Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

ABA liga, 24. kolo

Bez Ramljaka i Žganeca Zadrani upali u hladnu Moravu

Autor: Andrija Dešpoja

22.03.2024. 21:00
Bez Ramljaka i Žganeca Zadrani upali u hladnu Moravu

Foto: Duško Radišić/KK Borac



Nisu uspjeli košarkaši Zadra na gostovanju u Čačku nastaviti pozitivan niz u regionalnoj ligi. Morali su igrači Danijela Jusupa potpisati kapitulaciju rezultatom 89:81 pred raspoloženim Borcem koji je kao i na Višnjiku u prvom dijelu sezone znao iskoristiti mane gostujućeg rostera koji je u gradu pored Morave bio poprilično osiromašen bez ozlijeđenih Marka Ramljaka i Karla Žganeca. Ovaj poraz dva kola prije kraja osnovnog dijela udaljio je Zadrane od četvrtog mjesta, dok je ugroženo i peto na koje cilja Mega.



Nepreciznost s linije


Uvodni dio su obilježili Tylan Birts na domaćoj strani i Dario Drežnjak na gostujućoj. Američko krilo u redovima Borca otvorilo je nadahnuto utakmicu s osam koševa, dok je kapetan Zadra dvjema tricama održao svoju momčad u egalu (12:12). Međutim, vidjelo se odmah da bez Žganeca i Ramljaka neće to biti ona obrana Jusupovih igrača na koju su ove sezone navikli svoje navijače. Čačani su od početka uspijevali relativno lako dolaziti do poena i u tom pravcu tražio je Jusup od svojih štićenika određeni pomak kako se ne bi domaćin još i više razmahao. U tome je do konca prve dionice tek djelomično uspio, iako je forte Zadra u tom razdoblju bio napad gdje nikako do ubačaja iz igre nije mogao Luka Božić, ali su zato na visini zadatka bili Lovro Mazalin i Arijan Lakić čija je zasluga bila da se Borac nije i više naplatio od tri poena viška (25:22).


Pad u trećoj




Ulaz u drugu četvrtinu donio je ljepše vijesti za gostujuću momčad koja je u tri minute obrnula stanje na semaforu (28:31). Trice su zabili Juan Davis i Božić, a pomogao je i Patrik Jambrović s nekoliko dobrih reakcija pa se za prvu minutu odmora u tom periodu morao mašiti domaći strateg Dejan Mijatović. Pokazalo se to dobrim potezom jer su Danilo Tasić i Uroš Čarapić namjestili nišanske sprave, a Zadar nije uspio zabiti duge tri pol minute minute i to je vratilo Borac u prednost (35:31), koja je malo potom narasla i do pet koševa (38:33) nakon nove trice Čarapića. Ipak, nisu dopustili Zadrani da do odmora ode sve niz Moravu, već su preko Drežnjaka i Mazalina napravili novi mini-preokret (42:43). Da nije bilo čak sedam promašenih slobodnih bacanja mogla je prednost gostiju na poluvremenu biti i izdašnija, no protutežu je dao i domaćin s pet promašaja s linije.


Luka Božić (KK Zadar)


Gosti su povratkom iz svlačionice nošeni Drežnjakom ekspresno odlepršali na sedam koševa viška (44:51), ali su onda upali u ozbiljne probleme s obrambenim skokom i izgubljenim loptama te time dopustili Borcu da uhvati priključak (55:56). Zabrinjavalo je Jusupa što je popustila dotad odlična obrana na Ronaldu Seguu koji kad je došao do malo zraka pogurao svoje prema odlučujućoj dionici s najvećih devet plusa (69:60). Zadrani su mekanom obranom dopustili čak 27 koševa u prvih deset minuta nastavka i time naznačili da će se teško dočepati izgledne situacije u finišu utakmice. Ukazala se prilika tri minute prije kraja kada su ubačaji Lakića, Drežnjaka i Mazalina spustili zaostatak na tri poena (80:77), ali nije bilo na suprotnoj strani rješenja za Segua koji s tri bacanja podiže na 83:77,  dok je Jusupovim igračima presudio Tasić koji 34 sekunde prije kraja ubacuje za nedostižnih 85:79. Mazalin i Drežnjak bili su najraspoloženiji u porazu s 21 i 18 koševa, a kod Borca su se istaknuli Segu s 24 ubačaja te Čarapić s 23 poena.