Utorak, 14. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

ZADARSKA LJETNA LIGA

Smiljevac i Sfinga u borbi za pehar

Autor: Andrija Dešpoja

12.08.2023. 09:38
Smiljevac i Sfinga u borbi za pehar

Foto: MATEJ NIMAC/ZADARSKA LJETNA LIGA



Peto izdanje novog formata Zadarske košarkaške ljetne lige došlo je pred završni čin. Četvrtak je donio polufinalne obračune nakon kojih su se saznali sudionici finalnog dvoboja koji je na rasporedu večeras u 21 sat na otvorenom terenu SC Višnjik. Očekivala je većina pratitelja ovog popularnog zadarskog košarkaškog natjecanja da će se za najviše postolje boriti najveći favoriti Voštarnica i Smiljevac, no taj račun su uspjeli pomrsiti Sfinga Staffordi koji su zaskočili »Zelene«s 81.73 i tako se našli u finalu gdje će se za drugi naslov boriti kontra Smiljevca koji je u polufinalu sa 67:55 nadjačao Konobu Rafaelo Meladu.


Šira rotacija Stafforda


Oba polufinalna okršaja bila su vrlo neizvjesna, potvrdit će to da se u posljednje četvrtine ulazilo s poravnatim rezultatom. Voštarnica i Staffordi su tako u zadnjih deset minuta ušli sa 60:60, a onda je iskustvo Stafforda kao i šira rotacija donijela prevagu.


– Zanimljiva, neizvjesna i tvrda polufinalna utakmica u kojoj smo mi na kraju izašli kao pobjednici. Ponovno smo pokazali našu staru boljku, jer smo prosuli 15 razlike i u posljednje minute ušli s potpunim egalom, ali srećom smo bili staloženi u tim odlučujućim minutama i na iskustvo i na širinu rostera smo uspjeli na koncu slaviti – kazao je nakon velike pobjede voditelj Sfinge Luka Klarić koji je istaknuo obranu kao ključnim faktorom, a posebno je upalio flaster na Paolu Marčevu koji je limitiran na samo 11 ubačaja.




– Čvrsta obrana nas prati kroz cijelo natjecanje, i od Sukošana u četvrtfinalu smo primili samo 60 koševa. Fokusirali smo se najviše na Marčevu i mislim da smo ga uspjeli spriječiti da uđe u svoj ritam – dodao je Klarić i potom naznačio kako će se postaviti u finalnoj utakmici kontra Smiljevca.


– Smiljevac je snažna ekipa i potpuno suprotna od Voštarnice, puno mlađa, puno brža. Mislim da će biti jedna super utakmica za gledatelje i normalno nadamo se da će iskustvo presuditi i da ćemo se mi naći na najvišem postolju. Bilo bi lijepo ponoviti uspjeh od prije tri godine i tako postati prvim sastavom koji je u novom formatu Ljetne lige uspio slaviti dva puta – zaključio je Klarić, dok u suprotnom taboru vlada također oduševljenje s plasmanom u finale. Smiljevac je do bitke za pehar jedini stigao neokrznut, sa svih pet pobjeda, a najteža je svakako bila polufinalna borba s Meladom koja je odlučena u završnim minutama.


Foto: MATEJ NIMAC/ZADARSKA LJETNA LIGA


Perković prevagnuo


– Kako se i očekivalo bila je jako tvrda utakmica. Malo smo bili nervozni, i jedni i drugi, ali eto na kraju su presudili naša borbenost i veća želja uz odličnu partiju Vite Perkovića koji je uistinu doktorski odradio posao. I ostali momci su dali svoj obol pobjedi, no Vito je ipak bio bolji od ostalih i donio nam prevagu – istaknuo je voditelj Smiljevčana Domagoj Horvat ogroman doprinos mladog reprezentativca Hrvatske Vite Perkovića koji je s 28 koševa predvodio svoju momčad do finala. U posljednjoj utakmici svjesni su u stožeru Smiljevca da je sve moguće, možda su prije očekivali Voštarnicu s druge strane terena, ali i Sfinga će također biti izuzetno tvrd orah.


– Ostala nam je ta jedna utakmica i očekujem pravo finale u kojem moramo biti još borbeniji nego protiv Melade. Sfinga je napravila malo iznenađenje jer su svi očekivali prolaz Voštarnice u finale, međutim pokazali su da su iskusna ekipa. Odgovorili su Voštarnici odličnom obranom i zasluženo otišli prema finalu. Nama je cilj staviti ruke na pehar tako da želimo ostaviti, što se kaže, srce na terenu i neka na kraju bolji pobijedi – kazao je na kraju Horvat.


Foto: MATEJ NIMAC/ZADARSKA LJETNA LIGA