Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

SJAJAN REZULTAT

Trener kadeta Zadra nakon osvojenog zlata: Nismo očekivali ovakvu dominaciju

Autor: Paulo Sarić

27.05.2023. 16:30
Trener kadeta Zadra nakon osvojenog zlata: Nismo očekivali ovakvu dominaciju

Foto: ANDREJ JANčIJEV/KSZŽ



Ako je za opisivanje izdanja juniora Zadra koji su u utorak u Šibeniku osvojili naslov prvaka Hrvatske svladavši Cedevitu Junior i Cibonu u dvije utakmice s kombiniranih 50 poena razlike korišten izraz »demonstracija sile«, što tek kazati za kadete koji su »s dva dana zakašnjenja« iste suparnike nadigrali s još uvjerljivih 60 koševa viška? Dovoljna je jedna riječ. Dominacija. Đaci Marka Selina potvrdili su izvrsne igre iz osnovnog dijela sezone u kojem su s omjerom 17-1 s »pole positiona« krenuli na put k Baldekinu, da bi u šibenskom polufinalu nadigrali »Juniore« rezultatom 116:74, a potom u borbi za naslov bez puno muke nadvisili »stare rivale« iz Cibone s 90:72, iskupivši se za lanjski poraz u finalu nakon dva produžetka.


Kao i kod juniora, medalja je plod talentirane generacije, dobrog rada u omladinskom pogonu i odluke da se oformi razvojna momčad koja je mladim Zadranima dala priliku da rano okuse specifičnosti seniorske košarke i pripremila ih za sve izazove s kojima su se susreli na završnom turniru.


– Osjećaj je sjajan. Prije svega, drago mi je zbog momaka koji su čitavu godinu naporno radili i odlično se ponašali te su iz treninga u trening davali sve od sebe. Davno nisam vidio mladiće koji toliko vole košarku. Šibenska završnica nam je bila nagrada za uloženi trud tijekom čitave sezone i posebno mi je drago što smo dobili rezultatsku satisfakciju – kazao je trener kadeta Zadra Marko Selin.


Foto: ANDREJ JANČiJEV/KSZŽ


Izvrstan pristup




Zadrani su i prije početka završnog turnira bili veliki favoriti, no tek su najveći optimisti očekivali tako uvjerljiva izdanja na parketu kao u četvrtak i, prije svega, srijedu.


– Nije tajna da smo ciljali naslov, ali mogu kazati da nismo očekivati ovakvu dominaciju. Puno sam zadovoljniji izdanjem svojih mladića u polufinalu u kojem smo zaista sjajno igrali, dok smo u finalu – pobijedili. Tako sam i kazao momcima u svlačionici, cilj nam je bio pobijediti i osvojiti naslov, ali sama igra je bila daleko od briljantne. S druge strane, pristup je bio izvrstan, igrači su se doslovno bacali na glavu i dali sve od sebe, no bilo je stvari koje mi se kao treneru nisu svidjele. Ipak, generalno govoreći, obje utakmice su odrađene na visokoj razini – istaknuo je mladi zadarski stručnjak.


Foto: Arhiv ZL


Škola i individualni rad


Zlatnim kadetima slijedi nekoliko dana odmora, nakon čega se vraćaju radu, no za početak – smanjenim intenzitetom. Bliži se kraj školske godine, a prioriteti se znaju. Prvo škola i odgoj, potom košarka.


– Trenirat ćemo svaki dan, ali ćemo do kraja pedagoške godine u prvi plan staviti školske obveze momaka. Kasnije će naglasak biti na individualnom radu s igračima kako bismo treninzima po posebnom programu u što je moguće većoj mjeri ispravili postojeće nedostatke – zaključio je Selin, uz posebne zahvale stožeru koji su činili Toni Vidaić i Jakov Borčić, te Mario Mandir kao stručnjak za fizičku pripremu.