Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

HT PREMIJER LIGA

Zadrani iznenadili Split na Gripama

Autor:

22.10.2022. 13:24
Zadrani iznenadili Split na Gripama


Prvi ovosezonski dalmatinski derbi odigrali su u maloj dvorani na Gripama otišao je na stranu Zadra koji su time ujedno ostvarili i prvu gostujuću pobjedu ove sezone. Sastav predvođen Danijelom Jusupom odigrao je autoritarnih 40 minuta na parketu Splita kojem je pak dopustio uživanje u prednosti tek u četiri početne minute dok je u preostalih 36 konstantno bio ispred svog domaćina. Ova pobjeda još i više dobiva na težini ako se uzme obzir da se iz trenirke nije skidao Luka Božić. Najavio je strateg Zadra kalkulacije s upotrebom snaga u dalmatinskom derbiju, aludirajući na sutrašnji sraz 4. kola ABA lige kod Borca u Čačku, pa se odlučio staviti na poštedu svog daleko najboljeg igrača u dosadašnjem dijelu sezone. No, nije se to pokazalo i hendikepom, štoviše ostatak momčadi je odlično kompenzirao izostanak Bjelovarca te je bez većeg stresa kontrolirala razvoj situacije na Gripama, zaključivši slavodobitno sraz sa sastavom koji je do prekojučer uz Šibenku bio jedini neporažen u domaćem prvenstvu.


Bijeg Zadra


Uvod utakmice pripao je dvama kapetanima, Splitov Jukić ubacio je na početku četiri poena i osigurao “Žutima” vodstvo (8:4), a Zadrov Ramljak je s devet koševa poveo svoje do prvog vodstva 8:11. Djelovalo je u tim trenucima da su oba sastava raspoložena za igru i da će se gledati egal dvoboj koji će se lomiti u završnim minutama, no pokazala se poprilično drugačija slika u kojoj su Zadrani s prvim ozbiljnijim rezultatskim bijegom zapravo i trasirali put ka pobjedi. Druga polovica prve dionice potvrdila je bolje snalaženje gostiju na terenu, što su i okrunili sa šest poena viška (15:21). U drugoj četvrtini na račun našpananog Drežnjaka našao se Zadar i na deset plusa (32:42), ali nije uspio do odlaska na odmor i sačuvati tu prednost već je Split preko Shortera i Jukića prepolovio njihovo vodstvo (39:44). No, nije domaćinu bilo prevelike vajde od tog solidnog zatvaranja prvog poluvremena jer su u trećoj četvrtini ponovno potonuli, a u toj dionici najviše su im problema stvorili prošlosezonski stanovnici Gripa, Sani Čampara i Karlo Žganec. BiH reprezentativac zablistao je u tom razdoblju s 11 poena, od čega su bile tri trice, dok je Žganec bio neumoljiv s linije za bacanja. gađajući osam od osam i na krilima tog dvojca Zadar se odupro svim trudima domaćina da se zakomplicira stanje na semaforu. Split je najbliže egalu bio u početnim minutama drugog poluvremena kada se primakao na četiri minusa (44:48), ali onda su stali, tj. Jusupova momčad odigrala je čvrstu obranu dok se u napadu razmahao Čampara koji je tricama razbijao “Žute” i odvodio svoje u dva navrata na 12 viška (44:56, 48:60). Shorter i Runjić su na drugoj strani uspjeli na trenutak spustiti razliku do jednoznamenkastih vrijednosti, no nisu imali rješenja za vješto iznuđivanje prekršaja Žganeca pod košem, što je rezultiralo s deset koševa prednosti na strani Zadra (61:71) pred odlučujuću dionicu utakmice.


Ramljak prelomio


Split je očekivano u završnih deset minuta krenuo na sve ili ništa, i naznake mogućeg povratka u utakmicu donio im je Runjić dvjema tricama kojima se stiglo na dva posjeda zaostatka (68:74). Međutim, Jusupova momčad imala je spreman odgovor te se preko Drežnjaka za završnih pet minuta dočepala finih deset plusa (69:79), koje se pokazalo dostatnim za arhiviranje prva dva ovosezonska gostujuća boda. “Žuti” su doduše stisnuli u samoj završnici, posebice su uspijevali napadačkim skokom naškoditi gostujućoj težnji da pošto-poto zatvori utakmicu. Tako se i zakomplicirala situacija u posljednjoj minuti kada je Split iskoristio pomutnju u redovima Zadra i stigao do tri zaostatka (83:86). Ipak, u preostalih 15 sekundi je spasonosan koš iz kontranapada zabio Ramljak i s tim se zaključio dvoboj u kojem se čak pet igrača Zadra našlo na dvoznamenkastom broju poena. Drežnjak i Čampara su predvodili, svaki sa17 ubačaja, kapetan Ramljak je zabio 14, Jordano 13, a Žganec 12 poena. Pored te petorice Jusupovih igrača veliki obol pobjedi na Gripama dali su Šantelj i Davis. Prvi je u samo osam minuta provedenih na terenu ubacio sedam koševa uz stopostotan šut dok je Amerikanac zabio tek dva poena, no zato je uhvatio osam lopti pod košem. Kod Splita je dominirao Shorter s 19 ubačaja, sedam skokova i deset asistencija, no osim Jukića (12p, 9sk) i Runjića (15p) nije bilo pomoći od ostatka momčadi u kojoj je bivši kapetan Zadra Mavra pružio ispodprosječnu partiju s tek osam poena kojima je pridodao sedam uspješnih dodavanja.