Nedjelja, 12. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Hrvoje Marinović

Želimo drugo mjesto i Kup, a dogodine ćemo se pojačati

Autor: Šime Ćurko

20.12.2023. 10:43
Želimo drugo mjesto i Kup, a dogodine ćemo se pojačati

Foto: Mate Komina



Konac je djelo (malo) pokvario. Dojam je to nakon polusezone Kuglačkog kluba Zadar.


– Sve je bilo odlično do posljednje tri utakmice, sa Zaprešićem u Superligi i dvije protiv Podbrezove u osmini finala Lige prvaka. Teško mi je komentirati što nam se dogodilo u završnicama tih dvoboja, u kojima smo izgubili 5:3, a dobar dio smo bili u dobitnoj situaciji – kaže Hrvoje Marinović, trener i najbolji igrač Zadra.


– U sva tri navrata smo izgubili na sličan način. Do zadnje izmjene smo vodili, ali nismo izdržali do kraja. Upali smo u malu krizu, a nije bilo ni sreće. S obzirom na snagu suparnika, nismo se uspjeli izvući. Falilo je i koncentracije u tim nastupima, očito je i forma malo pala. Šteta, jer smo do tada odigrali praktično savršeni prvi dio natjecanja.




Zadrani su drugi u Superligi, a s Europom su za ovu sezonu završili.


– Prava stvar je bila osvajanje NBC kupa, i to drugu godinu zaredom. To nam je donijelo i plasman u Ligu prvaka. Kada smo izvukli Podbrezovu, znali smo da su težak protivnik, ali smo vjerovali da ćemo proći u četvrtfinale. Iako nismo uspjeli, to ne može izbrisati sve dobro što smo do tada napravili.


U Superligi Zaprešić ima četiri boda više i čini se neuhvatljiv.


– Naša je realnost borba s Mertojakom za drugo mjesto. Imamo dva boda više od njih, pobijedili smo ih u Splitu, što nam daje određenu prednost. Da smo pobijedili Zaprešić u zadnjem kolu mogli bismo razmišljati o nečem višem, ali ovako to se ne čini realnim. Imamo velikih ambicija i u Kupu, u kojem smo lani izgubili u četvrtfinalu od Zaprešića. Nadam se da ćemo biti u borbi za trofej.



Marinoviću je ovo druga uzastopna sezona u Zadru, ukupno deveta. Prethodno je za klub iz Mocira igrao do 2016., a vratio se 2022. U prvom mandatu bio je dio generacije kojoj joj osvajanje trofeja bila svakodnevica.


– Razlika je u tome što sam sada nositelj igre, a uz to i trener. Odgovornost je puno veća. U prvom razdoblju kada sam nastupao za Zadru bio sam mladi igrač i povremeno sam dobivao priliku. Odrastao sam uz vrhunske igrače, koji su bili sjajni kuglači i odlični ljudi. To mi je puno pomoglo u mom razvoju jer su me oni »pokrivali«. Sada je situacija drugačija, ja sam taj koji trebam povući momčad i podmetnuti leđa, onako kako su to za mene nekada drugi radili.


Zadrova silazna putanja počela je upravo nakon Marinovićeva odlaska u Mertojak 2016. Klub je dvije sezone proveo u nižem rangu, vratio se potom u Superligu te treću godinu zaredom momčad ima kvalitetu koja podsjeća na dane »ponosa i slave«.


– Vratili smo se u vrh i na njemu ćemo i ostati. Pravi klubovi već sada znaju kako će izgledati sljedeće sezone, ne čeka se ljeto za važne odluke već se pola godine, a ako je moguće i duže od toga, gleda koji se igrači nude na tržištu i u tom smjeru situacija u Zadru je jako dobra. Sljedeće sezone ćemo sigurno biti još jači, klub je posložen kako treba i očekujemo da ćemo se i dalje držati na ovako visokoj razini.


Za Marinovića Zadar je »dugoročan projekt«.


– Vidim se u ovom klubu i u sljedećim sezonama i nadam se da ćemo smo ponovno radovati osvajanju trofeja.


Ugasio je Zadar II, a s njim i Liburnija


Polusezonu u Mocirama su obilježili i problemi s drugom momčadi, koja je odustala od Prve lige Jug. Projekt Zadra II, namijenjen igračima koji (trenutačno) nisu u kadru prvog sastava, počeo je prije godinu dana, kada se ta momčad formirala i odmah se spojila s Liburnijom, tada članom Druge lige Jug. S obzirom na kvalitetu igračkog kadra taj je sastav očekivano osvojio prvo mjesto i nakon nekoliko mjeseci ušao u drugi rang natjecanja. Međutim, tamo se kratko zadržao, odigrano je nekoliko kola, ali se na kraju od ambiciozno najavljenog projekta odustalo. Tako je nestao ne samo drugi sastav Zadra, nego i Liburnija (nekada Gorica i Donat zaštita), a u Zadarskoj županiji je još samo jedan aktivan seniorski klub, Poličnik, koji je s osam bodova peti u Prvoj ligi Jug.