Srijeda, 15. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

SJAJAN UČINAK

Mladi zadarski košarkaš Duje Brala ponajbolji u pobjedama protiv Portugala i Belgije

Autor: Paulo Sarić

26.06.2023. 15:10
Mladi zadarski košarkaš Duje Brala ponajbolji u pobjedama protiv Portugala i Belgije

Foto: FIBA



Mlada hrvatska reprezentacija za košarkaše do 20 godina proteklog vikenda je nastupila na međunarodnom turniru u Lisabonu, gdje je odmjerila snage s Portugalcima i Belgijancima. Izabranici Jeronima Šarina uspješno su odradili i te dvije zadaće svladavši prvo domaćine sa 68:81, da bi turnir zaključili pobjedom protiv Belgije rezultatom 71:89. Zbog ozljede koljena s reprezentacijom na zapad Europe nije otputovao jedan od ponajboljih igrača šibenskog dijela priprema Antonio Sikirić, no Hrvatskoj su se priključila braća Tomislav i Zvonimir Ivišić koji su vrlo brzo pokazali da će biti veliko pojačanje Šarinovoj momčadi.


Preskočen Portugal


Hrvatska je turnir otvorila pobjedom protiv Portugala kojeg je svladala rezultatom 68:81. Nakon izjednačenog otvaranja, naši mladići su pretkraj prve četvrtine nametnuli svoj ritam i na krilima pet vezanih poena Duje Brale otišli na 13:18, da bi se nakon slobodnih bacanja Tomislava Ivišića uskoro odvojili i na tri posjeda prednosti. Domaćini se nisu predavali te su bolje krenuli u drugu dionicu i serijom 10:0 nakratko preokrenuli rezultat, odvojivši se u jednom trenutku i na plus pet (33:28), no tada su Šarinovi momci podigli intenzitet igre u obrani i suparnicima dozvolili samo jedan ubačaj iz igre do odlaska na veliki odmor, pa se u svlačionice otišlo s 35:41 za Hrvatsku.


Presudnom se pokazala treća četvrtina u kojoj su mladi Hrvati nastavili u tempu koji su nametnuli krajem druge dionice i kombinacijom dobre igre na defenzivnoj strani parketa, kontrole skoka i koševa iz kontranapada brzo otišli na dvoznamenkastu prednost, nakon čega se više nisu osvrtali. Kako je vrijeme odmicalo tako su do izražaja sve više dolazili šira klupa i veća individualna kvaliteta Šarinovih izabranika, koji su nakon trice Tomislava Ivišića u završnici treće četvrtine otišli na plus 17 (50:67), pa je posljednjih deset minuta donijelo mirno odrađivanje posla hrvatskih košarkaša koji su stigli do četvrtog uzastopnog trijumfa u pripremama za nadolazeće Europsko prvenstvo. Najefikasniji među četvoricom dvoznamenkastih u pobjedničkim redovima bio je Tomislav Ivišić s 15 poena i osam skokova, a pratio ga je Duje Brala s 13 koševa te po tri asistencije i uhvaćene lopte.  Krševan Klarica je ubacio samo jedan poen u sedam minuta provedenih na parketu, dok su Ivan Njegovan i Gabriel Karamarko ostali bez napadačkog učinka.




PORTUGAL       68


HRVATSKA       81


(17:25, 18:16, 18:26, 15:14)


LISABON – Dvorana Arquiteto Gomes Pereira. Gledatelja: 103. Suci: Vicente Jardim, Paulo Martins i Vitor Pedroso.


PORTUGAL: Silva 8, Lucas 8, Dionisio, Baker 8, Seixas 9, Tuck 11, Rodrigues, Dias 2, Parrinha 4, Andrade 4, Santinhos 5, Horta 7, Afonso 2, Vieira. Izbornik: Andre Martins.


HRVATSKA: Matić 5, Rajoffera 12, Kalajžić 7, Brala 13, Z. Ivišić 8, Bogdanović, Njegovan, Vujanović, Klarin 2, Klarica 1, Škorić 6, Zanki 12, Karamarko, T. Ivišić. Izbornik: Jeronimo Šarin.


Foto: FIBA


Odluka u završnici


Drugi dan turnira donio je okršaj Hrvatske i Belgije, koji je na koncu pripao igračima Jeronima Šarina (89:71). Premda to konačni rezultat ne otkriva, bila je riječ o vrlo izjednačenoj utakmici, prepunoj preokreta, u kojoj se niti jedna momčad sve do otvaranja četvrte četvrtine nije uspjela odvojiti na veću razliku. Već je samo otvaranje dalo nagovijestiti o kakvom će se susretu raditi. Hrvatska je rano povela, Belgijanci su sredinom dionice preuzeli kontrolu u svoje ruke, da bi se zahvaljujući šest vezanih poena mladih Hrvata u nastavak prvog poluvremena ušlo s 23:22.


Početak druge dionice je pripao Belgiji koja je u nekoliko navrata prijetila bijegom na dvoznamenkastu prednost, no rezultatskoj inicijativi suparnika unatoč na veliki odmor se otišlo s otvorenih 40:44 za mladiće Toma Van Den Boscha. Izjednačena košarka se nastavila sve do pretkraj treće četvrtine kada je Hrvatska serijom 10:0 nagovijestila buđenje i u posljednjih deset minuta ušla s dva posjeda viška (62:58), da bi se presudnom pokazala posljednja dionica kada su Šarinovi izabranici ubacili u brzinu više i serijom 13:0 pobjegli na dvoznamenkastu prednost, nakon čega je priči bio kraj.


Bitnu ulogu u bijegu Hrvatske na nedostižnu razliku odigrao je Duje Brala koji je započeo nalet dvama slobodnim bacanjima, da bi nedugo potom polaganjem i tricom dao dodatni impuls svojoj momčadi u presudnim trenucima dvoboja. Andrej Matić je sa 16 koševa bio najbolji strijelac Hrvatske, a pratili su ga Duje Brala i Zvonimir Ivišić koji su dodali po 15 poena, što je mladi Zadranin nadogradio sa šest asistencija, dok je Belgijance predvodio Thijs De Ridder s 19 koševa i deset uhvaćenih lopti. Krševan Klarica i Gabriel Karamarko nisu ulazili u igru, dok Ivan Njegovan nije bio u zapisniku.


HRVATSKA       89


BELGIJA       71


(23:22, 17:22, 22:14. 27:13)


LISABON – Dvorana Arquiteto Gomes Pereira. Gledatelja: 57. Suci: Daniel Pereira, Tiago Mota i Guilherme Chust.


HRVATSKA: Matić 16, Rajoffera 7, Brala 15, T. Ivišić 9, Z. Ivišić 15, Vujanović 6, Klarin 2, Klarica, Škorić 13, Zanki, Karamarko, Kalajžić 6. Izbornik: Jeronimo Šarin.


BELGIJA: Poudet 8, Di Maria 13, Ledegen 10, Grymonprez 2, Pintelon 14, Swolfs 4, De Wilde, Mennes, Verstraete 1, De Ridder 19, Hautekeet. Izbornik: Tom Van Den Bosch.


Foto: FIBA