Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Kvalifikacije za EP

Hrvatske rukometašice očekuje uzvratni susret protiv Slovakinja: "U utakmicu ući kao da je nula-nula"

Autor: Igor Duvnjak

12.04.2023. 11:18
Hrvatske rukometašice očekuje uzvratni susret protiv Slovakinja:

Foto: Tea Piljević/Foto PIXSELL

Znamo što nam sve ova utakmica donosi i idemo na pobjedu. Nadam se plasmanu na Svjetsko prvenstvo - kaže Tea Pijević, golmanica hrvatske reprezentacije uoči uzvrata u Slavonskom Brodu  



Za najboljim hrvatskim rukometašicama je pobjeda u slovačkom gradu Šali 25:23 dok očekuju večerašnji uzvrat sa Slovačkom u Slavonskom Brodu. Izabranice Nenada Šoštarića žele izboriti odlazak na Svjetsko prvenstvo, s dobrim ocjenama položile su »kolokvij« u gostima, sada u Slavoniji trebaju dobiti potvrdu o konačno položenom ispitu kojom bi pored španjolskog izbornika Slovakinja, Španjolca Jorge Duena de Galarza, njegovih nositeljica igre Barbore Lancz, sjajne vratarke Viktorije Oguntoye, Adriane Holejove, Katarine Pocsikove i ostalog gostujućeg slovačkog društva, na krilima pobjede izborene unatoč minus tri sedam minuta do kraja prvog susreta, uzletjele na ovogodišnju svjetsku smotru u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj.


Slovakinje su se pokazale kao kvalitetne konkurentice, no Hrvatska se iskazala kao kvalitetnija ekipa bez obzira na to što Šoštarić i dalje ne može računati na standardne članice prve sedmorke kalibra Ćamile Mićijević, Ane Debelić te golmanice Ivane Kapitanović. To sve, međutim, večeras mora potvrditi na domaćem parketu slavonskobrodske dvorane Vijuš. Po povratku iz Slovačke i kratkog odmora za Uskrs izbornik Nenad Šoštarić je odmah skupio svoje izabranice.


Sava


– U vrhunskom rukometu treba igrati tako da imaš veći broj šuteva. Mi smo u prvoj utakmici imali veći broj šuteva od njih, što je isto bilo dosta bitno. Imali smo pritom realizaciju koja nije bogomdana, nekih 58 posto, dok su se one s 50 digle na 60 posto u drugom poluvremenu – podsjetio je Nenad Šoštarić za službeni portal HRS-a. – Sada definitivno moramo bolje odigrati varijantu s igračicom više, a ako obrambeno odigramo na razini tamošnjeg prvog poluvremena, onda će to sve biti puno lakše.




Dok mjesto odigravanja podsjeća na pjesmu »Baruna«, njihov uzdah »kada Sava krene prema Brodu«, igračice se nastoje što bolje pripremiti za važan susret. Isto tako organizatori u Slavonskom Brodu žele biti što bolji domaćini, a navijači s tribina bodrenjem biti famozna »osma igračica«. To, naravno, priželjkuje i Šoštarić.


– Ono što je bitno je i atmosfera. Vidjelo se da je njihova publika navijala u Šali, imali su i grupu bubnjara. Mi sada očekujemo da nam publika u Brodu zaista bude vjetar u leđa, da navija, da ljudi »žive uz nas« čitavo vrijeme utakmice. Naravno da će onda curama biti puno lakše jer je izuzetno lijepo igrati u takvoj atmosferi, kada znaš da si doma. Ekipa će im uzvratiti srčanošću, borbenošću i znanjem za pobjedu – obećao je izbornik Šoštarić.


Ozbiljan pristup


I riječka Požežanka Dejana Milosavljević, koja je u Rijeku u dobi od tri godine došla iz rodne Slavonije, očekuje bučnu podršku domaćih navijača.


– Slovačka, kao i brojni drugi danas, isto igra rukomet, stoga nitko nije lak suparnik – kaže Dejana. – Stoga ih trebamo shvatiti vrlo ozbiljno, uostalom, pružile su nam otpor u drugom poluvremenu prvog ogleda. Nadam se da ćemo sada sve to puno prije privesti kraju. Ja sam se rodila u ovom dijelu zemlje. Nadam se da će biti puna dvorana, dobra atmosfera i da ćemo pobijediti.


Usprkos važnoj gostujućoj pobjedi, Tea Pijević ne smatra da je već sada sve gotovo i zaziva oprez.


– Jasno da je po izlasku na teren sve izgledalo drukčije nego što smo očekivali nakon gledanja videosnimke. Znali smo njihove jače strane. Mislim da smo imali malih propusta, sada to trebamo popraviti, riješiti to. Naravno da nije gotovo, ono je bilo samo prvo poluvrijeme, a sada se igra drugo poluvrijeme. U utakmicu trebamo ući kao da je nula-nula. Znamo što nam sve ova utakmica donosi i idemo na pobjedu. Nadam se plasmanu na Svjetsko prvenstvo – poručila je hrvatska golmanica.


Utakmica Hrvatska – Slovačka počinje u 18 sati.