ponedjeljak, 13. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Zadrani u Europi

Svestrani Špaleta i nepobjedivi Mavra

Autor: Andrija Dešpoja

12.03.2024. 08:50
Svestrani Špaleta i nepobjedivi Mavra

Foto: DARIA MITROFANOVA/BK SARATOV



Tjedni pregled zbivanja u zadarskoj košarkaškoj pečalbi krećemo iz VTB lige gdje se u posljednje vrijeme najviše ističe Avtodor Saratov za koji nastupa Dominik Mavra. Njegova momčad uživa u pobjedničkom nizu od šest utakmica, a proteklog tjedna je održala neporaženost u stupnju gubitnika, upisavši pobjede na gostovanju kod MBA Moskve i na svom terenu protiv Nižnji Novgoroda. Moskovljani su apsolvirani rezultatom 64:83, uz 15 poena, dva skoka i tri asistencije nekadašnjeg kapetana Zadra, dok je tri dana poslije nadjačan Nižnji Novgorod s 81:74, a Mavra je doprinio s još boljim brojkama, ubacivši 16 poena, te skupivši četiri skoka i šest uspješnih dodavanja. Saratov se tako približio na samo pobjedu od drugoplasirane Samare koju s klupe predvodi Dražen Anzulović uz asistenciju Stipe Kuliša i Josipa Miliše. Oni su pak upisali poraz na gostovanju kod Jekaterinburga (89:83) i imaju utakmicu manje od zahuktalog Saratova. U stupnju pobjednika Lokomotiv Kubanj, gdje je asistent glavnom treneru Jurica Žuža, odigrao je triler okršaj na svom parketu protiv CSKA koji je nakon produžetka slavio s 82:96, ostavivši tako momčad iz Krasnodara na četvrtom mjestu poretka s omjerom 20-10.


Lovre Bašić


Bašić zabio 17


U litavskom prvenstvu s odličnim igrama nastavio je novopečeni hrvatski reprezentativac Ivan Vraneš. On je u domaćoj pobjedi 119:78 nad Pieno Žvaigždesom bio najistaknutiji igrač Juventusa s 20 koševa i osam skokova, ostvarivši taj učinak u samo 18 minuta provedenih na terenu, čime je sastav iz Utene ostao na visokom petom mjestu poretka s omjerom 20-8. Pobjednički kolosijek zadržale su i Pardubice Jure Škifića koji nije bio u sastavu protiv Dečina. Slavlje 83:57 ostavilo je Škifićev klub u izglednim šansama za doigravanje češkog elitnog ranga. Malo južnije, u Mađarskoj, novi zapažen nastup imao je Lovre Bašić u dresu Körmenda koji je upisao drugi poraz u nizu, ovog puta u gostima kod KTE Dune s 81:78. Bivši vođa svlačionice na Višnjiku zabio je 17 koševa te uhvatio dvije lopte i podijelio četiri asistencije. Malo više razloga za veselje nego inače je zato imao Mario Špaleta čiji su Nord Dragonzi upisali pobjedu i poraz u dvama kolima stupnja gubitnika austrijskog prvenstva. Do ukupno treće pobjede u sezoni momčad iz Eisenstadta stigla je na svom parketu protiv Vienna Timberwolvesa (85:79), a zadarski centar je doprinio s »dvostruko-dvostrukim« učinkom od 13 poena, 14 skokova i pet asistencija. Dva dan poslije doživljen je očekivani domaći poraz 66:118 od lidera Vienne u kojem se Špaleta uklopio u sivilo svoje momčadi s 10 koševa i četiri skoka.


Duje Brala


Gjergjin niz


U susjednoj Švicarskoj dvjema pobjedama su se istaknuli Zadrani u Vevey Rivieri koja je ponovno izbila na diobu drugog mjesta nacionalnog prvenstva, a momčad u kojoj su pomoćni treneri Ivan Beram i Toni Vidaić nadigrali su na svom terenu Nyon (79:72) te Monthey (93:75). Pobjedničkim navikama vratio se David Škara nakon što je njegov Châlons-Reims vezao tri poraza u francuskoj Pro B ligi. Savladan je na domaćem terenu Pau Orthez sa 75:68, uz osam poena i šest skokova zadarskog krilnog igrača. A čak sedmu uzastopnu uspješnicu ostvario je u BNXT ligi Dario Gjergja sa svojim Oostendeom. Posljednje dvije pobjede stigle su u novoformiranom stupnju pobjednika, i to obje u gostima, protiv Weerta (74:97) i Den Boscha (73:83). Liege u kojem pomočnićku ulogu vrši Tihomir Bujan nije bio pobjedničke sreće, već je upisao poraz na gostovanju kod Groningena s 81:75. Odličan posao zato je napravio Joventut iz Badalone u kojem nastupa Michael Ružić. Ostvaren je plasman u četvrtfinale Eurokupa preko njemačkog prvaka Ulma koji je nadjačan u gostima sa 79:88. U toj utakmici mladi Zadranin se nije našao u zapisniku, no zaigrao je osam minuta u ACB ligi na domaćem parketu protiv Manrese. Katalonska momčad je upisala tijesan poraz (81:83) uz četiri poena, dva skoka i jednu asistenciju Ružića. Poraz u prvenstvu snašao je i Basket Napoli koji je deklasiran na gostovanju kod Tortone s 97:72, a Tomislav Zubčić je u poraženoj momčadi sudjelovao sa sedam poena, četiri skoka i dva uspješna dodavanja. Napoli je tako ostao na diobi petog mjesta talijanske Lege A s omjerom od 12 pobjeda i deset poraza. A najduljim pobjedničkim nizom od svih Zadrana u inozemstvu mogu se pohvaliti Duje Brala i Gabriel Karamarko koji ove sezone brane boje Širokog. Sastav Ivana Velića upisao je minulog tjedna 11. uspješnicu zaredom u košarkaškom prvenstvu Bosne i Hercegovine, čime su ostali na liderskoj poziciji s omjerom 18-2, ispred Bosne koja je na učinku 16-4. Ceh je u posljednjem kolu platilo Posušje s 96:70, a Brala je u tom susretu bio najbolji pojedinac pobjedničke momčadi sa 16 ubačaja, sedam skokova i četiri asistencije za 23 minute provedene u igri, dok je Karamarko u šest minuta na parketu ubacio dva poena i podijelio jednu asistenciju.