Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nogomet

U Pragu se večeras igra finale Konferencijske lige, Fiorentina i West Ham u borbi za trofej

Autor: Igor Duvnjak

07.06.2023. 15:18
U Pragu se večeras igra finale Konferencijske lige, Fiorentina i West Ham u borbi za trofej

Foto: Giacomo Bonaventura/Foto REUTERS

West Ham igra prvi europski finale nakon 1976. godine, kad je izgubio finale Kupa kupova, natjecanja u kojem je trijumfirao 11 godina ranije. Fiorentina je još 1961. osvojila Kup kupova



RIJEKA I posljednji čvorovi dolaze na češalj u smiraj sezone. U sendvič između finala Europske lige, u kojem je Sevilla na ruletu jedanaesteraca slavila u finalu s Romom, te velikog finala Lige prvaka između Manchester Cityja i Intera, smješten je večerašnji finale Konferencijske lige u Pragu između Fiorentine i West Hama.


Uz puno truda i znanja u nogometu, kao i u životu općenito, nužan je i dobrodošao svaki dašak sreće, priželjkuju ga i večerašnji finalisti u Fortuna Areni, a kome će se sreća osmjehnuti, znat će se od 21 sat nadalje, kada kreće ovo nadmetanje u trećem po snazi europskom kupu, gdje trofej s obzirom na konfiguraciju Lige prvaka, sudionicima na koncu može poslužiti kao dobrodošla utješna nagrada.


Dugi post


Praški finalisti su klubovi bogate povijesti koji više žive na tradiciji no na nedavnim značajnijim međunarodnim dosezima. Fiorentina je do praškog finala stigla na stresan način, pobijedivši u gostima Basel nakon produžetka s 3:1, uzvrativši mu za domaći poraz 1:2 golom Antonina Baraka u čak 129. minuti na St. Jakob Parku, prošla je s ukupnih 4:3. Za razliku od firentinskih Ljubičica, popularni Čekićari iz Istočnog Londona su AZ Alkmaar dobili i doma (2:1) i vani (1:0), protutnjali su do finala. Efektnom i djelotvornom solo akcijom u sudačkoj nadoknadi u gostima Pascal Fornals je potvrdio prolaz West Hamu, kojemu je to prvi europski finale nakon 1976. godine, kad je izgubio finale Kupa kupova, natjecanje u kojem je trijumfirao mnogo davnije, 1965. godine i do sada mu je to i jedini europski trofej.




Ako je malo živih navijača West Hama koji pamte one europske pobjede, takvih je tifosa Fiorentine još manje, nogometni ponos Firence i cijele Toscane večeras igra tek drugi europski finale, dosadašnji prvi i jedini igran je 1961. godine, kad je Fiorentina u finalu Kupa kupova nadmašila škotski Glasgow Rangers.


Veliko zanimanje


Dok Luka Jović, Cabral, Milenković i prijatelji s talijanske strane, spomenuti Fornals i društvo s engeske strane razbijaju glavu kako novim generacijama servirati europski trofej, te organizatori kao i sami finalisti muku muče i s nekim drugim problemima. Konkretno, finalisti su dobili tek po 5.000 ulaznica za raspodjelu navijačima, kap u čaši vode s obzirom na to da se očekuje čak 25.000 navijača bez osigurane karte za finale. Prema porukama čeških medija, zanimanje je trenutno čak trostruko veće od broja karata koje su puštene u prodaju.


UEFA pokušava pogasiti požar, kontaktirala je i policiju i predstavnike klubova kako bi nekako pokušali adekvatno što bolje sve isplanirati i organizirati utakmicu na stadionu sa samo 20.000 sjedećih mjesta. U Pragu je policija »na nogama«, organizatori su najavili da će o sigurnosti na praškim ulicama brinuti čak desetak tisuća policajaca i drugih zaduženih za sigurnost.