Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Damir Šalina

Zanimanje za jiu - jitsu raste, ali još smo daleko od najboljih

Autor: Juraj Vunjak

26.03.2024. 11:37
Zanimanje za jiu - jitsu raste, ali još smo daleko od najboljih

Foto: Luka Jeličić



Jiu – jitsu je drevna borilačka vještina nastala u Japanu u 16. stoljeću koja obuhvaća gotovo sve oblike tehnika hvatanja (»grapplinga«) poput bacanja, rušenja, poluga na zglobovima, gušenja i slično. U Zadru pod vodstvom trenera i osnivača Damira Šaline već više od 20 godina djeluje jiu – jitsu klub Zadar koji redovno niže uspjehe u ovom sportu. Šalina je u doticaj s ovom borilačkom vještinom došao pomalo slučajno.


– Kao član specijalne policije 90-ih godina došao sam u kontakt sa slovenskom policijskom akademijom gdje sam se upoznao i učio jiu- jitsu u sklopu slovenske JJ Federacije. Zajedno s kolegom Vedranom Ikićem 2002. godine osnovao sam jiu- jitsu klub u Zadru, koji je zajedno sa Zagrebačkim i Dubrovačkim klubovima jedan od najstarijih u Hrvatskoj. Danas smo također dio Checkmat akademije, jedne od najvećih i najpoznatijih u svijetu jiu – jitsua čiji je osnivač Brazilac Leo Vieira – istaknuo je Šalina.


Terapeutski učinak


Sve više mladih dolazi na treninge, a trenutačno ih se broji 80-ak raspoređeni kroz sve dobne kategorije.




– Najmlađu kategorije čine djeca od šest do devet godina koju obučava naša trenerica Josipa Alavanja, dok ja treniram djecu u dobi od 10 do 15 godina i seniore. Sve odrasle osobe su dobrodošle jer osim natjecatelja treniramo i rekreativce u bilo kojoj životnoj dobi, spola ili fizičke spremnosti. Trening u našem klubu nudi priliku za dobru zabavu i stvaranje novih prijateljstva, a nekome dobro dođe kao terapeutski stres. Polaznike također učimo kritičkom razmišljanju jer u ovom sportu morate misliti na svaki sljedeći potez vas i vašeg protivnika. Jiu-jitsu, kao i ostale borilačke vještine, pomaže onima koji ga treniraju u izgradnji samopouzdanja i discipline što je korisno unutar i izvan sportskih aktivnosti. U svakom slučaju trening će dobro doći svima da poboljšaju zdravlje i dovedu se u formu, povećaju snagu, izdržljivost i fleksibilnost, a naravno da će pomoći i sa skidanjem kilograma – objasnio je Šalina dodajući kako o kvaliteti rada govore rezultati.


– Možemo se pohvaliti nizom ostvarenih uspjeha, pogotovo u zadnjih četiri ili pet godina. Ivan Matešić osvojio je brončanu medalju na Europskom prvenstvu 2022., a Jakov Jović je bio peti na Svjetskom prvenstvu prošle godine. Moj osobni najbolji plasman bilo je peto mjesto na Svjetskom prvenstvu u Malmou 2014. godine, gdje sam bio prisiljen povući se iz turnira zbog ozljede. Također se natječemo i u sklopu ADCC grappling prvenstva koje organizira jedan veliki turnir godišnje praćen diljem svijeta – kazao je Šalina.



Iako hrvatski i europski jiu-jitsu konstantno napreduje, za sada ipak zaostaje za zemljama poput Brazila, Uzbekistana, Dagestana i ostalih gdje su ljudi, kako kaže Šalina, »gladni kruha i uspjeha«.


– Mislim da imamo talenta, ali jednostavno nemamo toliko dubok bazen poput nekih drugih, siromašnijih zemalja u kojima je ovaj sport sve. Naši sportaši treniraju dva puta dnevno, ali ni to danas više nije dovoljno jer uvijek postoji primjerice neki Uzbekistanac koji živi i spava u prostorima akademije, njemu je trening i jiu-jitsu sve u životu. U Brazilu, u kojem sam bio više puta, velike akademije financiraju instruktore ili male škole u favelama iz kojih izvlače talente. Pronalaze talentiranu, ali jako siromašnu djecu u dobi do 14 godina kojima je jiu – jitsu sredstvo za preživljavanje. Jednostavno je nemoguće natjecati se s takvim ljudima – objasnio je Šalina.


Puno poznanstava


Zadarski jiu-jitsu klub jedan je od pionira sporta u Hrvatskoj, ali popularnost raste iz godine u godinu, čemu je zasigurno pridonio bolji marketing i popraćenost u svijetu. Danas u Hrvatskoj postoji oko 27 jiu-jitsu klubova s time da ih je do prije desetak godina bilo manje od deset što svjedoči o porastu zanimacije za ovaj sport. Osim samog treninga i učenja borilačke vještine, jiu-jitsu nudi priliku za stvaranje iskustava i poznanstava.


– Upoznao sam puno ljudi baveći se jiu-jitsuom, pa čak i glumca Jean-Claude van Damma 2002. godine kada je bio na vrhuncu svoje popularnosti. Zajedno s kolegom Vedranom Ikićem 2006. godine trenirali smo s Mirkom »Cro Cop« Filipovićem kojem smo pomogli spremiti se za borbu s japanskim džudistom Yoshidom. Sve u svemu ovaj sport donio mi je puno lijepih iskustava – prisjetio se Šalina i pozvao sve zainteresirane da se pridruže zadarskom jiu-jitsu klubu.


– Primamo djecu u dobi od šest do 15 godina, a za odrasle nudimo priliku rekreativnog treninga ili priprema za natjecanje. Druženje i dobra zabava su garantirani. Nagrade nam ne trebaju, previše smo zauzeti obvezama – zaključio je Šalina.


 


Olimpijski sport? Da, ali ne…


U nezgodnoj poziciji nalazi se jiu – jitsu kada se spominje u kontekstu Olimpijskig igara. Iako nije službena olimpijska disciplina, Olimpijski odbor mu daje priznanje i dozvoljava natjecanje, ali i tu ima jedna “kvaka”.


– Mi kao dio Checkmate akademije pripadamo Međunarodnoj organizaciji brazilskog jiu-jitsua (IBJJF), ali to nije jedina organizacija u kojoj se natječemo. Hrvatski olimpijski odbor priznaje samo Međunarodnu jiu-jitsu federaciju (JJIF), stoga je prisustvovanje u natjecanjima u toj organizaciji preduvjet za stjecanje prava na sudjelovanje u olimpijskim događanjima. U svijetu još postoji i arapska jiu-jitsu organizacija (UAEFF) u kojoj se također natječemo radi podizanja konkurencije i kontinuiranog poboljšavanja. Nadam se da će jiu-jitsu jednoga dana biti uveden kao službena olimpijska disciplina jer će to uvelike pomoći svima koji se njime bave i sudjeluju u takmičenjima, a sigurno će i sam sport dobiti na popularnosti.