Utorak, 21. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Ante Piplica

Vrijeme je za prekid tradicije ne odlazaka na Svjetsko prvenstvo

Autor: Šime Ćurko

28.12.2023. 09:53
Vrijeme je za prekid tradicije ne odlazaka na Svjetsko prvenstvo

Foto: MATIJA HABLJAK/PIXSELL



Lokalna sredina ga nije zaboravila, pa je tako ovih dana dobio nagradu Sportske zajednice Grada Benkovca »za posebna dostignuća u sportu«. Rođen je u Livnu, gradu iz kojeg je i Zlatko Dalić, ali odavno je i Benkovac prihvatio svojim gradom.
– Zahvalan sam na ovoj nagradi mojim Benkovčanima – kaže Ante Piplica (2000.), vratar hrvatske malonogometne reprezentacije, koji je od 2021. član Futsal Dinama. Malu prednost na golu reprezentacije trenutačno imaju Zoran Primić i Filip Bašković, a Piplica je stalno »tu negdje«, spreman uskočiti čim zatreba. Bio je tako u sastavu u posljednje tri akcije, u kojima je Hrvatska odigrala šest utakmica u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Epilog je drugo mjesto, iza Francuske, koja izravno ide na Mundijal, dok će »mini vatreni« taj doseg pokušati ostvariti kroz dodatne kvalifikacije. Hrvatska je oba puta izgubila od Francuske, a s Njemačkom i Slovačkom je osvojila maksimalnih 12 bodova.


Šteta zbog Francuske


– Drugo mjesto, uz uvjet da ne budemo najlošiji računajući svih pet skupina, je bio minimalni cilj, koji smo ostvarili bez problema. Možemo žaliti za obje utakmice protiv Francuske. Vodili smo, ali na kraju smo oba puta izgubili. Šteta. Posebno mi je žao zbog poraza u Zagrebu. Igrali smo u sjajnoj atmosferi, koja nas je nosila cijelu utakmicu. Međutim, Francuska je jako napredovala posljednjih godina, posebno od Eura 2018. Jako puno ulažu u futsal i pokazali su se kao kvalitetan protivnik, od kojeg smo izgubili prvo mjesto u skupini.
Potencijalni suparnici Hrvatskoj u dodatnim kvalifikacijama (termini su 8. i 17. travnja) su Nizozemska, Poljska i Finska.
– Donekle nešto znam o Poljacima, ali općenito nisam previše upoznat s tim reprezentacijama. Ako bih mogao birati odlučio bih se za Nizozemsku, koja je do drugog mjesta u skupini došla administrativnom odlukom nakon nekih nepravilnosti oko dobivanja državljanstva brazilskih igrača, koji su nastupali za Rumunjsku i Azerbajdžan, a to su reprezentacije koje su bile s Nizozemcima u skupini. Međutim, s kime god budemo igrali bit ćemo favoriti. Najvažnije je da ovisimo sami o sebi i s nestrpljenjem očekujemo ždrijeb, koji će biti 25. siječnja.
Hrvatska je na SP-u zadnji (i jedini) put nastupila sada već daleke 2001. U zadnjem pokušaju, 2020., zaustavila nas je Češka. Nakon što prva utakmica odigrana u Zadru, u uzvratu su odlučivali šesterci.
– Znamo jako dobro koliko nas dugo nema na Svjetskom prvenstvu i to nam daje još veći motiv u kvalifikacijama. Uvijek smo imali dobru reprezentaciju i često bili blizu SP-a. Vjerujem da je došlo vrijeme za prekid te tradicije. U kvalifikacijama smo pokazali da smo spremni za najviše ciljeve, naučili smo nešto i iz poraza protiv Francuske, tako da s puno optimizma gledamo naprijed.


Futsal Dinamo


Piplica, prošle sezone proglašen najboljim vratarom Prve lige, treću godinu zaredom je član Futsal Dinama, aktualnog prvaka Hrvatske s kojim je benkovački vratar dogovorio još tri godine suradnje.
– Igrati za Dinamo je poseban gušt. Cijela Hrvatska vidi kakvu imamo podršku, posebno u jačim utakmicama. Lanjska finalna serija s Olmissumom je bila za pamćenje. Svakom igraču je posebno zadovoljstvo kad osjeti koliko navijačima znači svaka naša pobjeda, to je publika koja živi za futsal.
Zagrepčani, koji su nakon devet kola Prve lige četvrti, očekivali su više od Lige prvaka. Ispali su u prvoj rundi u kojoj su se natjecali.
– Koštao nam je loš početak utakmice protiv poljske Lubawe, koja je povela 6:0. Kao da smo prespavali prve minute, uključujući i mene, koji se također nisam proslavio na toj utakmici. Kasnije smo skoro preokrenuli rezultat. Ipak, izgubili smo 9:7 što je bio presudno za plasman u drugi krug. Možda je to bilo malo razočaranje, ali Lubawa je vrlo kvalitetna momčad, što su i pokazali u nastavku natjecanja.





Nagrađeni najbolji benkovački sportaši


U Multimedijalnoj dvorani Zavičajnog muzeja Grada Benkovca održana je svečanost u povodom dodjele nagrada i priznanja najboljim benkovačkim sportašima, sportašicama, klubovima i udrugama, što ih je utemeljila i prvi put organizirala Sportska zajednica Grada Benkovca, na čelu s predsjednikom Matejom Lebom. Najbolja sportašica je Martina Buterin iz Kickboxing klub Velebit, najbolji sportaš je Marjan Bagavac iz Kickboxing klub Palestra, a najbolji kolektiv koji doprinosi razvoju sporta HNK Velebit škola nogometa. Nagradu za višegodišnji doprinos u zajednici dobilo je Športsko ribolovno društvo Sipa dok su nagrade za posebna dostignuća u sportu primili Ante Piplica, vratar Futsal Dinama i Matea Čerina (AŠK Benkovac). Zahvalnice su dobili: HNK Velebit, HNK Velebit veterani, Odbojkaški klub Benkovac, AŠK Benkovac, RK Benkovac, ŠRD Sipa Benkovac, BK Velebit, BK Sv. Martin (Perušić Donji), BK Smilčić, BK Perušić, BK Benkovac, Kickboxing klub Velebit, Kickboxing klub Palestra, Biciklistički klub Benkovac, Moto klub BIK Benkovac, MNK Benkovačko selo, Športsko društvo Lisičić, DSR Media Luna Benkovac, DSR Talent, Benkovačka malonogometna liga, MNK Benkovac, Planinarsko društvo Kličevica. Na svečanoj dodjeli nagrada uz Mateja Lebu bili su i Tomislav Bulić te Tomislav Klarica, benkovački gradonačelnik i njegov zamjenik.