ponedjeljak, 6. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Luka Lovre Klarica

Sjajnu formu trebamo opravdati pobjedom protiv Španjolske

Autor: Alen Plahinek

11.01.2024. 10:23
Sjajnu formu trebamo opravdati pobjedom protiv Španjolske

Foto: HRS.HR



Veliki karijerni iskorak napravio je Luka Lovre Klarica ove sezone. Prvo je u dresu Zagreba postao nezamjenjiv na poziciji desnog vanjskog u rosteru najjače momčadi države, a onda je sjajnu formu prelio i u reprezentativni dres. Sve to donijelo mu je premijerni nastup na nekom velikom natjecanju za nacionalnu vrstu, čime je postao četvrti Zadranin u povijesti koji je to postigao. Prije njega to su bili braća Tonči i Josip Valčić te Ivan Ninčević. Zadarski »post« trajao je od 2015. godine kada je Ninčević nastupio na Svjetskom prvenstvu u Kataru.


– Presretan sam jer je to nešto novo u karijeri. Igrao sam s klubom protiv jako punih velikih imena, međutim reprezentacija je nešto posebno. Posljednjih nekoliko dana, od utakmice sa Slovenijom bilo je iščekivanje hoću li ići na Euro. Ovo mi je prvo veliko natjecanje s reprezentacijom i pozitivno sam nervozan oko svega toga. Vjerujem da sam spreman opravdati svoj status – kazao je Klarica prije pokreta za Njemačku prema kojoj su naši reprezentativci krenuli jučer.


Pripreme


Klarica igra sezonu iz snova. Velikih 36 pogodaka u Ligi prvaka, a onda i četiri protiv Slovenije u posljednjem pripremnom susretu te jedan protiv Crne Gore, sjajni su za samopouzdanje kojeg mu ne nedostaje. Još samo da ne bude ozljeda…




– Zdrav sam, ostalo sve je dobro i samo neka tako ostane. U pripremnim utakmicama sam odigrao dobro i smatram da sam i kroz klub i kroz ove dvije utakmice zaslužio otići na Prvenstvo. Bile su nam to jako dobre provjere, da vidimo gdje smo jer su i Crna Gora i Slovenija ozbiljne reprezentacije. Utakmica s Crnom Gorom je bila fizički vrlo zahtjevna, a protiv Slovenije smo odigrali jako dobro. »Vukli« smo jako kroz svih 60 minuta. Ne bih želio biti nepristojan, ali možda je izgledalo da smo prelagano dobili Sloveniju, reprezentaciju koja se diže i koja je vrlo kvalitetna – objasnio je Klarica te se dotaknuo obje faze igre.


– Obrana je izgledala jako dobro u obje utakmice. Bili smo stvarno čvrsti i kompaktni i to je ono što nam daje dodatno samopouzdanje. Primili smo 25 golova od Crne Gore, odnosno 26 od Slovenije. To je praktički minimum u današnjem rukometu koji se fokusira na brzinu i na što više golova. Napad je bio dobar. Puno bolji u drugoj utakmici, lopta je išla brže. Protiv Crne Gore, kako sam rekao bilo je fizički zahtjevno, a isto tako bile su još i teške noge od priprema, a protiv Slovenije je taj dio izgledao kvalitetnije. Sve zajedno čini se da smo jako dobri, a kako će biti na Prvenstvu tko zna, vidjet ćemo.



Reprezentativci su u utorak otišli iz baze u Poreču u Zagreb, a zatim jučer u Mannheim. Prva faza priprema krenula je »davnog« 17. prosinca.


– Pripreme su bile zahtjevne. Trenirali smo dva puta dnevno i treniralo se maksimalno. Posljednjih nekoliko dana, nakon utakmice sa Slovenijom malo je bio laganiji ritam, brušenje zadnjih detalja i lagana regeneracija kako bi bili 100 posto spremni za Prvenstvo – kazao je Klarica.


Skupina


Sve oči uprte su u prvu utakmicu na Euru, onu protiv Španjolske sutra od 20:30. Bit će to najteži izazov za hrvatske reprezentativce u prvoj fazi Europskog prvenstva, a nakon Furije »na megdan« dolaze Austrija (14. sijčenja. 20:30 sati) i Rumunjska (16. siječnja, 18:00).


– Ma što više reći o Španjolcima, njihovi rezultati govore sve. Iznimno su kvalitetni, imaju svoj sustav igre, sve je posloženo do najsitnijeg detalja. Znamo koliko su zeznuti, međutim idemo se »potući« pa ćemo vidjeti kako bude jer i nas se nešto pita. Koliko sam vidio popis njihovih igrača u Njemačku idu Canellas i Maqueda, legende njihovog rukometa koji su debelo iznad 30 godina, ali oni ne idu tamo biti s reprezentacijom, nego idu biti važna karika. Imam osjećaj kao da ti Španjolci kako god igraju, praktički uvijek nekako izvuku medalju. Nakon toga Austrija koju ne poznajemo puno. Znamo da su dečki već nekoliko godina na okupu, tako da sigurno postoji kemija između njih, međutim kvalitetniji smo i trebali bi pobijediti. Isto tako je i protiv Rumunjske, koja ulaže ogromna sredstva u svoj rukomet. Vole igrati agresivno u obrani tako da ćemo morati na to računati. Na klupi im je Xavi Pascual, čovjek koji je višestruki osvajač Lige prvaka s Barcelonom. Samo to je dovoljno reći – objasnio je Klarica dodajući što i kako u drugoj fazi, gdje bi ako sve bude prema očekivanjima među ostalim, trebali igrati protiv Francuske i Njemačke.


– Kako mi njih trebamo pobijediti, tako i oni nas. Svejedno mi je protiv koga igramo, jer se u svaki susret ide na 100 posto. Ako želimo više, da ne kažem medalju, moramo dobiti jake protivnike, računica je jednostavna. Sve nam ovisi o toj Španjolskoj, o prvoj utakmici.


Uigranost


Kako za prosječnog gledatelja, tako i za igrače na terenu, Hrvatska je izgledala iznimno dobro protiv Crne Gore i Slovenije, poanta je to prenijeti u Mannheim. Izbornik Perkovac imao je i »slatke brige« koga voditi u Njemačku jer praktički svi igrači u jako dobroj formi koju su donijeli iz svojih klubova.


– Fizički i psihički smo u dobrom stanju. Imamo svoja interna očekivanja. Vidimo da smo svi do jednog u velikoj formi.


Posebno se u vanjskoj liniji ističe »zagrebačka veza« Srna – Klarica, a kada se tu još doda jedan od trojice iznimnih srednjih vanjskih igrača, mogla bi nastati jedna sjajna priča.


– Srna i ja već pet godina zajedno igramo i treniramo. Jako dobro se poznajemo, zajedno napredujemo. Ove sezone on je stasao u iznimnog igrača. S njim je lako igrati, barem tako izgleda na malim ekranima, ali to je tako kad već dugo vremena igrate zajedno, jednostavno »osjećate« jedan drugoga. Onda kad imate Duvnjaka, Karačića ili Cindrića u sredini… ne znaš s kim je bolje igrati. Jednostavnim rječnikom, kažu ti gdje moraš stati, što trebaš napraviti, ti napraviš i to je to, hvala doviđenja idemo dalje. Nema velikih mudrolija i filozofija – zaključio je Klarica.