ponedjeljak, 1. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

Finalna serija

Zadar večeras na Gripama igra treću utakmicu protiv Splita

Autor: Andrija Dešpoja

29.05.2024. 09:37
Zadar večeras na Gripama igra treću utakmicu protiv Splita

Foto: Mate Komina



Finalna serija doigravanja za košarkaškog prvaka Hrvatske se nakon dva uvodna čina u Krešinom domu seli na splitske Gripe gdje će se u svakom slučaju odigrati dvije utakmice, a nakon poravnatog rezultata, tj. po jedne uspješnice Splita i Zadra, serija se svela na to koja će momčad uspjeti doći do još dvije pobjede. U tom kontekstu večerašnja treća utakmica koja počinje u 20 sati nekako će biti i prijelomna jer ona momčad koja upiše prije drugu pobjedu sigurno će biti puno bliže samom naslovu.


Danijela Jusup (KK Zadar)


Defenzivna tranzicija


Naravno, u taboru branitelja titule prvaka nadaju se da će prvi do druge pobjede baš oni, kao što se nadaju istom uspjehu i u svlačionici »Žutih«, a sastav Slavena Rimca je odnio prema svojoj dvorani »break« kojim su izborili jedinstvenu priliku završiti finalnu priču pred svojim navijačima. Međutim, i Zadrani će kao i uvijek imati gromoglasnu podršku s tribina Gripa unatoč silnim pokušajima KK Split da se ograničavanjem kupovine na maksimalno dvije ulaznice po osobi spriječi masovni egzodus navijača Zadra večeras, ali i u petak, prema Marjanovom gradu. Takve prepreke po dosadašnjem iskustvu i snalažljivosti navijača kluba s Višnjika neće se pokazati kobnima po nadanja Danijela Jusupa da će se rat na tribinama uspjeti dobiti, dok je za bitku na parketu izuzetno bitno ispuniti neke preduvjete na temelju kojih će onda njegovi igrači graditi pohod prema obrani titule.


– Očekuje nas jedna izuzetno zahtjevna utakmica. Split je pokazao u zadarskom dijelu serije da može stvarno kvalitetno odigrati, može napraviti dobar pritisak i da može poremetiti naš napadački koncept. Također je pokazao da može dosta dobro trčati, često igra s četiri vanjska igrača koji svi vuku loptu s driblingom, stoga nam je ta defenzivna tranzicija izuzetno bitna. Pripremili smo se najbolje što možemo i nadam se da ćemo u utakmicu ući s jednom kvalitetnom energijom te uz pomoć naših navijača odigrati najbolje što znamo – istaknuo je strateg Zadra uoči polaska prema Splitu gdje će ih dočekati momčad koja se svakako želi upisati u povijest kao prva koja je se popela na najviši tron u državi nakon 2003. godine kada su »Žuti« posljednji put podigli pehar namijenjen prvaku Hrvatske. Glad za trofejom nešto je što se teško može zanemariti u pokušaju raščlanjivanja epiloga borbe za naslov, i tu su Splićani zasigurno u većoj motivacijskoj intrigi, dok je forte Zadrana u homogenosti momčadi i iskustvu koje su skupili u prethodne dvije sezone u kojima su osvojili državni naslov, ali i Krešin kup ove veljače. U tom pohodu na kup prva prepreka u četvrtfinalu bio je upravo Split, a ta utakmica koja se do ovih finalnih nazivala u oba tabora i utakmicom sezone otišla je premoćno na stranu Jusupovih igrača koji su potom u polufinalu svladali Cedevitu junior, dok je prvi trofej sezone osvojen slavljen u finalu kontra Cibone.


Arijan Lakić (KK Zadar)


Navijačka podrška




Reprizu tog veljačkog kup obračuna na Gripama priziva i razigravač Arijan Lakić koji je izrazio zadovoljstvo drugom utakmicom serije, dok se prva više ne smije ponavljati ako se misli ozbiljno zaprijetiti »Žutima«.


– Spremamo se za treću utakmicu punom parom, a mi se u svlačionici nadamo kako će na tribinama splitske dvorane biti što veći broj naših navijača s kojima će nam biti puno lakše izdržati sve što nas očekuje. Iza nas su potpuno dvije različite utakmice u Zadru, i zato se nadam da ćemo u trećoj utakmici pokazati ono lice iz prethodne utakmice i da ćemo pokazati energiju koju smo uostalom pokazivali veći dijelom sezone. Bit će grešaka, no najbitnije je da izlazimo iz tih grešaka kao momčad i da guramo kroz utakmicu zajedništvom, da damo sebi snagu i da se potrudimo dati si vjetar u leđa – kazao je vođa navale Zadra te dodao kako je Split dobio malu prednost nakon zadarskih utakmica, ali nije zato i bliži naslovu.


– S navijačima iza naših leđa energija nam je nemjerljivo jača i nadam se da će tako biti opet. Splićani su uzeli »break« i to su valjda i htjeli kada su dolazili na Višnjik, tako da im je to sigurno plus. No, bez obzira koji je rezultat, bio on 0-2, 1-1 ili 2-0, nama je svaka utakmica ista i u svaku moramo ući s istim ciljem, i moramo se za svaku od njih pripremiti kako treba – zaključio je Lakić.