Petak, 17. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

PRVI ASISTENT IZBORNIKA

Toni Dijan: "Dečki su odradili pravi posao ostankom u europskoj eliti"

Autor: Andrija Dešpoja

02.08.2023. 16:00
Toni Dijan:

Foto: FIBA



Juniorska reprezentacija Hrvatske zaključila je nastup na Europskom prvenstvu u Nišu osvojenim desetim mjestom, što je rezultat koji je svakako zadovoljio jer se ostvario primarni cilj, ostanak u A diviziji. S reprezentacijom je u Srbiji u svojstvu prvog asistenta izborniku Srđanu Subotiću bio i Toni Dijan koji iz osobne perspektive ovo ljeto definitivno može okarakterizirati dugim, toplim i nadasve radnim. Netom po završetku izrazito naporne sezone s KK Zadrom dočekao ga je novi zadatak koji se s pripremama i nastupom na EP-u proširio čak na 35 dana. Zato se njegov povratak u rodni Sukošan mogao usporediti s povratkom pomorca s broda koji je toliko željan svojeg doma.


– Trajalo je sve skupa 35 dana, ja sam se istina priključio malo kasnije zbog nekih privatnih obaveza, ali me nije bilo doma evo već pet tjedana i mogu kazati da sam se malo zaželio i odmoriti. Dosta je bilo zahtjevno, intenzivno, jako se puno trošilo, no kada se sve zaključi s dobrim rezultatom onda je osjećaj pravi i nema se za čim žaliti – kazao je na prvi Dijan koji je imao samo riječi hvale za dečke u reprezentaciji. Nije bilo lako sve izdržati i zaključiti nastup na EuroBasketu s opstankom u europskoj eliti.


– Dečki su uistinu odradili pravi posao, pripreme su protekle vrhunski, trenirali su jako i ponašali se super. I na prvenstvu se sve nastavilo u istom tonu, igrali su dobro unatoč mnogim otkazima koji su nas zatekli prije priprema i na kraju krajeva je ostvaren zacrtani cilj, a to je ostanak u elitnom rangu europske košarke.


Ključna s Danskom




Otvorili ste prvenstvo dvama porazima, Nijemci i Turci su se pokazali prejakima, da bi se kontra Poljaka, a kasnije i Danaca opravdalo očekivanja.


– Jedino nismo bili konkurentni u prvoj utakmici protiv Njemačke jer smo tada naletjeli na vrlo snažnog protivnika i upali smo u tzv. jednosmjernu ulicu, no u ostalim utakmicama smo bili blizu. Držali smo u egalu jaku Tursku, relativno smo lagano dobili Poljake, s Izraelom u osmini finala smo bili na knap da bi nas potopile tri trice krajem treće četvrtine. Ključna nam je bila ta utakmica s Danskom jer smo željeli pod svaku cijenu izbjeći veliki stres koji bi nas snašao da smo izgubili tu utakmicu. Međutim, odigrali smo odlično kontra Danaca i time osigurali ostanak u A diviziji. Poslije smo dobili Švedsku u neizvjesnoj završnici, dok smo s Italijom bili primorani odigrati bez Tonija Bilića, Luke Frančeševića i Davida Pavina. Kada je sve završilo mogu reći da smo izvukli maksimum iz ove reprezentacije i da smo ostvarili naš primarni cilj.


Kada se vidi koliko ste bili blizu najjačim reprezentacijama u Nišu onda je sigurno još veći žal za brojnim otkazima koji su prethodili nastupu u Srbiji. Posebno jer su u kvartetu onih koji su »otkantali« reprezentaciju bila tri zadarska igrača: Roko Lukić, Jurica Zagoršak i Michael Ružić.


– Svakako mi je krivo što nismo mogli u najjačem sastavu otići u Niš, nedostajala su nam četiri igrača, uz trojicu naših Zadrana nije bilo ni Ciboninog Josipa Pavkovića. Da su se odazvali sigurno bi sva četvorica bila u 12. Šteta, jer bi s njima u sastavu mogli napadati i gornji dom. Zašto se to dogodilo? Mogu kazati da nam je svima koji smo u reprezentaciji to jedna poražavajuća činjenica. To je problem kojem moramo naći rješenje kako nam se to u budućnosti više ne bi događalo, počevši od klubova preko samih mladih igrača sve do Saveza. Suludo je da neki od spomenutih igrača igraju primjerice Ljetnu ligu, a ne odazovu se reprezentaciji koja ide na Europsko prvenstvo. Mislim da se moramo početi baviti s tim problemom kako bismo ubuduće mogli računati na naše najbolje igrače u nacionalnom dresu.


Foto: FIBA


Perković i Pavin


U Nišu je i pored otkaza trojice Zadrana bilo isto toliko igrača iz Donatovog grada. Uz Vitu Perkovića bio je tu nekadašnji Puntamičanin, danas član Splita, David Pavin te 17-godišnji igrač Opus Puntamike Šimun Lončar.


