Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

ABA liga, 26. kolo

Izvrstan otpor Zadra moćnom Partizanu

Autor: Paulo Sarić

17.04.2023. 19:48
Izvrstan otpor Zadra moćnom Partizanu

Foto: Mate Komina



Košarkaši Zadra porazom su zatvorili ligaški dio regionalne sezone. Svom trudu i dobrom otporu unatoč, igrači Danijela Jusupa nisu uspjeli parirati moćnom Partizanu koji je Krešin dom napustio uzdignutih ruku, slavivši sa 78:88.


Domaći strateg je od prve minute na parket poslao Arijana Lakića, Luku Božića, Marka Ramljaka, Juana Davisa i Karla Žganeca, no prvih sedam poena na susretu bilo je djelo gostujućih košarkaša koji su time nametnuli „pravila igre“ koja su se slijedila do kraja susreta i natjerali momke u bijelim dresovima da čitavo vrijeme love zaostatak. Kraći prekid zbog problema sa semaforom dobro je došao Zadranima koji su vezali nekoliko bitnih koševa i tricom Davisa prišli na samo dva poena zaostatka (9:11), no pet vezanih koševa Uroša Trifunovića, nadograđenih ubačajem Zacha LeDaya, brzo je odvelo goste nadomak dvoznamenkaste prednosti. I dok su se domaćini mučili za svaki poen, igrači Partizana su puno lakše provlačili loptu kroz obruč, pa se u drugu dionicu ušlo s minus devet iz perspektive Zadra (15:24).





Već je prvi napad Obradovićevih momaka u nastavku prvog poluvremena donio odvajanje gostuju na dvoznamenkastu prednost, da bi semafor koji napad kasnije pokazivao i „teniskih“ 15:30 za košarkaše iz Beograda. Imali su Zadrani ravnotežu u skoku, što je bio jedan od osnovnih preduvjeta domaćih nadanja, a ni izgubljene lopte nisu predstavljale problem, no razlika u individualnoj kvaliteti je bila debelo na strani gostiju, a kada se na to nadoveže slaba šuterska večer i tek jedna ubačena trica u prvih 20 minuta, bilo je teško nadati se velikom iznenađenju protiv moćne družine s euroligaškim pedigreom. Kako je vrijeme odmicalo tako je sve više bilo primjetno da su Zadrani nakratko upali u „crno-bijeli žrvanj“, što je dodatno opustilo ruku košarkašima Partizana koji su počeli pogađati za tri poena, dvaput James Nunnally, po jednom Ioannis Papapetrou i Alen Smailagić, za neugodnih 30:49 uoči odlaska na veliki odmor.


Da se ne namjeravaju tako lako predati Jusupovi momci su pokazali već na samom otvaranju nastavka kada su na krilima Davisove iskre i Božićeva polaganja serijom 7:0 dobrano istopili zaostatak i natjerali Željka Obradovića na ekspresnu minutu odmora. Deveterostruki osvajač Eurolige je kiptio od bijesa, što je blagotvorno djelovalo na njegove igrače koji su se razbudili u šezdesetak sekundi i gotovo jednakom brzinom kojom su pojeli živce svom treneru se pobrinuli da se zadarska iskra barem nakratko ne pretvori u plamen. Prednjačili su pritom Trifunović i Kevin Punter koji su brzo vratili svoju momčad na dvadeset poena prednosti (41:61). A tada je krenulo…



Na Višnjiku se počeo dizati vihor, koji se pretkraj treće četvrtine nakratko pretvorio u oluju! Raspoloženi Davis je vezao nova četiri poena, Ramljak je dodao važno polaganje, da bi dvorana nakon trice Lakića i novog polaganja Zadrova kapetana doslovno proključala. Glasnoća zvižduka za idući napad Partizana se vjerojatno kretala oko stotinu decibela, a kako i ne bi kada je semafor pokazivao 55:62! Ipak, četvrtina je zaključena slobodnim bacanjima Trifunovića, pa se u posljednjih deset minuta ušlo s minusom od devet koševa (55:64).


Zadar je do povratka stigao zahvaljujući dobroj obrani i, prije svega, potpunoj kontroli skoka, o kojoj najbolje svjedoči debeli statistički suficit (34-18). Gotovo dvostruko više uhvaćenih lopti protiv euroligaša nakon pola sata košarke! Ono što nikako nije služilo domaće košarkaše bio je šut za tri poena. Tek tri dalekometna ubačaja, naspram deset gostujućih, bila su, pokazat će se, prevelika prepreka za proljetno čudo za Višnjiku. A i tih deset Partizanovih su zahvaljujući Danteu Exumu te, prije svega, „vrućem“ Nunnallyju uskoro podebljani na 14, pa su se gosti brzo vratili na dvoznamenkastu prednost koju su u samoj završnici bez puno rezultatske drame očuvali, čime su potvrdili nositeljstvo uoči početka doigravanja. A hoće li se tamo suprotstaviti možda upravo Zadru saznat ćemo sutra negdje u ovo vrijeme, nakon završetka susreta Igokee i Studentskog centra.


Šestoricu dvoznamenkastih u pobjedničkim redovima predvodio je James Nunnally s 18 poena, a pratio ga je Kevin Punter s 15 koševa, dok je Juan Davis s 22 poena i osam skokova bio najefikasniji kod Jusupove družine.