Nedjelja, 28. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Trešnje prekisele

Plusice poražene u 13. kolu Premijer ženske lige

Autor: Paulo Sarić

15.01.2024. 16:46
Plusice poražene u 13. kolu Premijer ženske lige

Foto: ANDREJ JANčIJEV/ŽKK ZADAR PLUS



Košarkašice Zadar Plusa u subotu navečer su u dvorani 3 ŠC Višnjik u susretu 13. kola Premijer ženske lige poražene od gošći iz Trešnjevke 2009 s uvjerljivih 55:85. Zagrepčanke su u utakmicu ušle kao velike favoritkinje, a tu su ulogu na koncu bez puno poteškoća opravdale i na parketu gdje su već u prvoj četvrtini nametnule svoj ritam i u nastavku susreta samo povećavale prednost koja se na koncu zaustavila na okruglih 30 poena razlike.


Gotovo sve je bilo na strani igračica nekadašnjeg izbornika seniorske reprezentacije Hrvatske Deana Nemeca, jer su »Trešnje« imale veći broj asistencija i ukradenih lopti, a posebno je dominantan bio doprinos s klupe (0-30), kao i suficit u skoku, gdje su Zagrepčanke uhvatile gotovo dvostruko više lopti (24-49).


Presudilo otvaranje


Premda su u susret ušle ojačane razigravačicom Lucijom Štrmelj koja je zbog bolesti propustila okršaj s Ragusom, »Plusice« su već na samom startu upale u rezultatski zaostatak.




Kontrola skoka i ukradene lopte brzo su usmjerili vodu na mlin gostujućih košarkašica koje su već nakon pet i pol minuta natjerale domaćeg stratega Šimu Kraljevića na pozivanje »time-outa«, no plodovi razgovora su bili kratkog roka trajanja jer su Nika Rodek i Zara Valčić ekspresno odgovorile na slobodna bacanja Saquite Joyner i odvele svoju ekipu na prvu dvoznamenkastu prednost (9:20).


Uspjele su se Zadranke nakratko približiti na krilima dalekometnog šuta, precizne su bile Iva Bošnjak i Lucija Štrmelj, no završnica prve četvrtine je donijela novi nalet aktualnih doprvakinja Hrvatske koje su »podigle šator« na liniji penala i zahvaljujući seriji 0:8 u drugu dionicu unijele zalihu od 14 koševa (15:29).


Većih promjena nije bilo ni u nastavku prvog poluvremena pa su trice Tonke Jakšić i Nine Novak trasirale put gošćama i prema probijanju margine od 20 poena prednosti, pa se na veliki odmor otišlo s ugodnih 28:49 iz perspektive djevojaka s Trešnjevke.


Rutinski nastavak


Izgledalo je u tim trenucima da sve vodi k još jednom uvjerljivom porazu košarkašica Zadar Plusa, četvrtom uzastopnom, no bolje obrambeno izdanje u trećoj četvrtini i napadačka iskra koja je došla s adresa dviju Amerikanki Saquite Joyner i Jalije Arnwine, uz vrijedan doprinos Ive Bošnjak, nakratko su stabilizirale stanje na parketu i »zaustavili krvarenje«.


Ipak, bio je to tek kratkotrajan uspjeh igračica Šime Kraljevića koje u završnoj dionici nisu uspjele pratiti visoki ritam probuđenih Zagrepčanki. Gošće su svu energiju usmjerile na to da što je moguće prije prelome susret i konačno riješe pitanje pobjednica, a u tome su i uspjele do sredine četvrte četvrtine, pa su posljednje minute iskorištene da priliku dobiju igračice s klupa obiju ekipa, što su Nemecove djevojke iskoristile da dodatno povećaju razliku.


Zara Valčić je sa 16 poena i šest skokova bila najefikasnija u redovima Trešnjevke, a pratila ju je Lena Bilić s 14 koševa i šest uhvaćenih lopti. Trojicu dvoznamenkastih »Plusica« predvodila je Saquita Joyner koja je susret završila sa 17 poena, šest skokova i tri asistencije, ispred Ive Bošnjak koja je dodala 15 poena i Jalije Arnwine koja je na kontu skupila 11 koševa i pet ukradenih lopti.