ponedjeljak, 29. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

ŠAH

Vraća se Zadar Open: Nakon godine stanke ponovno će se organizirati međunarodni turnir

Autor: Šime Ćurko

26.06.2023. 15:57
Vraća se Zadar Open: Nakon godine stanke ponovno će se organizirati međunarodni turnir

Foto: Mate Komina



Iskustvo pokazuje da je kontinuitet sportskog natjecanja puno zahtjevnija zadaća od njegovog pokretanja. Sve krene s puno entuzijazma, najava o tome kako se želi da nešto što se održava prvi put postane tradicionalno, ali praksa pokazuje da takvi projekti imaju kratak »rok trajanja«. Iznimka koja je potvrdila pravilo dugo je bio šahovski turnir Zadar Open, međunarodno natjecanje pokrenuto u prosincu 1994, dakle još za vrijeme Domovinskog rata. Izdržao je Zadar Open, poznat i kao Božićni turnir, sve krize, pa i onu ekonomsku iz 2008. Išlo se uzlaznom putanjom i 2019. odigran je do tada najjači turnir, sa sedam velemajstrora (pobijedio je Ante Brkić). A onda…


Novac


– Onda su počeli problemi. Zbog pandemije koronavirusa nismo mogli igrati 2020. godine, a za 2021. Grad Zadar nam je proračun s dotadašnjih 100 tisuća kuna smanjio na 50 tisuća kuna. Dakle, nakon što smo imali do tada najbolji turnir umjesto da zadržimo tu razinu, pa i podignemo letvicu, nama su sredstva iz gradskog proračuna prepolovljena – kaže Veljko Šagi, dugogodišnji tajnik, a sada predsjednik Šahovskog saveza Zadarske županije, institucije koja je i organizator Zadar Opena. Ipak, s tako smanjenim budžetom turnir je 2021. odigran.


– Da, ali nakon najbolje 2019,. dobili smo najlošiji turnir, i to samo dvije godine kasnije. Logično, jer bez pravih novčanih nagrada ne možete privući kvalitetne igrače, a bez njih pada i rejting turnira.




Problemi nisu prestali, pa 2022. turnir nije ni odigran.


– Za tu godine Grad je smanjio izdvajanja za još 20 tisuća kuna, i s 50 pali smo na 30 tisuća kuna. To je ionako slabiji rejting iz 2021. dodatno snizilo. Pojavio se i drugi problem, a to je da u hotelu u kojem se igra, zbog pada kvalitete natjecanja, imate slabiji odaziv igrača iz drugih sredina, što znači manje prodanih pansiona, pa su vlasnici hotela željeli naplatiti korištenje dvorane u kojoj se igra, i to pet tisuća kuna dnevno. Turnir traje šest – sedam dana, što znači da bismo s tih 30 tisuća kuna od Grada mogli platiti dvoranu. I to je sve. Podvukli smo crtu i teška srca rekli – dosta je, nema više turnira. Nismo željeli potpuno narušiti status onoga što smo godinama prije toga gradili.


Foto: Mate Komina


Dvorana


I onda se »upalila lampica«, o kojoj govori Patrick Levačić, međunarodni šahovski majstor, koji od 2006. radi na Odjelu za francuske i frankofonske studije na Sveučilištu u Zadru. Prvo kao asistent, a od 2014. kao docent.


– Od 2019. osnovan je i kolegij šaha pri Centru za tjelovježbu i studentski šport, a kolega Dario Vištica i ja osnovali smo i šahovski klub, za koji su osim studenata mogli nastupati i drugi igrači. Sve to dovelo je do popularizacije šaha, te smo s muškom i ženskom ekipom 2019. osvojili treće mjesto na Prvenstvu Hrvatske. Bio je to povod za primanje kod rektorice Dijane Vican, koja nam je tada spomenula mogućnost organizacije turnira. Razmišljao sam o tome, ali došla je korona i sve je stalo.


Na kraju je rješenje ipak pronađeno.


– U razgovoru s Veljkom Šagijem shvatio sam u kojem se problemu našao Zadar Open i zašto je prekinuta tradicija održavanja turnira, za koji možemo reći da je u zlatnim vremenima bio najbolji u Hrvatskoj. Došli smo do toga da bi Sveučilište moglo pružiti ruku i našli smo rješenje – dodaje Levačić, na što se nadovezao Šagi.


