdje je sve spremno za početak doigravanja. A tamo će na mala vrata pokušati naći prolaz klubovi zadarskih predstavnika, pa je Samara koju predvodi s klupe Dražen Anzulović uz asistenciju Stipe Kuliša i Josipa Miliše zaključila osnovni dio sezone osvojenim drugim mjestom u stupnju gubitnika, što je zapravo osma pozicija ukupno ako se pribroji šest najboljih sastava iz stupnja pobjednika. Anzulovićeva momčad je za kraj upisala pobjedu na gostovanju kod Nižnji Novgoroda, dok je poraz upisan na terenu Astane (94:92). Samara je tako izborila priliku kroz »play-in« turnir produljiti sezonu, a za razliku od Saratova imat će dvije šanse. Prvu će imati na parketu Uralmaš Jekaterinburga, a u slučaju poraza imat će priliku u srazu s poraženim iz sraza devetoplasiranog Saratova i desete MBA Moskve.



Bašić odličan


Klub Dominika Mavre nije mogao u završna dva kola ni gore ni dolje u poretku pa su bodovno nevažni ispali poraz na domaćem parketu (85:86) od Uralmaš Jekaterinburga u kojem je bivši kapetan Zadra zabio 11 koševa uz četiri skoka, te pobjeda kod Nižnji Novgoroda (65:81) u kojem je Mavra isporučio pet poena, četiri skoka i četiri asistencije. Za prolazak među osam najboljih Saratov će morati dobiti dvije utakmice, prvu na svom parketu kontra MBA Moskve te eventualnu drugu protiv poraženog iz okršaja Uralmaša i Samare. Poput Saratova posljednja dva kola nisu bila od velike koristi ni Lokomotiv Kubanju u kojem je prvi asistent glavnom treneru Jurica Žuža. Stoga dva doživljena domaća poraza, od Zenita (86:91) i Eniseya (76:83), nisu utjecala na krajnje četvrto mjesto sastava iz Krasnodara koji će tako u četvrtfinalnoj seriji doigravanja imati prednost domaćeg parketa protiv Parme. Na četvrtoj poziciji litavskog prvenstva već dulje vrijeme uživa Juventus Ivana Vraneša koji nije bio u sastavu u gostujućem slavlju 83:89 na parketu Pieno Žvaigždesa. Sedam kola prije kraja osnovnog dijela Juventus bježi za pobjedu petom i šestom Neptunasu i Lietkabelisu. Početak doigravanja iščekuje Jure Škifić čije će Pardubice u četvrtfinalu ukrstiti koplja s Usti n. Labom, a u suprotnoj kampanji se nalazi Lovre Bašić koji je nastavio sezonu u Ligi za ostanak mađarskog elitnog ranga. Körmend je u prvom kolu upisao poraz 74:80 od KTE-Dune, uz odličan nastup nekadašnjeg vođe svlačionice na Višnjiku koji je zabio 17 poena, uz dva skoka i devet asistencija. A kada je u pitanju ostanak, razloga za slavlje imao je Mario Špaleta koji je briljirao u utakmici odluke na parketu Fürstenfelda. Stasiti Zadranin nosio je svoju momčad s 18 koševa i šest skokova u pobjedi 82:88.





Častan poraz Ružića


Zadovoljstvo ne napušta ni Davida Škaru koji je u francuskoj Pro B ligi stigao do šeste uzastopne pobjede. Châlons-Reims je uistinu vruć u posljednjih mjesec dana te se strelovito uspinje u poretku nakon skromnog prvog dijela sezone. Za uspon na šesto mjesto velika je zasluga i mladog Zadranina koji je na gostovanju kod Boulazaca (70:78) doprinio s 13 ubačaja, dva skoka i jednom asistencijom. A nakon pet poraza u nizu pobjedničkim navikama se vratio Tomislav Zubčić čiji je Basket Napoli s 88:79 svladao Sassari. Pridraški veteran bio je najbolji u redovima domaće momčadi s 19 koševa, devet skokova i jednom asistencijom, dok je solidan nastup nakon nekoliko bljeđih predstava upisao 17-godišnji Michael Ružić. Njegov Joventut imao je najtežu zadaću u španjolskom prvenstvu, gostovali su na parketu europskog prvaka Real Madrida i časno izgubili s 95:92. Ružić je dobio više od 19 minuta u igri koje je iskoristio za učinak od devet poena, dva skoka i jednu asistenciju.