Petak, 3. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Regionalna liga

Pobjeda Zadra 1952 za najavu boljih dana

Autor: Šime Ćurko

03.10.2023. 22:04
Pobjeda Zadra 1952 za najavu boljih dana

Foto: Mate Komina



Najavili smo da u Zadar stiže POŠK, a na kraju je došao – Split! Ne, nije to drugi klub, nego je sastav iz grada pod Marjanom promijenio ime uoči dvoboja na Višnjiku. Kako bilo, Zadrani se nisu dali smesti imenom suparnika i pobjednički su počeli novu sezonu koja se, najblaže rečeno, igra u čudnom formatu. Dakle, Zadar i Split su sinoć odradili dvoboj prvog kola regionalne lige, koji se boduje i za Prvenstvo Hrvatske. Bilo je posljednjih sezona raznih sustava, igrali se turnirski i ligaški, ali ovogodišnji još nije viđen. Pokaže li se uspješnim možda se i ponovi dogodine…


S obzirom na to da su teško u posljednje tri godine stizali do pobjeda, ne treba posebno isticati koliko je igračima Gorana Jovančevića bilo potrebno krenuti u sezonu s tri boda. I u tome su uspjeli, slavili su 12:9, najviše zahvaljujući mudroj igri u drugoj četvrtini, u kojoj su serijom 4:0 početni zaostatak preokrenuli u vodstvo 6:3. Potvrdilo se koliko mladom zadarskom sastavu znači iskustvo koje su im donijeli vratar Roko Lazić i Slavko Ćalić. Mala kriza dogodila se Zadranima u trećoj četvrtini, pa je trener Jovančević reagirao minutom odmora. Približili su se Splićani na minus jedan (6:5), ali su se Zadrani na vrijeme vratili. Pomogao je u tom kritičnom razdoblju svojim obranama Lazić. Proradio je i napad, pa su brzo vraćena četiri gola prednosti (9:5). Međutim, nije tu bio kraj, čemu je pomogla i ne(s)pretna reakcija Zadrana, koji su olako propustili zadnji napad u trećoj četvrtini i sekundu prije isteka tog dijela igre skrivili peterac, pa je uoči posljednjih osam minuta bilo 9:7. Split se u sljedećem napadu preko Plaštine ponovno vratio na gol zaostatka (9:8). Opasno su zaprijetili gosti, a onda Cicero odlično pronalazi sidruna Jurišića za 10:8, a Ćalić podiže na 11:8. Imao je Zadar i kontru preko Jovančevića za plus četiri, ali se Splićani su osujetili trenutak oklijevanja zadarskog kapetana, pa je prilika propala. Ono što nije uspjelo Jovančeviću jest Čaliću koji je sjajnim potezom za 12:8 dvije i pol minute prije kraja riješio sve dvojbe.





Premda Split, koji također igra s vrlo mladom postavom, nije najbolje mjerilo vrijednosti Zadra, na Višnjiku se nadaju da bi ovo konačno mogla biti prava sezona. Ne znači to da će se Zadrani “tući” s Jugom i Jadranom, ali suparnici bi se mogli puno više pomučiti za osvajanje bodove.


ZADAR 1952 12 : SPLIT 9


(2:3, 4:0, 3:4, 3:2)


ZADAR – Bazen ŠC Višnjik. Gledatelja: 100. Suci: Tomislav Milenković, Bore Rončević.
ZADAR 1952: Lazić (13 obrana), Ražov, Grozdanić 1, Ćalić 5, Jovančević 2, Raci, Donđivić, Cicero, Butić 1, Eškinja 1, Zelić, R. Jurišić 2, Miskolczi, Markulin, Anić. Trener: Goran Jovančević.


SPLIT: Pavić (11 obrana), Carev, Peruzović, Keković 1, Bezer, Galić, Šesnić, Ćubelić, Vukić, Pavlović, Vegar, Plaština 3 (1), Prižmić, Carrieri 1, Govorko 2, L. Jurišić, Tonković 2. Trener: Joško Kreković.
Peterci: Zadar 1952 0; Split 1 (1).