ponedjeljak, 6. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Premijer liga, 25. kolo

Zadrani tek u završnici do trijumfa u Sinju

Autor: Andrija Dešpoja

17.03.2024. 21:55
Zadrani tek u završnici do trijumfa u Sinju

Foto: Luka Jeličić



Košarkaši Zadra su, unatoč činjenici da su samo dan ranije na Višnjiku bili veliki boj s Cedevitom Olimpijom, ostali na pobjedničkom kolosijeku i nakon večerašnjeg gostovanja u Sinju gdje su u sklopu 25. kola Premijer lige nadjačali Alkar sa 65:73. Bila je to jedanaesta pobjeda u nizu igrača Danijela Jusupa na sva tri fronta, peta uzastopna u hrvatskom prvenstvu, a do nje su stigli iznimno teško nakon velike borbe s domaćim sastavom u samoj završnici susreta, a junakom i ove pobjede pokazao se Luka Božić koji je prelomio serijom svojih ubačaja.



Izgubljene lopte


Preko tri minute je bilo potrebno gostujućim igračima da dođu do prvih poena u utakmici, no nije se ni domaćin baš iskazao u napadačkom segmentu pa se Zadar prema polovici početne četvrtine ipak uputio s vodstvom 5:9, u kojem pak nije dugo uživao. Uzvratio je Alkar preko Noaha Clarka Gurleya i Srđana Brocića za prelazak ispred Zadrana (11:9), a početkom druge četvrtine je domaća momčad uspjela doći do značajnijeg rezultatskog odvajanja (24:18) koje su izrežirali Kuol Alok i Trevante Anderson, podigavši na noge punu sinjsku dvoranu. Momčad Damira Milačića pored raznovrsnosti u napadu i na obrambenom kraju terena je držala u šaci istrošene gostujuće igrače. Teške noge vidno su bile kod Luke Božića koji se u 14 minuta provedenih u igri nije uspio upisati u listu strijelaca, a nije se proslavio ni Dario Drežnjak koji je promašivao trice kao na traci, dok su na suprotnoj strani znali pogoditi izvan perimetra mladi Zadranin Maksim Matulina i iskusni Hrvoje Vučić, a to je onda odvelo Sinjane do najvećih sedam koševa prednosti (30:23). Shvatio je Jusup u tom trenutku da bi moglo puno toga ići nizvodno pa je zavikao na svoje štićenike i dobio od njih pravi obrambeni učinak koji je donio korist do odlaska prema svlačionicama. Pokrenuo se do tada tromi Božić i počeo ličiti na onog igrača koji je večer prije izluđivao obranu Cedevite Olimpije. Sve češće je Bjelovarac napadao obruč i tako posredno otvorio vanjski šut koji je dotad bio na 2-17. Dvije trice vezane od strane Žganeca i Lakića su svakako donijele stabilnost te tri viška (36:39) na konto Jusupovog sastava.





Teška završnica


U mnogočemu sretniji su Zadrani od svojih domaćina krenuli na odmor, s obzirom na prikazano u početnih 17 minuta utakmice. Da nije bilo previše izgubljenih lopti (9) i previše promašenih trica (16) gosti su mogli riješiti sve svoje sinjske muke i do poluvremena, ovako je trebalo prolijevati znoj i većim dijelom nastavka iako je Zadar sredinom treće dionice imao dvocifrenu prednost (42:53) nakon trica Žganeca i Davisa te ubačaja Božića i Ramljaka. Opuštanje koje je uslijedilo nakon toga iskoristili su Sinjani koji su 13:1 serijom okrenuli rezultat u svoju korist (55:54). Krvnikom Zadra u smiraj treće četvrtine pokazao se Pavle Marčinković koji je vezao dvije trice i tako najavio veliku bitku u završnoj dionici.  A tamo je Alkar prvi bacio rukavicu, preko Andersona poveo je s tri koša (60:57) uoči  posljednjih šest minuta, dok su uzvratili Božić i Drežnjak za povratak u vodstvo od četiri koša (60:61). Nastupilo je sušno razdoblje na obje strane sve dok nije tri minute prije završetka bjelovarski as zabio tricu i dva slobodna bacanja za 60:66. Pokazalo se to dovoljnim za slavlje Zadra u koje je najviše ugradio Božić s 20 koševa, pet skokova i devet asistencija, dok je veliku pomoć imao u Žganecu koji je upisao učinak od 17 koševa, devet skokova i četiri asistencije. Kod domaćina su najistaknutiji bili Marčinković i Brocić, svaki s po 12 poena.