Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

Premijer liga, 26. kolo

Žilavi Zabok slomljen u završnoj dionici

Autor: Andrija Dešpoja

24.03.2024. 20:50
Žilavi Zabok slomljen u završnoj dionici

Foto: Luka Jeličić



Košarkaši Zadra nastavili su s pobjedničkim navikama u domaćem prvenstvu, svladali su u sklopu 26. kola na svom parketu Zabok rezultatom 88:74. Do ukupno 24. pobjede kojom su se održali na čelu poretka Zadrani nisu došli nimalo lagano, jer je gostujuća momčad pokazala zube i čak 35 minuta držala u neizvjesnosti 400-njak gledatelja u Krešinom domu, da bi u samoj završnici Arijan Lakić i Lovro Mazalin zaključili pitanje pobjednika.


Zahtjevna utakmica te teško putovanje do Čačka i natrag usmjerilo je Danijela Jusupa k miješanju svojih karata u srazu s momčadi koja je ove sezone slovi za jedno od najugodnijih iznenađenja Premijer lige i koji u svojoj kolekciji ima skalp Splita i Cibone. Ostavio je očekivano strateg Zadra izvan sastava nezaliječenog Karla Žganeca, dok je bilo jasno od početka da se Marko Ramljak i Luka Božić neće ni svlačiti iz svojih trenirki. Sukladno tome, od prvih minuta nastup su zaslužili Adem Mekić i Patrik Jambrović koji su svakako imali više svježine od izraubanih nositelja u nedavnom regionalnom porazu na parketu Borca.



Trica gostiju




Stoga nije čudilo što je trebalo neko vrijeme da se u domaćim redovima postigne radna temperatura jer je Zabok krenuo furiozno i u prve dvije minute stigao do 0:5. Ekspresno su uzvratili pogocima izvan perimetra Patrik Jambrović, i to dvaput, te jednom Juan Davis, što je Zadar vinulo do prvog osjetnijeg vodstva u utakmici (11:7). No, nije se dao sastav Ivana Tomasa navući na tanak led već u uvodnom dijelu dvoboja, ostao je u igri i to na račun odličnog vanjskog šuta. Dvije trice je ubacio omaleni Amerikanac Neal Ralphael, dok su Emil Savić i Lukša Buljević dodali po jednu, pa se prema drugoj četvrtini moralo otići s poravnatim rezultatom (24:24).


Nije se ni u narednih pet minuta dogodila revolucionarna promjena, Zabok je ostao u priključku, čak je i dvaput poveo s 29:30 nakon trice Bruna Rebića i 33:34 nakon ubačaja Ralphaela. Uslijedilo je pozitivnije razdoblje za Jusupovu škvadru koja je pobjegla na sedam viška (42:35), zahvaljujući nadahnutima Lakiću i Mazalinu, no nije dugo potrajala u vodstvu jer su gosti uzvratili preko Savića i Antonija Sikirića, vrativši se u potpuni egal (44:44). Ipak, u preostale dvije i pol minute do odmora Mazalin i Drežnjak osiguravaju kakvu-takvu prednost (51:49), a nezadovoljni Jusup sigurno nije na poluvremenu propustio ukazati svojim igračima na šuplju obranu, no očito da ga igrači nisu uvažili u primjedbama jer se povratkom iz svlačionica na parketu Krešinog doma nije dogodio očekivani pomak u igri domaće momčadi koja jeste počela pokazivati veću živost u obrani, no i dalje im je Zabok ostao puhati za vratom.



Odluka u četvrtoj


Ralphael je ostao vrijediti za najveću enigmu Jusupovim štićenicima koji su imali sredinom treće dionice nakon trica Jambrovića i Davisa pet plusa (61:56), ali gosti su i dalje vješto pronalazili rješenja u napadu i tako pred završnih deset minuta uspjeli opstati na posjedu zaostatka (65:62). A da će Zabočani skupo prodati svoju kožu pokazali su s novim poravnanjem (67:67) koje je izrežirao Rebić nakon proteka tri minute igre u posljednjoj četvrtini.  To je valjda bio zadnji signal za upozorenje Jusupovim igračima koji su se konačno uozbiljili i preko Lakića došli do kapitalnih deset plusa (77:67). Tu je bio i kraj nadanjima gostiju da mogu do eventualnog iznenađenja, a Zadar je u preostalih pet minuta uspio još povećati prednost. Lakić je s 26 poena predvodio domaćina, Mazalin je dodao 20 koševa, a kod Zaboka su po 14 zabili Ralphael, Savić i Rebić, dok je Antonio Sikirić zabio 13 poena.