Petak, 17. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

PRVA ŽNL

Pedić: Titula je samo prestiž jer klubovi ne mogu napredovati

Autor: Šime Ćurko

09.09.2023. 09:13
Pedić: Titula je samo prestiž jer klubovi ne mogu napredovati

Foto: NK BIBINJE



Zvonimir Pedić već je dugo u županijskom nogometu, a sada je delegat na utakmicama. Uoči početka sezone u Prvoj ŽNL, koje kreće današnjom (17 sati) utakmicom Abecede ZDC i Bibinja na ŠC Višnjik, Pedić ističe da u krugu favorita vidi četiri momčadi.


– To su Dragovoljac, Hajduk, Bibinje i Sabunjar. Riječ je o klubovima u kojima se posljednjih godina najbolje radi. Spomenuo bih i Galovac, koji dolazi iz Druge ŽNL i dojam je da su doveli najbolja pojačanja – kaže Pedić.


Na početku sezone u ligi koja je peti natjecateljski rang nije toliko pitanje tko će biti prvak, nego ima li itko ambicija za napredak u viši rang. Tako Bibinjci, koji brane titulu prvaka, nisu uopće nastupili u kvalifikacijama za Treću NL Jug.




– Ne vidim klub koji bi mogao napredovati do Treće lige. Naravno, najveći su problem financije. Potrebno je znatno povećati proračun jer napredak prvog sastava zahtijeva uključivanje mlađih uzrasta u Dalmatinsku ligu, a to je opet sve košta. Zato je Prva ŽNL danas pitanje prestiža, tko će biti najbolji u lokalnoj sredini jer za dalje nitko nema mogućnosti. Na ruku nam ne ide ni situacija sa Zadrom, koji je još u četvrtom rangu. Kada je Zadar bio prvoligaš uvijek smo mogli računati na mlade igrače koji su dolazili na »školovanje« u županijske klubove. Sjetite se Raštana, koje su nosili mladi igrači Zadra ili oni stariji koji tada nisu imali mjesta na Stanovima.



Pozitivni pomaci


Pedić je dugo bio aktivan u Hajduku iz Pridrage, koji je također imao priliku igrati Treću ligu.


– Tada smo rekli ćemo pokušati izgurati godinu dana, ali nismo prošli kvalifikacije. Kad se osvrnem na to vrijeme mogu reći da je bolje da smo ispali jer bi se nakon tih godinu dana Treće lige možda i ugasili zbog velikih dugovanja koja bi se sigurno otvorila. Jer kada smo sjeli i vidjeli koliko novca treba onda to nije bio samo malo veći proračun, nego pet puta više od onoga što smo u tom trenutku imali na raspolaganju.


Za razliku od nekada u Prvoj ŽNL je puno manje incidentnih situacija, a prekidi utakmica, koji su bili na »dnevnoj bazi«, postali su prošlost.


– Tome su pridonijeli svi koji su uključeni u županijski nogomet, od igrača, trenera, službenih osoba. U odnosu na neka druga vremena Županijska liga je sada gospodsko natjecanje i neka tako i ostane. Promijenili su se i neki trendovi jer puno onih koji su u različitim momčadima u nogometu igraju zajedno mali nogomet i slično.


Publika odlazi


Ono što je loše je sve manje publike na tribinama.


– To je primjetno i žao mi je zbog toga. Dio razloga je možda u tome što nema toliko domaćih igrača u prvom sastavu nego su prelasci iz kluba u klub puno češći i momci idu tamo gdje imaju neku ekipu s kojom mogu igrati i kasnije se družiti nakon utakmice. Ne radi se tu o novcu, jer jedino na što igrači mogu računati je putni trošak. Publiku nije lako privući, posebno ako je svima jasno da klub, sve i da je prvak, neće ligaški napredovati.


O kvaliteti Prve ŽNL Pedić ističe:


– Ona je također u laganom padu. Više je razloga zašto se to događa. Svi klubovi su pogođeni manjkom djece, a to je nacionalni problem u Hrvatskoj. Naravno, ako nema djece manja je i konkurencija u školama nogometa. Možda je i manje entuzijazma jer su klubove uvijek nosili oni koji su se nesebično davali na svim razinama, a da za to nisu dobili novac. I tu se opet vraćam na Zadar koji treba biti predvodnik razvoja nogometa u županiji.


Dotaknuo se Pedić i trenera:


– Imamo nekoliko trenera koji su 15-ak godina u ovoj ligi, ali mladi slabo dolaze. To je također poteškoća s kojom se klubovi susreću jer im treba kvalitetan trener, koji ima i odgovarajuću licencu. A takvih je nažalost sve manje. To je i jedan od razloga da više nema toliko otkaza trenerima jer je to nezahvalan posao, koji malo koga privlači – podvukao je Pedić.


Foto: Luka Jeličić