Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

PORAZ ZADRA

Publika je bila najjači igrač, ali teren je jedino mjerilo

Autor: Šime Ćurko

13.06.2023. 15:44
Publika je bila najjači igrač, ali teren je jedino mjerilo

Foto: Mate Komina



Prva utakmica kvalifikacija za Drugu nogometnu ligu, odigrana u nedjelju između Zadra i Karlovca 1919, potvrdila je koliko je Zadranima stalo do nogometa, ali i donijela ozbiljnu sumnju može li momčad Dragana Blatnjaka ući u treći ligaški rang. Karlovac je pobijedio 2:1, što je veliki kapital uoči uzvrata u subotu 17. lipnja u 20 sati u gradu na četiri rijeke. Gosti su bili jači u duelima, brži u tranziciji igre, taktički solidno posloženi. Dakako, to ne znači i nepobjedivi u uzvratu.


Nedostaje napadač


S druge strane, Zadar je dobro krenuo, prebacio igru na polovicu Karlovca, da bi u drugom poluvremenu izgledalo kao da brani minus jedan, da se ne bi slučajno dogodio još neki gol Karlovca, što bi ionako tanke nade za uzvrat učinilo još mizernijima. Kada se rezimira 90 minuta, sve što smo vidjeli od Zadta bio je pogodak, nakon dobre akcije Ivana Čurjurića i Igora Banovića, potom akcija Luke Viduke koji je u 71. minuti sve sam napravio i pogodio gredu, te uz, Gorana Zakarića, ostavio najbolji dojam u domaćim redovima. To to je uglavnom sve, uz napomenu da se Zakarić još jednom potvrdio kao igrač kakvog na Stanovima nije bilo još od prvoligaških dana, te je s Vidukom po desnoj strani pokušavao pronaći ključ za karlovačku bravu, Nije uspio, dobrim dijelom jer njegove lopte nije imao tko pospremiti u gol. Pogled unatrag otvara pitanje zašto Zadar nije zadržao Ivana Bubala, zanimljivog napadača, koji je svojim statusom nerijetko odvlačio pažnju suparničkih igrača, a bio je i najbolji klupski strijelac. Bubalo je otišao nakon 26. kola i poraza u Dubrovniku od GOŠK-a (2:3).


Najveći dobitak utakmice je publika, Zanimanje za dvoboj, u kojem se igralo za treći rang, nadmašilo je očekivanja, pa se okupilo možda i dvije i pol tisuće gledatelja, što je prosjek nedostižan i nekim hrvatskim prvoligašima, premda se (ne znamo zašto) igralo po velikoj vrućini u 17:30 sati, (a Zadar ima reflektore). Osim toga, zadarska publika je bila vrlo korektna, pozdravila je nakon utakmice igrače obje momčadi, a nije bilo ni zvižduka koji su se mogli očekivati s obzirom na negativan rezultat. Potvrda je to kako za buđenje zadarskog nogometa trebalo malo, vrlo malo, ali ovaj put nije bilo ni toga. Ukratko, tribine su (i) ovaj put bile najbolji dio zadarske izvedbe. Samo je problem što ne igraju navijači nego oni koji su na terenu.




– Dolazak ovolikog broja ljudi na utakmicu i brojnih gostiju pokazao je da Zadar i cijela zadarska regija žive za nogomet. Od srca se zahvaljujem svima, imali smo sjajnu podršku s tribina i malo manje sreće na travnjaku – kazala je Iva Bokanović, predsjednica Zadra.


Foto: Mate Komina


Karlovac favorit


Ostaje pitanje kakvi su izgledi Zadra u uzvratu? Trenutačno je sve na strani Karlovca, koji nije bez razloga prošetao svojom skupinom Treće lige, dok se Zadar toliko namučio da je dva kola prije kraja spašavao drugo mjesto. Za očekivati je da će Karlovčani imati veliku podršku s tribina i nije teško zaključiti da su favoriti. Zadar mora puno toga mijenjati u svojoj igri, koliko god to zvučalo kao fraza, a posebno kada je riječ o pristupu gostujućoj utakmici budući da se ove sezone u nastupima izvan Stanova, blago rečeno, nije proslavio. Kako bilo, prolazak Zadra u Drugu ligu s trenutačnim omjerom snaga imao bi status – čuda!


Foto: Mate Komina