Srijeda, 6. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Uspomene

Zatonjanin Mirko Liverić bio je Peleov suigrač u New York Cosmosu

Autor: Šime Ćurko

05.01.2023. 11:43
Zatonjanin Mirko Liverić bio je Peleov suigrač u New York Cosmosu

Foto: Osobna arhivaU krugu uže obitelji, na groblju Memorial Necropole Ecumenica, iznad grada Santosa prekjučer je sahranjen legendarni brazilski nogometaš Pele koji je preminuo 29. prosinca u 83. godini života. Jedan od brojnih Peleovih suigrača svojevremeno je bio i danas 69-godišnji Mirko Liverić, koji živi u Zatonu. Liverić je bio član New York Cosmosa kada je u taj klub 1975. iz Santosa stigao Pele, tada već trostruki prvak svijeta s Brazilom.


– Dobro se sjećam njegovog dolaska u klub. Suigrači i ja nismo bili sigurni dolazi li Pele ili George Best. Prvo što je napravio kada je došao, kao veliki džentlmen, svima nam je pružio ruku i zagrlio nas – ističe Liverić i dodaje kako je Pele bio pravi profesionalac i jako dobar suigrač.

– Bio je vrlo strpljiv i smiren na terenu, uvijek spreman pomoći. Pelea nije učinilo Peleom samo ono što je on bio na terenu, već i ono što je bio izvan njega. Dobro se sjećam njegova odgovora na pitanje jednog novinara što ga čini najboljim igračem na svijetu. Pele je odgovorio da je to dar od dragoga Boga. Bio je veliki vjernik i svoj je talent pripisivao Božjem daru.


Za Liverića nema dvojbe o tome tko je najbolji nogometaš u povijesti.


– Pele je apsolutno najveći svih vremena. S loptom je mogao sve, a izvedbu škarica je doveo do toga da su za njega bile normalan udarac, a ne nešto što igračima slučajno pođe za nogom. Tko ga je imao čast gledati, zna da je on bio najveći, ali mene je najviše oduševilo to koliko je, unatoč planetarnoj popularnosti, bio jednostavan i dobar čovjek. Upravo je u tome bila njegova veličina. Puno sam naučio od njega i na terenu i van njega.


Prisjetio je Mirko, ili Mark, kako su ga zvali u SAD-u nekoliko anegdota.


– Na jednoj gostujućoj utakmici u Seattleu Pele je ponio ribičku opremu te je kroz prozor hotelske sobe bacio udicu. Uspio je uhvatiti ribu i to sigurno od tri kilograma. Također, uvijek je sa sobom nosio gitaru te nam je svirao sa stražnjeg sjedala autobusa dok smo putovali na gostujuće utakmice.


Posljednji susret s Peleom Liverić je imao 2008. godine.


– Nakon završetka karijere u Cosmosu nismo ostali u kontaktu, a posljednji put sam ga vidio 2008. kada smo se slučajno sreli u jednom restoranu u New Yorku. Sjećam se da su mediji pisali da je 2005. trebao doći u Split na prijateljsku utakmicu Hrvatska – Brazil, ali je zbog privatnih razloga, nažalost, bio spriječen.


Liverić je istaknuo još nešto.


– U svojoj knjizi Pele je napisao: »Život je igra i prolazna stvar. Jedino je važno ono što ću ostaviti iza sebe i da budem primjer onima koji dolaze poslije mene.« Tako je i bilo. Cijelom svijetu je ostavio za primjer kako biti veliki čovjek te je bio i zauvijek će ostati inspiracija milijunima nogometaša i ljubitelja nogometa. Meni je bila čast što sam imao priliku biti njegov suigrač. Počivaj u miru, Kralju – zaključio je Liverić.
Dvojica Zatonjana u reprezentaciji SAD-a


Liverić je za New York Cosmos debitirao 1974. godine, a bio je i član San Josea u dva navrata, potom Washington Diplomatsa i Oakland Stompersa, te kanadskog Edmontona. Od razdoblju od 1973. do 1980. nastupao je i za američku nogometnu reprezentaciju. Posljednju nastup u dresu SAD-a imao je 1. studenoga 1980. u Vancouveru gdje je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo domaćin Kanada bila bolja s 2:1. Zanimljivo, Liverić nije bio jedini Zatonjanin u dresu SAD-a budući da je u razdoblju od 1979. do 1982. status reprezentativca imao i Njego Peša (1958.). Sastav SAD-a protiv Kanade: Arnie Mausser, Tony Crudo, Ty Keough, Steve Pecher, Greg Makowski, Boris Bandov, Ringo Cantillo, Angelo di Bernardo, Njego Peša (Greg Villa 66’), Rick Davis, Mirko Mark Liverić (Steve Moyers 76’). Liverić se kasnije se proslavio kao igrač malog nogometa u kojem je u SAD-u bio aktivan do 1987.