Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Wimbledon

Đoković protiv Alcaraza u velikom finalu

Autor: Alen Plahinek

14.07.2023. 19:51
Đoković protiv Alcaraza u velikom finalu

Foto: Reuters



Spektakl nad spektaklima očekuje nas u nedjelju poslijepodne na Centralnom terenu Wimbledona. Kako to i dolikuje najprestižnijem turniru na svijetu, za titulu će se boriti trenutačno dva najbolja igrača na planeti Zemlji, Novak Đoković i Carlos Alcaraz. Nova teniska rapsodija u najavi zakazana je nakon što je Đoković pobijedio Jannika Sinnera s 3:0, a odmah potom istim rezultatom je Alcaraz “skinuo skalp” Daniilu Medvedevu.


Neprikosnoveni kralj Wimbledona, Novak Đoković svladao je sjajnog mladog Talijana Jannika Sinnera sa 6:3, 6:4 i 7:6. “Pao” je tako Sinner bez “ispaljenog metka”. Novak u stilu superheroja nije dopustio ništa mladom Talijanu, a s druge strane mladi Talijan i u onim iznimno rijetkim trenucima kada je možda mogao “zakuhati” meč, naročito u trećem setu, nije odregirao kako treba. Gotovo ništa za rukom nije Sinneru jučer išlo, iako ne može se reći, odigrao je Jannik solidan meč, ali za pobjediti ovakvog Đokovića treba biti na 150 posto svojih mogućnosti tijekom svakog poena. Riješio je Đoković sve nedoumice u prvom i drugom setu odmah na početku. Drugi game u prvom, odnosno treći u drugom setu bili su kapitalni za stvaranje ogromne prednosti. Treći set je bila jedna druga priča, Jannik je podigao razinu svoje igre, pojačao udarce, imao 5:4 i dvije break lopte, odnosno dvije set lopte, ali nije mogao zaključiti priču. Otišlo se u tie-brek, gdje je Jannik ponovno imao lijepu priliku, 3:1 i servis, ali radi duplu pogrešku koja ga je bacila s “ruba litice”.


Željan revanša


Svoj posao, u stilu istog superheroja kao i Novak, odradio je Alcaraz koji je bio bolji sa 6:3, 6:3 i 6:3. Kao i Sinner u prvom polufinalu, nije “Medo” bio loš protivnik, samo je Alcaraz bio jednostavno bolji. Izjednačeni prvi set, Alcaraz je preokrenuo u svoju korist u osmom gameu kada je stigao do prve i jedine break lopte u tom setu. U drugom je Medvedev imao break šansu odmah na početku, ali nije iskoristio i kazna je stigla već sljedeći game kada gubi servis, a druga kazna stigla je na kraju seta. Treći je set bila potpuno luda priča u kojoj je Alcaraz prvi “bacio rukavicu”, napravio break, a zatim smo gledali čak četiri breaka zaredom i Medvedev je ponovno izvukao “deblji” kraj.





Jednom do sada u svojim karijerama susreli su se Đoković i Alcaraz. Bilo je to nezaboravljivo polufinale Roland Garrosa u kojem su svi ljubitelji i više, nego uživali prvih dva i pol sata. Nakon toga grčevi su “sasuli” mladog Španjolca i meč je bio riješen. U nedjelju možemo samo sjesti i uživati u zagarantirano perfektnoj teniskoj poslatici.


Nestvarne brojke


Novak Đoković ima 45 pobjeda zaredom na Centralom terenu Wimbledona, 27 Grand Slam pobjeda zaredom, 15 tie-break na Grand Slamovima zaredom, stigao je u peto finale Wimbledona zaredom, 35 Grand Slam finale, čime je postao apsolutni rekord po tom pitanju, a također na Wimbleonu za poraz ne zna već 2194 dana.