Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Puno sporta

Sportska 2024. godina donosi dva velika sportska događaja - OI i EURO

Autor: Davor Petrović

02.01.2024. 07:49
Sportska 2024. godina donosi dva velika sportska događaja - OI i EURO

Foto: Foto REUTERS

Pozornica je spremna i čeka da sportaši pokažu svoju snagu, umijeće i mentalnu stabilnost dok pokušavaju urezati svoja imena u almanahe sportske povijesti



Sportski dio 2024. svakako će ponuditi puno razloga za uzbuđenja na svim razinama, počevši od Olimpijskih igara u Parizu, koje definitivno predstavljaju vrhunac ove godine. Jednostavno, pozornica je spremna i čeka da sportaši pokažu svoju snagu, umijeće i mentalnu stabilnost dok pokušavaju urezati svoja imena u almanahe sportske povijesti. Naravno, ne samo u Parizu.


Ova godina donosi monštvo drugih natjecanja, među kojima se posebno ističe EURO u Njemačkoj, gdje će Zlatko Dalić i njegovi štićenici pokušati nastaviti svoj fantastični niz za vrlo vjerojatni oproštaj Luke Modrića od reprezentacije. Naravno, bit će tu još mnogo događaja koji će kroz idućih dvanaest mjeseci definirati sportski narativ 2024. godine.


Ove godine održat će se globalne i kontinentalne smotre u raznim kolektivnim i pojedinačnim sportovima, kao i kultni turniri koji su izdržali test vremena. Prognoze su uvijek nezahvalne, ali nije teško pretpostaviti da će jedni vrlo vjerojatno potvrditi svoj primat i klasu, dok će drugi morati prepustiti svoja mjesta na pobjedničkim postoljima nadolazećim zvijezdama. Zapravo, ljepota sporta je upravo u tome.


Grad Svjetlosti




U srcu ove godine bit će održane Olimpijske igre u Parizu. Od 26. srpnja do 11. kolovoza Grad Svjetlosti pretvorit će se u živopisnu pozornicu globalnog sporta, a već sada se najavljuje spektakl koji će nadmašiti sva prethodna izdanja olimpijskih igara. Naime, organizatori su odlučili da će se dio natjecanja odvijati u pozadini kultnih znamenitosti Pariza, kao što su Eiffelov toranj, Louvre i Champs-Elysees, prožimajući sve skupa jedinstvenim spojem povijesti i modernosti.


– Vidimo kakve rezultate imamo u olimpijskim sportovima, u tekvandou, jedrenju, gimnastici, veslanju… Ono što nas u ovom kontekstu brine prije Pariza su kvalifikacije u ekipnim sportovima – istaknuo je nedavno Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora.


Dok stigne vrijeme da Grad Svjetlosti prigrli najbolje sportaše svijeta, mnogima će se pružiti prilika da u idućih nekoliko mjeseci izbore svoje mjesto na tom spektaklu. U tu kategoriju spadaju vaterpolisti, koji će od 4. do 16. siječnja u Dubrovniku i Zagrebu igrati Europsko prvenstvo. Ivica Tucak i njegovi izabranici kreću u obranu zlatne medalje, osvojene tijekom listopada 2022. godine u Splitu.


Ova kontinentalna smotra bila je zakazana u Tel Avivu, ali je zbog sigurnosne situacije u Izraelu doslovno »u pet do dvanaest« trebalo pronaći novog domaćina. Hrvatska je preuzela taj dio na sebe, omogućivši Tucku i reprezentativcima novu priliku za odlazak do kraja. Naime, Hrvatska je osvajala zlatnu medalju svaki put kada je ugostila Europsko prvenstvo.


Povrh toga, vaterpolisti će imati još dvije prilike za plasman na Olimpijske igre. Prvu im donosi Svjetsko prvenstvo, koje će biti održano od 5. do 17. veljače u Dohi. Ako tamo ne uspiju ostvariti zacrtani cilj, na raspolaganju će im ostati kvalifikacijski turnir čiji će termin biti naknadno određen.


Svoju vizu za Pariz rukometaši će također tražiti na početku godine. Od 10. do 28. siječnja u Njemačkoj se održava Europsko prvenstvo, gdje će novi izbornik Goran Perkovac pokušati vratiti reprezentaciju u vrh. Hrvatska je, naime, kroz zadnjih nekoliko godina polako počela curiti u osrednjost, što pokazuju rezultati na velikim natjecanjima.


Iako situacija ne djeluje idealno, Perkovac i igrači emitiraju optimizam, uvjereni da se sve može popraviti u Njemačkoj. Štoviše, dio reprezentativaca se nada da će Hrvatska tamo osvojiti jedinu zlatnu medalju koja joj nedostaje u kolekciji. Uspije li reprezentacija u tome, automatski će ostvariti i plasman za Olimpijske igre. Pri tome nije na odmet podsjetiti da Hrvatske nije bilo u Tokiju 2021. godine.


Ušica igle


Košarkaši će, pak, zadnji tražiti svoju vizu za Pariz, i to od 2. srpnja u Pireju, gdje će se trebati provući kroz ušicu igle. Naime, od šest reprezentacija na tom turniru, na Olimpijske igre ide samo jedna. Hrvatska je u skupini sa Slovenijom i Novim Zelandom, a prođe li do nokaut faze, potencijalni suparnici su Grčka, Egipat i Dominikanska Republika.


U Njemačkoj će svoju priliku za novi vrhunski rezultat tražiti i nogometaši. EURO je na rasporedu od 14. lipnja do 14. srpnja, a Hrvatsku u fazi natjecanja po skupinama očekuju Španjolska, Albanija i Italija. Naravno, čim je nogomet u pitanju, naciji ne nedostaje optimizma jer je proteklih šest godina pod vodstvom Zlatka Dalića donio veliko pokriće za takvo stanje duha.


– Naš cilj je proći skupinu i plasirati se u nokaut fazu natjecanja. Bit će teško i neizvjesno protiv Španjolske i Italije, a ne smijemo podcijeniti niti Albaniju koja je bila sjajna u kvalifikacijama. Bit će nezgodno, teško i borbeno, ali navikli smo na to. Pred nama je šest mjeseci, počinjemo se polako pripremati i nadam se da mi to možemo riješiti – poručio je Dalić.


Nije na odmet još jednom ponoviti da ova godina donosi pregršt natjecanja na svim razinama u raznim sportovima. Lani su hrvatski sportaši i stručnjaci bili iznimno uspješni, a to, pak, sugerira da ne postoji niti jedan razlog za promjenu tog trenda u 2024. godini.


Raspored

4. – 16. siječnja: Europsko prvenstvo u vaterpolu, Hrvatska


10. – 28. siječnja: Europsko prvenstvo u vaterpolu, Njemačka


12. siječnja – 10. veljače: Azijski kup u nogometu, Katar


13. siječnja – 11. veljače: Afrički kup nacija u nogometu, Obala Bjelokosti


14. – 28. siječnja: Australian Open


2. – 18. veljače: Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima, Doha


16. – 25. veljače: Svjetsko prvenstvo u stolnom tenisu, Južna Koreja


18. – 21. travnja: WRC Croatia Rally


20. svibnja – 9. lipnja: Roland Garros


22. svibnja: finale Europske lige, Dublin


29. svibnja: finale Konferencijske lige, Atena


1. lipnja: Finale Lige prvaka, London


14. lipnja – 14. srpnja: EURO, Njemačka


20. lipnja – 14. srpnja: Copa America, SAD


1. srpnja – 14. srpnja: Wimbledon


2. – 7. srpnja: Kvalifikacijski turniri za Olimpijske igre u košarci, