ponedjeljak, 29. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Tomislav Kabić

Košarka je u Zadarskoj županiji sportski raritet širih razmjera

15.04.2024. 10:55
Košarka je u Zadarskoj županiji sportski raritet širih razmjera

Foto: KSZŽ



Od siječnja 2022. godine Tomislav Kabić je tajnik Košarkaškog saveza Zadarske županije. Na toj je dužnosti zamijenio Milana Čankovića, dugogodišnjeg tajnika. Pri kraju natjecateljske sezone 2023./24. Kabić podvlači crtu rezimirajući do sada ostvareno.


– Ide kraju još jedna uspješna sezona. Nakon vrhunskih rezultata prošle sezone, a ponajprije zahvaljujući KK Zadar koji je u tri uzrasta (seniori, juniori, kadeti) osvojio titulu državnog prvaka, ove sezone s osvojenim Kupom Krešimir Ćosić u seniorskom pogonu i držeći vodeće pozicije svih ligaških tablica ususret završnice sezone, s pravom se može reći kako smo najuspješniji sportski savez Zadarske županije. Košarka se kao sport pokazuje kao identifikacija svega onog što su Zadar i Zadarska županija bili, jesu i bit će – smatra Kabić i dodaje:


– Osim Zadra, kao neprikosnovenog lidera naše košarkaške obitelji, zapažene rezultate ostvaruju i ostali seniorski klubovi. Jazine Arbanasi su se kao razvojna momčad Zadra etablirale kao siguran prvoligaš, Opus Puntamika dvokorak dijeli od povratka u istu ligu, dok se Diadora zadnje četiri sezone drži u vrhu Druge muške lige – Jug. Također, u mlađim dobnim kategorijama Opus Puntamika i Diadora ostvaruju konstantne uspjehe, pobjeđujući premijerligaške protivnike, te time ostvaruju izlaznost, uz KK Zadar, na nacionalnu scenu.


Podignuta ljestvica




Na inicijativu KSZŽ-a ove sezone uvedene su juniorska, kadetska i pretkadetska liga na razini Dalmacije. U juniorskom i kadetskom uzrastu nastupaju Zadar, Opus Puntamika i Diadora.


– To je još jedan dokaz kako je košarka u Zadarskoj županiji, po uspješnosti i zastupljenosti na broj stanovnika, sportski raritet širih razmjera, pa čak i izvan granica Hrvatske. KSZŽ je operativnim promjenama unatrag dvije sezone pratio trend rada i rezultate naših klubova. U mnogim segmentima podignuli smo ljestvicu pasmo, izvan redovnih ligaških natjecanja, kroz razne suradnje i projekte, u kratkom vremenu postali najproduktivniji sportski savez koji održava manifestacije kroz cijelu kalendarsku godinu.



Nabrojio je Kabić što sve Savez organizira, u suradnji s brojnim partnerima.


– Božićna All – star utakmica između KK-a Zadar i selekcije Zadarske županije. Svake sezone pokušavamo uključiti kategorije koje još nisu bile zastupljene, kako bi se sva djeca u Zadru i županiji okušala u ovakvom tipu susreta. Memorijalni turnir Krešimir Ćosić služi kao pripremni turnir za mlađe dobne reprezentacije Hrvatske te reprezentacije koja dolazi kao gost. Lani je to bila Slovenija, a ove godine Mađarska. Osim reprezentacija turnir ima i klupski dio koji je međunarodnog karaktera. Veliku pomoć pri organizaciji turnira daje Hrvatski košarkaški savez. Jr. NBA liga projekt je NBA Europe, koji se već dvije godine održava u Zadru, a okuplja velik broj mladih košarkašica i košarkaša. Turnir se igra uz suorganizaciju Hrvatskog košarkaškog saveza i ŠC-a Višnjik. Her World, Her Rules projekt je koji je u povodu Dana žena održan u Jazinama, a okupio je djevojčice svih uzrasta. Projekt je inicirala FIBA Europe, a suorganizatori su bili ŽKK Škabrnja, KK Zara, KK Zadar i HKS.


Puno planova


U planu je još puno toga.


– Otvoreno prvenstvo Dalmacije za djevojčice i dječake do 9 i 11 godina, na kojem će se sve ekipe sa svojim najmlađim kategorijama borit za naslov prvaka Dalmacije. Ideja da se održi u Zadarskoj županiji inicirana je od KSZŽ-a, a organizaciju u suradnji s HKS-om preuzima KK Pristan. Slijede i Diadora Open, turnir u 3X3 košarci te dječji 3X3 turnir u sklopu sportskih igara mladih, a Diadora Open od lani je posredstvom KSZŽ i dio Otvorenog prvenstva Hrvatske te je jedna od sedam stanica istoga. Ove godine pobjednik seniorskog izdanja turnira plasirat će se na završni turnir Prvenstva Hrvatske, a turnir se na obljetnicu smrti, organizira u spomen velikog Krešimira Ćosića. U našem radu imamo veliku podršku Ivana Šimunića, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, koji pokazuje da posebno osjeća sport, a košarku bezrezervno podržava. Velike zasluge idu i Marinu Vrsaljku, predsjedniku KSZŽ-a, koji je ujedno i član Upravnog odbora HKS-a te doprinosi povlačenju sve većeg broja košarkaških manifestacija u naš grad i županiju.



Novi format Ljetne lige


Projekt koji prati daleko najveći odaziv publike je Zadarska ljetna liga.
– To je natjecanje KK Diadora revitalizirala 2019. godine, a od lani je u suradnji s HKS-om vraćeno pod ingerenciju KSZŽ te je dobila status Otvorenog prvenstva Zadarske županije s protočnošću u Drugu mušku ligu – Jug. Ove sezone Ljetna liga dobit će novi format natjecanja. Počevši sa Zadarskom ljetnom ligom, a što se kasnije prelilo i na ostale projekte KSZŽ-a, svi su popraćeni marketinškim obradama na službenim društvenim mrežama kao i na međumrežnoj stranici. Također uz sve to tu je i popratni sadržaj edukativnog i zabavnog tipa uz organiziranje službenog fotografa, prijenosa uživo te DJ-a i spikera.



Memorijal Tomislav Knežević


Posljednji u nizu projekata je jedini seniorski pripremni turnir u Zadru u kojem se natječe i KK Zadar, memorijalni turnir Tomislav Knežević.


– Taj je turnir prije 18 godina pokrenut na inicijativu nedavno preminulog profesora Zorana Veselinovića. KSZŽ će uložiti sve napore kako bi ovaj hvalevrijedan turnir živio i nakon smrti profesora Veselinovića, a sve oko organizacije i provedbe turnira bit će odrađeno u komunikaciji s obitelji pokojnog košarkaša radi kojeg je turnir i započeo, Tomislava Kneževića te Općinom Posedarje koja je uvijek podržavala ovaj projekt. Kao zahvalu za sve što je za vrijeme svog života profesor Veselinović dao zadarskoj košarci i turniru kojeg je pokrenuo te njemu u spomen nagrada za MVP-ja turnira će se od KSZŽ-a bit predložena da nosi naziv Zoran Veselinović.