Četvrtak, 9. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

VATERPOLO

Zadar 1952 se priprema za početak nove sezone

Autor: Šime Ćurko

28.09.2023. 09:07
Zadar 1952 se priprema za početak nove sezone

Foto: Arhiva ZL



Vaterpoliste Zadra 1952 u utorak 3. listopada u 20 sati na Višnjiku očekuje prva utakmica u Prvoj ligi ove sezone. Protivnik s druge strane bazena bit će POŠK, momčad koja je, baš kao i Zadar, posljednjih sezona na dnu ljestvice. No, na Višnjiku se nadaju da će nova sezona donijeti bolje rezultate prve momčadi, čemu bi u prilog trebao ići dolazak četiri igrača. Tako su momčad pojačali vratar Roko Lazić (1993.) koji se vratio u Zadar, nakon što je prošlu sezonu proveo u Sloveniji (Ljubljana). Iz Solarisa (igrao je i u Francuskoj) je došao Domagoj Butić (2002.), igrač koji je karijeru počeo u splitskom Mornaru, odakle je i svijet vaterpola krenuo u Slavko Ćalić (1994.). Iza Ćalića je međunarodna karijera (Francuska, Italija, Švicarska), a čak 11 sezona nastupao je za Mornar, čiji je kapetan bio pet sezona. U dva je navrata sa Splićanima stigao do polufinala Eurokupa (2016. i 2017.), a ujedno je završio i treći u prvenstvu Hrvatske. To su njegove dvije najbolje godine s Mornarom. S hrvatskom reprezentacijom bio je europski U-17 prvak 2011. godine, u Rijeci, i treći s U-19 2010. godine, u Stuttgartu. Svakako, zanimljiva karijera. Novost je i povratak vaterpolu Tonija Grozdanića, člana sjajne generacija igrača 1999. godišta, koja je bila temelj novoga Zadra nakon završetka izgradnje bazena na Višnjiku. Grozdanić je imao niz uspjeha u mlađim klupskim uzrastima, nastupao je i u prvom sastavu, a posljednjih ga sezona nije bilo u vaterpolu. Zadar je napustio 2017. i otišao jednu sezonu u Njemačku, potom se vratio u staro jato, ali druge životne obveze udaljile su ga od vaterpola. Za sada su od prošle sezone od iskusnijih igrača ostali Marin Jovančević, Roko Jurišić, Lovre Zelić, Petar Eškinja. Vito Cicero i Roko Bašić su upisali studij u Zagrebu, ali plan je da će i dalje igrati za Zadar, pa je Goran Jovančević, trener, zaključio:


– Imamo dobru momčad.


Na papiru se doista čini tako, ali…





– Prate nas uobičajeni problemi. Nismo odigrali nijednu trening utakmicu, neki od igrača sa strane neće moći trenirati s nama, nego će dolaziti na utakmice. Ali, što je, tu je. Snalazimo se najbolje što znamo.


Tijekom i nakon korona krize Zadar se rezultatski jako puno muči, pobjede su rijetka pojava. Tako je momčad posljednje tri sezone bila na začelju Prve lige. Srećom pa nema ispadanja. Inače…


– Naši su problemi počeli u ljeto 2020., kada su nam u Primorje otišla tri mlada igrača, Ivan Vrbnjak, Roko Jurišić i Marin Jovančević, koji su bili okosnica momčadi. Bilo je nakon toga nekih solidnih razdoblja, ali općenito u Prvenstvu Hrvatske smo bili loši. Imali smo jednu dobru sezonu u regionalnoj ligi, ali tako je to, koliko para toliko muzike.


Ove sezone trebala bi se zato svirati bolja glazba.


– Nadamo se, jer imamo igrače s kojima možemo biti konkurentniji nego što smo to bili do sada. Već nas neko vrijeme nema u doigravanju Prve lige, u kojem sudjeluje osam najboljih momčad. Bio bi napredak kada bismo se ove sezone našli u tom društvu – zaključio je Jovančević.


Završnica Hrvatskog kupa za mlađe juniore na Višnjiku


Danas će na Višnjiku početi završnica Hrvatskog kupa za mlađe juniore, koja će okupiti osam momčadi. Zadar 1952 je u skupini B, u kojoj će prvu utakmicu odigrati večeras u 21 sat protiv splitskog Jadrana. Sutra su na rasporedu utakmice protiv Mladosti i Juga. Pobjednici skupina izravno će izboriti polufinale, dok će drugi i treći iz svake skupine igrati za preostala dva mjesta u borbi za medalje. Zadar u ovoj selekciji, koju vodi Marin Stipić, ima odličnu generaciju, što potvrđuje drugo mjesto na Prvenstvu Hrvatske osvojeno u svibnju ove godine. Tada je u finalu bolji bio Jug (9:5).


Regionalne promjene


Osim u Prvenstvu Hrvatske, Zadrani će se i ove sezone natjecati i u A – 1 regionalnoj ligi (drugi rang). Ponovno će se igrati turnirski, što značajno smanjuje troškove, a Zadar 1952 je u skupini A, u kojoj su od hrvatskih klubova i POŠK, Medveščak, te KPK, potom crnogorski predstavnici Budva, Cattaro i Primorac te reprezentacija Slovenije. Srpski klubovi su u skupini B. Novost je da će se međusobni rezultati hrvatskih klubova računati za Prvenstvo Hrvatske.