Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Svjetsko rukometno prvenstvo

Landin svojim obranama odveo Dance u treće svjetsko finale zaredom

Autor: A.P.

27.01.2023. 19:39
Landin svojim obranama odveo Dance u treće svjetsko finale zaredom

Foto: Reuters



Treći puta na posljednja tri velika prvenstva, Danska i Španjolska odmjerile su snage u polufinalu. Na Svjetskom prvenstvu 2021., Danska je bila bolja 35:33, godinu kasnije na Europskom prvenstvu 2022. Španjolci su bili bolji 29:25, a večeras Danska rezultatom 26:23(15:10).


Prvi polufinalni susret Svjetskog rukometnog prvenstva odigran je u Ergo Areni u Sopotu.


Nakon što su tamošnji gledatelji prije dva dana uživali u rukometnoj rapsodiji u utakmici između Španjolske i Norveške, te kasnije Francuske u Njemačke, danas to nije bio slučaj, barem ne u toliko obujmu.




Danska je bila bolja, konkretnija, imala je svoju jednu veću crnu rupu, no ona ih nije poremetila.


Na Španjolcima se ipak na kraju utakmice vidio umor od prekjučerašnjeg trilera, no svejedno Danska je danas bila jednostavno bolja.


Danska je bolje otvorila susret i odmah uspostavila kontrolu na utakmici. Španjolcima nikako nisu “na ruku” išla ni dva isključenja Maquede, jednog od najiskusnijih španjolskih reprezentativaca. Nakon velikih +4 za Dansku, Španjolci su odradili time-out, resetirali se malo i vratili u susret te pred kraj prvog poluvremena stigli na -1.


Zadnjih 5 minuta obilježeno je dominacijom Danaca. Mikel Hansen u tri puta je fenomenalno orkestrirao danskim napadom, čime je pokazao zašto je jedan od najboljih u povijesti rukometa. Danci su završili prvo poluvrijeme s rekordnom prednosti, a to je 5 golova prednosti. Posljednjih 10-ak sekundi Španjolci su imali i napad, no Landin je zatvorio svoja vrata.  U prvom poluvremenu danski je golman imao pomalo nevjerojatnih 53% obranjenih šuteva.


Prvih desetak minuta može opisati frazom “ista meta, isto odstojanje”.  Danci su nastavili gdje su stali u napadu, a Španjolci su se i dalje mučili u napadu.


Nakon tih desetak minuta, konačno smo dočekali i Španjolce, koji su se probudili i napravili seriju 4:0 kojom su stigli na samo gol zaostatka. Osim što su našli formulu za rješavanje problema nazvanog Niklas Landin, španjolski golman Perez de Vargas počeo je braniti one “ključne” lopte.


Za potpuni povratak u utakmicu Španjolci su imali priliku u 50. minuti, kada su imali napad za izjednačenje no spetljali su se i umjesto da poravnaju rezultat, primili su brzi gol.


Danska je u posljednjih pet minuta ušla s velikih 5 pogodaka prednosti i kada se činilo da je pobjeda osigurana, Španjolska radi seriju 3:0 i posljednjih dvije minute stvara mali kaos.ž


Dodatni kaos priredio je Perez de Vargas obranivši sedmerac Mikelu Hansenu samo minutu i pola do kraja utakmice.


U posljednjoj minuti po tko zna koji puta na ovoj utakmici ukazao se Niklas Landin koji je svojom obranom riješio pobjednika utakmice.


Pytlick je bio najefikasniji igrač na utakmici, dok je Niklas Landin imao 15 obranjenih udaraca, odnosno 43% obrana.


Danska u finalu čeka protivnika koji će se odlučivati od 20:30 kada igraju Francuska i Švedska.