– Dobili smo na korištenje dvoranu, koja je inače restoran u novom studentskom domu i tako riješili najveću brigu, a to je prostor za održavanje turnira. To je donijelo i promjenu datuma turnira jer se pokazalo da je u toj opciji najbolje odustati od termina u prosincu i Zadar Open prebaciti na ljeto, i odlučili smo da će turnir igrati od 16. do 23. srpnja. Ovaj je projekt potvrdio brigu Sveučilišta u Zadru za šah u našem gradu, kao i odličnu suradnju, koja može biti primjer i drugim sportovima. Kao što je to i do sada bila praksa igrat će se A turnir, za one s rejtingom do 2200, te B turnir, koji je velika prilika šahistima koji love rejting, a s njime i normu. To posebno vrijeme za zadarske šahiste jer će imati kvalitetan turnir i to u svom gradu, a to znači i veliku uštedu troškova.


Za sada je za 28. izdanje Zadar Opena na A turniru prijavljeno 46 šahista, od kojih su četvorica velemajstora. To su Bugarin Aleksandar Delčev, Indijac Gupta Sankalp, Aregentinac Salvador Alonso, te domaći predstavnik Ognjen Cvitan. Pritom je raspon rejtinga prijavljenih igrača od 2555, koliko ima Iranac Bardiya Daneshvar do 2132 (Indijac Saxena Apaar). Za B turnir za sada se prijavilo 109 igrača, među kojima dominiraju mladi zadarski igrači, od kojih dio još nema FIDA rejting.


– Igrat će se devet kola, a realno je očekivati 50-60 igrača na A i najviše 150 na B turniru. Ukupan nagradni fond turnira je 10 tisuća eura, od čega će pobjedniku A turnira pripasti 1600, a najboljem na B turniru 500 eura. Računamo da ćemo imati oko 200 igrača iz otprilike 25 država, među kojima i iz Indije, SAD-a. Sve su to aduti s kojima smo vratili status jednog od najjačih turnira u Hrvatskoj – zaključuje Šagi.


Foto: Zadar Open


Festival


Cijeli program nazvan je Zadarski šahovski festival, ili službeno Zadar chess festival.


– Govorimo o festivalu jer će se uoči Zadar Opena odigrati i Bergerov turnir, pozivno natjecanje za deset igrača. Ono je posebno važno za našeg Ivana Jakića, koji će imati priliku titulu FIDA-e majstora, koji trenutačno ima, podignuti u međunarodni majstor, što je zadnja kategorija do velemajstora. Jakić već ima potreban rejting, ali za titulu osim na otvorenim turnirima treba nastupati i na pozivnima. Poseban status na B turniru imat će zadarski studenti, koji će biti oslobođeni upisnine, a njihovi će se rezultati osim u zbirnom plasmanu, voditi izdvojeno i na studentskoj ljestvici, za koju će se također dijeliti nagrade. Festival zapravo znači da će za svakog biti ponešto jer ima puno nagrada na četiri turnira: velemajstorski Berger, open A i B te cuger.


Željeli bismo i da se u to vrijeme pokrenu turniri u drugim sredinama u Zadarskoj županiji. Ljeto je za to veliki potencijal, posebno kad se zna koliko imamo turista – zaključuje Levačić, uz napomenu da je muška šahovska ekipa zadarskih studenata na nedavnom Prvenstvu Hrvatske u Poreču, službeno Unisport finals, osvojila drugo mjesto. Nastupili su Matija Šaravanja, Josip Birkić i Dominik Čolak. Osim toga, ove godine zadarski su šahisti početkom veljače nastupili i na trećem svjetskom šahovskom sveučilišnom kupu, u organizaciji Kasparov chess foundation, koji je održan na daljinu. U konkurenciji 116 sveučilišnih ekipa iz cijelog svijeta šahovska ekipa Sveučilišta u Zadru osvojila je 25. mjesto. Bili su najbolje rangirana ekipa iz Hrvatske, a ukupno na četvrtom mjestu od europskih ekipa…


Foto: Arhiv ZL