Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Marin Masnić

Problem je što nema tehničkih fakulteta u Zadru

Autor: Alen Plahinek

20.12.2023. 14:02
Problem je što nema tehničkih fakulteta u Zadru

Foto: Mate Komina



Već odavno nogometaši su završili svoje polusezone, zatim rukometaši, a od prošlog vikenda i odbojkaši. Polusezona, pa čak i sezona za zaborav je iza odbojkaša Zadra, koji su u 11 utakmica upisali jednako toliko poraza. Marin Masnić, trener momčadi s Višnjika, svjestan je situacije u kojoj se momčad našla.


– Rezultat je u realan s obzirom na to kakvu momčad imamo. Otišlo nam je šest-sedam igrača, imamo iznimno mladu momčad, dečki koji igraju mlađu kadetsku i kadetsku ligu. Mislim da nema više od pet momaka koji imaju više od 20 godina. Kada kao trener imate takvu situaciju, nemate imperativ rezultata jer ste svjesni da ti mladi dečki ne mogu biti dominantni ili bolji od momčadi koja je prepuna iskusnih igrača. Jedini smo u ligi koji igramo s »vlastitim« kadrom, velika većina klubova u ligi ima stranaca, kupljenih igrača, ima i nekoliko Zadrana koji su otišli od nas u neki jači klub i sada su nositelji igre tamo. Očito je da postoji dobar bazen igrača u Zadru, međutim u jednom trenutku naišli smo pred zid – započeo je Masnić.


Loš odaziv


Zadrani su posljednji, 12. na ljestvici. Osvojili su četiri seta, a donekle ravnopravni bili su samo u domaćim utakmicama protiv Rijeke (2:3) i Rovinja (1:3). U tim dvobojima možda nije bilo sreće, no u ostalim utakmicama sve je bilo »čisto«.




– Krenuli smo u sezonu s mnogo ozlijeđenih igrača, a u isto vrijeme morali smo računati na one koji su jako mladi. U 11 dvoboja dvije utakmice nimo povezali u istom sastavu. Ozljede, odustajanja, raznorazni razlozi… Imamo i problem na treninzima. Odaziv nije najbolji, iskusniji prvotimci nisu previše redoviti. Protiv Rijeke i Rovinja smo bili blizu pobjeda, a to je upravo povezano s treninzima. Baš smo se uigrali u tom razdoblju, imali više treninga, trenirali bolje i bilo je vidljivo na terenu. Realno, za Superligu treba biti konstantan prvo na treninzima, a potom i na utakmicama da bi se možda moglo nešto izvući. U situaciji smo da trenutačno računamo na vrlo mlade dečke, koji nemaju iskustvo nastupanja niti u svojim generacijama, a kamoli seniorima – objasnio je Masnić dodajući kako ima potencijala u momčadi.



– Luka Buljat je ponovno pozvan u juniorsku reprezentaciju. Jedan je od najboljih napadača lige, a ima 18 godina. Očito je da se radi o potencijalu. Imamo još nekoliko mlađih, koje se poziva u reprezentaciju, ali prerano su bačeni u »vatru« Superlige. Ima potencijala, daleko od toga, međutim moraju se razvijati u skladu s godinama. Svatko bi trebao igrati samo u svojoj generaciji da se postepeno razvija, ovo sada koliko im možda za iskustvo znači, toliko im psihički odmaže. Kada se naviknete na poraze, teško se izvući iz toga.


Problem studija


Kao i većina klubova u Zadru i okolici, odbojkaši muku muče s dolaskom igrača.


– Studij, to nam je najveći problem. Sve je u redu dok su nam igrači u srednjoj školi, no nakon toga, kao već manje-više isprofilirani prvotimci, odlaze u Zagreb ili kamo već i tamo nastavljaju trenirati. Problem nam je nedostatak tehničkih smjerova na fakultetu. Naši dečki uglavnom upisuju FER, FSB, Kineziološki fakultet, Medicinski… u Zadru toga nema. Oni idu za boljim životom, za neki svojim unutarnjim porivima i željama, što je normalno, a mi u klubu smo »osuđeni« na mlade i traženje talenata. Za ozbiljnu momčad trebali bismo imati iste igrače u rosteru barem tri-četiri sezone zaredom. Ubacimo mlade u »žrvanj« seniorske lige, prvu sezonu nisu uigrani, nemaju osjećaj težine igranja, iskustvo… I onda se kod nekih izgubi i želja za odbojkom – kazao je Masnić te dodao planove za proljetni dio sezone.


– Ja sam sportaš, tako da ću reći da idemo probati nekoga iznenaditi i kako bude – bude. Realno je očekivati da ćemo ispasti u Prvu ligu i smatram da bi nam to i bilo vrlo korisno. Tako će se ti najmlađi igrači moći bolje razvijati, a i nama će biti lakše jer sigurno nećemo sve gubiti. Tko voli gubiti? Nitko. Trenirate, trudite se i svejedno gubite, jasno je da izgubite volju za svim. Moram za kraj pohvaliti starije, naročito Domagoja Pernjaka i Dina Jurlinu koji pomažu mlađima u njihovim počecima. Sve će biti dobro, ne sumnjam, samo treba ostati zajedno da bi se stvorila još veća kemija i uigranost među njima – zaključio je Masnić.