Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

prvo izdanje

Srna: "Hrvoja pamtim kao zabavnu i kao kruh dobru osobu"

06.04.2023. 18:34
Srna:

Foto: SHAKHTAR DONETSK



Najzvučnije inozemno ime prvog Međunarodnog nogometnog turnira Hrvoje Ćustić nedvojbeno je ukrajinski velikan Šahtar Donjeck. Klub je 13 puta bio nacionalni prvak i osvajač kupa, a najveći uspjeh ostvario je 2009. godine, osvojivši svoj jedini europski trofej, Kup Uefa. Jedna od ključnih figura tog mitskog finala za Ukrajince bio je Darijo Srna, legendarni bivši kapetan hrvatske nogometne reprezentacije, koji je asistirao Brazilcu Jadsonu za pobjednički pogodak protiv Werdera (2:1) u prvom produžetku te potom kao kapetan momčadi podigao pobjednički trofej. Srna je u Šahtaru proveo nevjerojatnih 15 igračkih godina, a danas je sportski direktor kluba i najzaslužniji što juniorska momčad stiže na turnir u Zadarsku županiju, kako se navodi na službenim stranicama Turnira.


Prijateljstvo je Darija i Hrvoja vezalo još daleke 1998., kada su se upoznali u kadetskom uzrastu splitskoga Hajduka te iste godine zajedno osvojili trofej – Hrvatski nogometni kup za kadete. O tome svjedoče i Srnine riječi zabilježene u knjizi Drage Marića »Sjećanje na Hrvoja« u izdanju Udruge navijača Tornado Zadar.


– Kad netko spomene Hrvoja, prva asocijacija za mene je dobra atmosfera i zabava. Hrvoje je uvijek zabavljao ljude oko sebe, uvijek je bio raspoložen. Kao osoba dobar kao kruh i vrlo inteligentan. Sjećam ga se ponajprije kao suigrača iz Hajduka još iz kadetskog uzrasta. Samo smo godinu dana razlike. Nije baš imao sreće, iako je bio talentiran, jer je upao u jednu izvrsnu Hajdukovu generaciju s nizom izuzetno velikih potencijala kao što su bili Andrić, Carević i drugi. Bila je to ekipa u kojoj i mnogi drugi daroviti igrači ne bi mogli proći. O Hrvoju mogu reći sve najbolje, ne iz pijeteta prema njemu, nego zato što je stvarno takav bio – rekao je Srna.




Šahtar će svoj put do završnice prvog Međunarodnog turnira Hrvoje Ćustić tražiti kroz skupinu C, gdje će u Polači odmjeriti snage sa zagrebačkom Lokomotivom, Širokim Brijegom i Rijekom. Budući da je riječ o klubu koji okuplja ponajbolje mlade ukrajinske igrače, sasvim je sigurno da nas očekuju vrlo zanimljive utakmice. Ukupno će nastupiti 12 momčadi uzrasta do 18 godina, po šest iz Hrvatske i inozemstva, koje će kroz šest dana odigrati ukupno 22 utakmice.