ponedjeljak, 29. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Najvažniji zaključci

Sjednica NO KK Zadra: Podrška Grada, novi sponzori i poništeni otkazi trenerima

Autor: Paulo Sarić

15.02.2023. 09:28
Sjednica NO KK Zadra: Podrška Grada, novi sponzori i poništeni otkazi trenerima

Foto: Mate Komina



U ponedjeljak je u poslijepodnevnim satima održana nova sjednica Nadzornog odbora KK Zadar. Gotovo tri sata razglabalo se o kompleksnoj problematici financijskim problemima opterećene perjanice zadarskog sporta, a među nekoliko tema koje su bile na dnevnom redu najviše se ističu one o potpisivanju nagodbe sa ŠC Višnjik oko reprograma duga koji iznosi desetak milijuna kuna, dolasku novih sponzora i najavljenim otkazima trojici trenera u omladinskom pogonu.


– Direktor je na prekjučerašnjoj sjednici prezentirao trenutno stanje s dolaskom novih sponzora. Već je zaprimljena jedna velika uplata, u ponedjeljak je potvrđen drugi novi sponzor, a čekamo i povratne informacije od još dva-tri poslovna subjekta. No, i tu je dogovor blizu, što znači da bi klub s priljevom novih sredstava trebao prebroditi razdoblje dok se ne formira proračun u Gradskom vijeću. Nadzorni odbor pomaže direktoru, a ruku nam je dao i Grad. Svi smo ujedinjeni u nastojanju da spasimo klub i svi smo uvjereni da ćemo u tome i uspjeti – kazao je u uvodu predsjednik Nadzornog odbora KK Zadar Dino Martinović.


Ništa od otkaza


Veliko zanimanje javnosti probudila je prošlotjedna najava direktora Davida Gunjevića da kreće u »rezanje« troškova zbog optimizacije poslovanja, pa su na raniji prijedlog sportskog direktora Denisa Pleslića »kuvertirani« otkazi Petru Popoviću, Mariju Mandiru i Toniju Matešiću. Od otkaza na koncu neće biti ništa, a razloge prije svega valja tražiti u recentnom priljevu sredstava, ali i u potencijalnim negativnim posljedicama dugotrajnog parničenja, pošto su iz radne zajednice stigle najave o traženju pravne zaštite.




– To je bio jedan od razloga zašto smo osporili direktorovu odluku o »rezanju« putem otkaza u radnoj zajednici. Razumijemo direktora, on je financijski gledano povukao poteze koji su bili racionalni, međutim sada kad znamo da imamo potporu Grada, kada znamo da dolaze sponzori i nakon što smo pro-bono angažirali pravne savjetnike koji su nas upozorili da bi potencijalno moglo doći do parničkih troškova, dogovorili smo se da je manji rizik zadržati te ljude i dali odluku Upravi da se otkazi ponište. Valja istaknuti da je prošlotjedni sastanak s gradskim vijećnicima bio izuzetno pozitivan te smo dobili podršku i uvjerenje da će Grad biti partner i da će prepoznati naš model koji će omogućiti da u naredne tri-četiri godine riješimo dug koji se akumulirao iz predstečajne nagodbe, te iz prošlih sezona pogođenih covid krizom, i da će nam biti podrška kroz proračun – otkrio je »glavni nadzornik« kluba s Višnjika.


Popravljanje financijske situacije i dogovor s gradskim vijećnicima oko budućnosti kluba svakako treba pozdraviti, no pojavile su se različite interpretacije statutarnih ovlasti Nadzornog odbora vezanih uz poništenje otkaza trojici zaposlenika.


– Nadzorni odbor po Statutu, između ostalih odgovornosti, ima pravo i na postavljanje poslovne politike. Ako klub ide u mod »preživljavanja« i financijskog rezanja, automatski se radi o promjeni poslovne politike, što znači da Nadzorni odbor tu mora dati zeleno svjetlo. Davanje otkaza trojici zaposlenika spada pod drastične zaokrete te je normalno da Uprava ne može donositi takve odluke bez predstavnika vlasnika. Druga stvar jasno piše u stavku 2., članka 29. i kaže da Nadzorni odbor mora potvrditi bilo kakve promjene u organizaciji. To ne znači da NO imenom i prezimenom bira tko će raditi, ali on mora dati suglasnost da klub, primjera radi, s osam trenera u omladinskom pogonu prelazi na četiri – pojasnio je Martinović i posebno istaknuo da direktor Gunjević nije donio protuzakonito rješenje, no da je odluka vlasnika bila da se ne ide na otkaze.


– Svaka tvrtka po zakonu može dati poslovno uvjetovani otkaz ako financijska izvješća pokazuju da je u financijskim problemima, što je nama revizija i pokazala. Otkazi nisu bili protuzakoniti, oni su bili zakoniti, ali postoji pravni rizik od potencijalnih otpremnina, kamata i sudskih troškova. Nadzorni odbor koji predstavlja vlasnika je na koncu procijenio da ne želi davati otkaze i da će financijski stati iza kluba.


Nagodba s Višnjikom


Jedna od važnijih odluka donesenih na »polumaratonskoj« sjednici Nadzornog odbora vezana je uz potpisivanje nagodbe sa ŠC Višnjik oko reprograma dugovanja koji su dosegla desetak milijuna kuna i koja su došla na naplatu.


– Kako bi se situacija računovodstveno riješila jedina mogućnost je napraviti nagodbu kojom bi se dug reprogramirao na više rata u narednom razdoblju. S obzirom na to da se radi o financijskoj transakciji većoj od pola milijuna kuna ona je u nadležnosti Nadzornog odbora koji ju je izglasao i dao naputak direktoru da ju potpiše – zaključio je Martinović.



Direktor Gunjević bez komentara


Kako bismo dobili što je moguće potpuniji uvid u događanja sa sjednice Nadzornog odbora i javnosti pružili pogled na problematiku iz drugog rakursa, za komentar smo tražili i direktora Davida Gunjevića, no iz prostorija Uprave u Jazinama je stigao odgovor da do završnice Kupa Krešimir Ćosić – neće biti komentara.