Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Zadar u Domu sportova

Raspoloženim napadom slomljen otpor Dinama

Autor: Andrija Dešpoja

05.04.2024. 21:45
Raspoloženim napadom slomljen otpor Dinama

Foto: Josip Begonja/KK Zadar



Pobjednički niz u hrvatskom prvenstvu košarkaši Zadra nisu propustili produljiti i na parketu tradicionalno neugodnog Dinama koji je svladan rezultatom 81:96, iako su gosti početkom nastavka ostali bez najboljeg igrača Luke Božića zbog pet prekršaja. Čak 11. uzastopna uspješnica donijela je i dvostruku korist jer je Split posrnuo na gostovanju kod Cedevite Junior pa se jedinica u doigravanju za momke Danijela Jusupa uoči četiri završna kola čini sada više nego realnom.


Arijan Lakić (KK Zadar)


 


Tricaški šou


Početak utakmice protekao je u popriličnom mučenju gostujućih košarkaša, potvrdit će to najbolje potrošeni „time-out“ Danijela Jusupa nakon proteka devedeset sekundi. Dinamo je doslovno poletio na krilima Ivana Novačića i poveo sa 7:0, dok su malo strasti Sesarovih štićenika stišane dvjema tricama Karla Žganeca za povratak u egal (9:8). Ipak, kratkog je vijeka bio Zadrov početni trzaj, jer su na drugoj strani Novačića slijedili Mislav Brzoja i Ivan Tvrtko Majić koji su odveli svoju momčad do najvećih osam koševa viška (19:11). Izgleda da se u tom trenutku upalio alarm u redovima hrvatskog prvaka koji se pretvorio iz gusjenice u leptira i do otvaranja druge dionice u potpunosti preokrenuo stanje na terenu, ali i na semaforu. Nevjerojatna serija 22:2 odvela ih je do 12 plusa (21:33), a najveći doprinos stigao je iz ruku Žganeca i Luke Božića. No, nisu Jusupovi igrači iskoristili svoj „blitzkrieg“, već su dopustili Dinamu da se trgne iz letargije, ostavljajući usamljene na šutu neumoljivog Novačića i Karla Mikšića. To je dovelo do primicanja domaćina na tri minusa (32:35) i nastavku festivala trica kako se bližio odlazak prema svlačionicama. Na odmor su Zadrani ipak odnijeli prednost (50:54), zahvaljujući i Krševanu Klarici koji je zamijenio opterećenog s čak četiri prekršaja Božića. Na drugoj strani se raspištoljio Brzoja koji je zabio devetu tricu svoje momčadi iz samo 13 pokušaja, dok su i gosti pokazali zavidnu preciznost s vanjskih pozicija, gađajući devet od 18.


Dario Drežnjak (KK Zadar)


Klarica presudio




Gotovo savršeno napadačko izdanje jedne i druge momčadi očekivano je palo na prosječne razine u nastavku. To je naravno više u prilog išlo Zadranima koji su stabilizacijom obrambenog kraja terena profitirali drugim bijegom na dvoznamenkastu prednost (52:64). A sve se to zbilo sredinom treće četvrtine kada je zbog pete osobne na klupu morao Božić, a to je onda posredno dovelo i do podizanja napadačkog učinka Sesarove momčadi koja se tricama Mikšića i Vučića dovukla do tri koša zaostatka (63:66), no nisu znali održati priključak u samom smiraju dionice. Zadar se izvukao obranom i na račun Mazalina i Klarice odnio prema četvrtini odluke iznimno ugodnih 11 plusa (63:74). A tamo se pak izbjegla potencijalna drama već u uvodnom dijelu, Klarica je umjesto egzekucije odlučio pokazati repertoar asistencija koje su iskoristili Žganec i Lakić za podizanje vodstva do najvećih 15 koševa (63:78). Dinamo je potom zaprijetio trima tricama Majića, primaknuvši se na sedam minusa (73:80), no spasiteljem se na suprotnoj strani ponovno pokazao Klarica čija trica vraća Zadar na nedostižnih deset viška (73:83). Žganec s 20 koševa i sedam skokova te Klarica s 15 poena bile su udarne Jusupove igle, dok je Sesar mogao biti jedino zadovoljan učinkom svog veterana Novačića koji je isporučio 25 ubačaja.