Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Svjetsko rukometno prvenstvo

Šveđani nisu izdržali pod pritiskom, Španjolcima četvrta medalja u četiri posljednja natjecanja

Autor: A.P.

29.01.2023. 20:02
Šveđani nisu izdržali pod pritiskom, Španjolcima četvrta medalja u četiri posljednja natjecanja

Foto: Reuters



Završni je dan Svjetskog rukometnog prvenstva, a počeo je utakmicom za treće mjesto između domaćina Švedske i Španjolske. U Stockholmskoj Tele2 areni gledali smo dva potpuno različita poluvremena, međutim kada se podvuče crta, utakmica je bila vrlo zanimljiva.


Šveđani, iako oslabljeni za svog najbolje igrača Jim Gottfridssona, bolje su otvorili susret, pa možemo reći bili smo i mnogo bolji u prvih 30 minuta utakmice.


Nakon prvih pomalo nervoznih 10-ak minuta, ušlo se u ritam- 2 gola Švedska, 1 gol Španjolska. Za to vrlo važnu ulogu odigrao je drugi švedski golman, Tobias Thulin, koji je obranio nekoliko važnih “zicera” Španjolaca. Isto tako, Šveđani su “ubijali” Španjolce tijekom cijelog prvog poluvremena s brzim centrom, kojeg Španjolci, pogotovo oni malo stariji, nikako nisu uspijevali ispratiti.




Na predah se na kraju otišlo s velikih +4 za Šveđane i sve je upućivalo da je ta utakmica gotovo. No, ponovno se obistinila teorija da se Španjolce nikada ne smije otpisati. Nakon što su se u četvrtfinalnoj utakmici vratili “iz mrtvih”, to su ponovno učinili i danas.


S poluvremena Španjolci su se vratili kao da su popili neki eliksir za ozdravljenje i kreativnost. Već nakon 9 minuta Španjolska je napravila ogromnu seriju 8:2 i potpuno okrenula utakmicu. Švedska na ovakav povratak, bez Gottfridssona, a i uz velik pritisak domaćeg terena, nije pronašla rješenje.


Možda su se mogli vratiti u nekoliko navrata, no greške u napadu uz pritisak kojeg su nosili na leđima rezultirao je sitnim, ali skupim greškama. Točka na i, švedskog potonuća bila je pogrešna izmjena par minuta prije kraja utakmice, kada su imali igrača više u polju i zaostajali samo dva razlike. U tim trenucima, jedan od najiskusnijih, golman Andreas Palicka, utrčao je u teren prerano, za to dobio isključenje i nije bilo ništa od igrača više.


Za kraj spomenimo kako je najefikasniji igrač ove utakmice bio Figueras Trejo, koji je imao 9 golova od 9 udaraca. Za utješnu nagradu Šveđanima, igrač utakmice proglašen je Hampus Wanne koji je imao realizaciju 9 od 13.


Na kraju Španjolska zasluženo uzima četvrtu medalju na posljednja 4 velika natjecanja, za što je potrebno skinuti kapu i igračima i treneru i cijelo stručnom stožeru španjolske reprezentacije.


Šveđani mogu samo žaliti za teškom ozljedom Gottfridssona, jer tko zna kako bi završila polufinalna utakmica. Ali, što bi bilo kad bi bilo. Sve u svemu, ovo je bila odlična uvertira za veliko finale između Danske i Francuske od 21 sat.