– Vito je vrhunski odradio pripreme, trenirao je i trudio se maksimalno te nam je na početku prvenstva bio projiciran kao startna četvorka. Međutim, u utakmici s Turskom dobio je nekakav udarac u leđa i poslije toga nikako nije uspijevao uhvatiti ritam, a u zadnje dvije utakmice ga zbog toga nismo ni skidali. David je pak došao na pripreme ozlijeđen, imao je probleme sa zglobom što smo pokušavali sanirati i uvoditi ga preko treninga, čekali smo ga cijelo prvenstvo no ta ozljeda ga je podosta unazadila i nažalost nije mogao biti onaj pravi. Što se tiče 17-godišnjeg Šimuna Lončara on je primjer kako se može radom i odricanjem zaslužiti poziv u reprezentaciju, a na kraju krajeva je osjetio taj vrhunski nivo u svojoj generaciji i siguran sam da je puno dobio s tim što je bio dijelom reprezentacije. Od ostalih igrača izdvojio bih Tonija Bilića koji je i po učinku bio u krugu najboljih pojedinaca na prvenstvu. Također se istaknuo i mladi član Škrljeva Vigo Bart koji je odigrao dobro prvenstvo kao i Luka Frančešević te Ivan Jurić koji je vrlo interesantan materijal za budućnost.


Danas u kasnim popodnevnim satima KK Zadar kreće s pripremama za novu sezonu koja bi po svemu sudeći mogla po mnogočemu ličiti na prethodnu. A osnovni preduvjet za to bilo je zadržavanje kostura lanjskog »rostera«, što je po potpisanim igračima jako blizu konačnog ostvarenja.


– Jako je bitno da se uspio održati taj kostur momčadi od lani. Svaki put kada se mora mijenjati praktički 12 igrača to je užasno teško uklopiti da sve štima. Zato ćemo sigurno imati puno lakši posao sada na početku priprema jer osim Patrika Jambrovića i Lovre Mazalina svi se jako dobro poznaju. Moramo pričekati da vidimo hoće li nam se priključiti još poneki igrač, no u svakom slučaju dobre su vijesti da s praktički istim sastavom krećemo prema novoj sezoni.


Teže je braniti


Letvica će u novoj sezoni biti visoko podignuta i bit će izazovno pokušati dosegnuti tu razinu, a da ne govorimo i o nečem višem što se sigurno mota po glavama navijača.


– Sigurno nas čeka teška i izazovna sezona, posebno jer je teže braniti nego napadati, a znamo da smo se okrunili naslovom prvaka Hrvatske. U regionalnoj ligi smo ostvarili plasman u doigravanje, međutim ne želimo stavljati neki imperativ u tom smislu pred igrače, već se traži osiguranje ostanka kao nekakav primaran cilj. Olakšavajuća okolnost je svakako činjenica da ćemo početi na vrijeme s pripremama i da imamo praktički formiran »roster« dva mjeseca prije početka sezone.


U nove pobjede ide se s gotovo identičnim igračkim kadrom, no to nije slučaj sa stručnim stožerom u kojem više ne stanuju Tomislav Ružić i Stipe Kuliš.


– To mi je baš krivo što više neće s nama u stožeru biti Tome i Stipe. Imali smo lani super suradnju, međutim Stipe je otišao za boljom ponudom u Rusiju, dok se Tome zahvalio na suradnji i odlučio pratiti svoga sina u košarkaškoj karijeri. Jako mi je žao zbog toga što smatram da ljudi poput Tome uvijek moraju biti tu negdje u ili oko kluba. Trebao bi u dogledno vrijeme stići novi član stručnog stožera, ali u tome će zadnju riječ imati trener Danijel Jusup. Što se tiče kondicijskog dijela tu će i dalje glavni biti prof. Bernard Kotlar dok mi je izrazito drago što je s nama ostao mladi fizioterapeut Marko Štrbac.


Konkurencija i u domaćim okvirima i u regionalnim se ozbiljno pojačava i priprema unatoč činjenici da je ostalo praktički dva mjeseca do starta.


– Mislim da smo lani bili primjer svima s početkom priprema već početkom kolovoza. Drago mi je da je dosta domaćih momčadi, ali i regionalnih uzelo taj princip rada jer se nama pokazao punim pogotkom. Vidno je po dosad pristiglim pojačanjima da se ABA liga kvalitativno digla, a osjeti se i podizanje letvice i u HT Premijer ligi. Bit će svakako uzbudljiva sezona u kojoj nas očekuje mnogo velikih utakmica u kojima ćemo imati onu fenomenalnu podršku s tribina koja nas je pratila prošlu sezonu – kazao je za kraj Dijan.


Foto: FIBA