Utorak, 21. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Domeniko Kresoja

Pomirili smo se s teškom situacijom, ali nisam sretan

Autor: Alen Plahinek

21.12.2023. 13:43
Pomirili smo se s teškom situacijom, ali nisam sretan

Foto: Mate Komina



Odbojkašice Zadra neće po najboljem pamtiti ne samo polusezonu u Prvoj ligi, nego i cijelu 2023. godinu. Od 12 ekipa, posljednje su, bez bodova, s većinom igračica čija dob ne prelazi 15 godina. Unatoč nepovoljnim rezultatima, njihov trener Domeniko Kresoja vidio je puno toga pozitivnog u 11 odigranih utakmica.


– Mlade djevojke smo uveli u sustav seniorske odbojke. Predane su treningu. Uče se sustavu igranja, kako bi to trebalo izgledati jednog dana, pokazuju talent i to su najpozitivnije stvari koje mogu izdvojiti do sada kroz ovu sezonu. Kako sam više puta već kazao, svjesno smo ušli u ovu sezonu s takvom ekipom. Nemamo rezultatskog pritiska, niti mogu tražiti neke rezultate od tako mladih cura, to je nemoguće. Ova sezona će biti takva kakva će biti, no to je naša realnost. Koliko god je teško moramo prihvatiti da smo mi razvojni grad i na to se fokusirati. Uvijek ćemo imati talenata, no rezultat će »štekati« i to je tako – kazao je Kresoja.


Odlasci


Iz »sinja mora« problema koji ih muče u odbojci Kresoja je istaknuo koji je najveći, no taj problem ne muči samo njih, nego sve manje sredine.




– Najveći problem su odlasci, a dolazaka nema. Nitko neće doći u Zadar igrati odbojku. Imamo igračice iz vlastitog bazena, jedine »strankinje« su nam dvije djevojke iz Bibinja. Svake godine ostajemo bez pet – šest igračica, a priljeva nemamo. Ekipa je sve mlađa i mlađa i tko zna do kada ćemo moći tako. Imamo drastičan manjak iskustva, a taj proces nije nešto što dolazi preko noći. Morate raditi i raditi s curama, igrati i igrati kako bi one stekle iskustvo. Osim toga trebate jednu ili dvije iskusne igračice uz koje bi te mlade rasle. To nije nešto s čime se samo mi borimo, s time se bore sve sredine osim Zagreba. Klubovi iz Zagreba biraju igračice, jer im dolazi cure koje su taman dovoljno zrele i iskusne za igranje na jednoj ozbiljnoj razini, a u Zagreb dolaze zbog studija – objasnio je Kresoja te istaknuo kako ne zna koje je rješenje.


– Nemoguće je zadržati cure. Kako sam rekao, djevojke odu na studij nekamo i to je to, one se odluče za neki drugi klub. Imaju sada u Zagrebu neki klubovi u kojima Zadranke igraju vrlo važnu ulogu, kamo sreće da su sve ostale kod nas. Split je također u velikim problemima. Nedavno su bile prvakinje, danas praktički ispadaju iz Superlige i onda će netko reći da se loše radi u Splitu, ne radi se loše, nego je situacija kakva je.


Jasan cilj


S obzirom na cijelu situaciju, Kresoja je uspio sam sa sobom osvijestiti gdje se trenutačno nalazi.


– Svjestan sam gdje smo i nemam problem s time. Znam svoj cilj, pomirio sam se sa situacijom. Lakše je tako raditi kada se pomirite sami sa sobom, međutim nisam sretan, a i teško je tako raditi. Kada gubite utakmice, pa gubite igračice i tako dalje, to utječe na vas psihički, koliko god ste se posložili u glavi. Sve je to ljudski. S druge strane, moram pohvaliti Grad koji jako puno ulaže u mlade sportaše i to mi je jako drago vidjeti. Posljednju utakmicu u Zagrebu nam je prosjek godina bio 16, dok je protivničkoj prosjek bio 26. Gledao sam nedavno susret od prije dvije sezone i od tada do danas imamo samo jednu djevojku u sastavu, od prošle sezone ostale su nam samo dvije djevojke. Puno godina je tako. I muška odbojka je suočeni s istim problemima, no naša dobra stvar je što ima zainteresiranih cura, dok zanimanje kod mladića opada. S time propada liga, nema sudaca i sve ide u rasulo – kazao je Kresoja dodajući što očekuje od drugog dijela sezone.


– Rezultatski ništa. Ne mogu očekivati ništa od tako mladih cura, bio bih lud da očekujem. Probat ćemo možda pobijediti nekoga, no ne znam je li to realno. Tako mlade igračice, bez starijih cura ne mogu previše naučiti. Nalazimo se u fazi koja se može usporediti s time da svaki dan idete u dućan i trošite u njemu po 100 eura, a istovremeno ne radite nigdje, odnosno nemate nikakav priljev prihoda. Dokle tako, tko zna – zaključio je Kresoja.