Srijeda, 15. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

MLADI STRUČNJAK

Zadranin Ivan Bais: Ispunio mi se jedan od dječačkih snova

Autor: Andrija Dešpoja

26.08.2023. 15:44
Zadranin Ivan Bais: Ispunio mi se jedan od dječačkih snova

Foto: ANDREJ JANčIJEV/KK ZADAR



Ljetni mjeseci su uglavnom rezervirani za nastupe mladih reprezentacija na velikim natjecanjima, a u tom smislu zapažen rezultat su postigle kadetkinje Hrvatske koje su na Europskom prvenstvu u Turskoj osvojile odlično peto mjesto i pritom izborile plasman na Svjetsko prvenstvo za košarkašice do 17 godina koje je na rasporedu iduće ljeto. Uspjeh je to kojim se ne može podičiti nijedna ženska reprezentacija dosad. S košarkašicama do 16 godina u Izmiru je veliki posao u svojstvu pomoćnika izbornici Tatjani Jacović obavljao mladi zadarski stručnjak Ivan Bais. Trener pretkadeta Zadra sjajno se uklopio u stručni stožer reprezentacije te se iz Turske vratio prepun pozitivnih dojmova, a što je još važnije i s odličnim rezultatom.


– Ovo mi je bio prvi put da sam s reprezentacijom sudjelovao na velikom natjecanju tako da mi se dojmovi nisu još potpuno slegli, ali mogu reći da mi je bilo veliko iskustvo proći cijeli ciklus priprema i da sam se iz Turske vratio kao bolji trener. Zahvalan sam što sam dobio priliku braniti boje Hrvatske i tako sam u principu ispunio jedan od svojih dječačkih snova – kazao je na prvu Bais, koji do prije mjesec i nešto nije imao priliku raditi u ženskoj košarci, no prepoznat je od strane izbornice Jacović koja ga je uvrstila u svoj »staff« za ekspediciju u Izmir.


Karakteri trenera


– U principu sam dosad s košarkašicama radio individualno i radio sam s njima po kampovima, ali nikad unutar ekipe. Tatjana Jacović me kontaktirala nekoliko mjeseci prije početka priprema. To je osoba koja vjeruje da je za uspjeh u reprezentaciji jako važno da se poklapaju karakteri trenera i puno brine o tome tko će joj biti u stručnom stožeru. Obavili smo nekoliko telefonskih razgovora nakon kojih je ona i sama došla u Zadar da se upoznamo, a nakon tog razgovora smo zaključili da dijelimo iste vrijednosti i da imamo sličan pogled na košarku. To je žena jako čvrstog karaktera i stvarno se od nje može puno naučiti, pogotovo što se tiče ophođenja prema djeci i sportašima. Veliki je vođa i izvrstan mentor mladim igračicama te mi je bilo veliko iskustvo raditi s njom.




Hrvatska je prošlo ljeto osvojila treće mjesto na EuroBasketu, da bi ove godine bila peta, čime je izborila povratak u Tursku i narednog ljeta. Ovoga puta na smotri najboljih ekipa planete.


– Peto mjesto je veliki uspjeh s obzirom na to da smo za cilj imali osiguranje ostanka u A diviziji, što bi značilo da smo trebali biti u prvih 13 ekipa. Procjena stručnog stožera je bila da je ovogodišnja ekipa igrački nešto slabija u odnosu na prethodnu generaciju, ali vjerovali smo da kvalitetnim radom možemo nadmašiti bazična očekivanja. Peto mjesto je veliki uspjeh, jer smo njime osigurali nastup na Svjetskom prvenstvu. Bit će to prvi puta u povijesti da će jedna hrvatska ženska reprezentacija nastupiti na smotri najboljih ekipa globusa te smo izuzetno ponosni na postignuti rezultat.


ANDREJ JANčIJEV/KK ZADAR


Na loptu od polufinala


Sigurno je ostao mali žal za propuštenom prilikom za ulazak u direktnu borbu za medalje. U četvrtfinalnom dvoboju s Finskom imali ste vodstvo od pola koša u završnih 15 sekundi, no nesportski prekršaj Lee Vukić u posljednjem napadu Finkinja je »uništio snove« o ulasku među četiri najbolje ekipe.


– Imali smo nesretnu situaciju u četvrtfinalu kada smo izgubili na jednu loptu, ali to je sport i jedno veliko iskustvo za naše mlade igračice. Doživjeti gorak poraz u tako bitnom trenutku je velika škola za njih, no nakon susreta smo zaključili da ta nesportska pogreška i nije glavni razlog poraza, jer smo nekoliko zadnjih posjeda odigrali loše i mislim da je upravo to destabiliziralo naše djevojke. Lea Vukić, koja je napravila tu nesportsku pogrešku, je bila pokretač našeg povratka u utakmicu te je bila vođa ekipe, na i izvan terena i da nije bilo njezinih 20 poena ne bismo uopće došli u priliku za pobjedu.


Bez obzira na hladan tuš kontra Finkinja, cure su pokazale karakter nadigravši Mađarsku i Poljsku u razigravanju od petog do osmog mjesta.


– Odmah istu večer nakon poraza u četvrtfinalu objasnili smo curama da nas čeka borba za plasman na Svjetsko prvenstvo i da imaju priliku ostvariti povijesni uspjeh. Atmosfera u ekipi je ostala na visokoj razini i to je ono na što smo najviše ponosni, jer su cure reagirale kao seniorke i potom odigrale dvije najbolje utakmice na prvenstvu – kazao je za kraj Bais.


Foto: FIBA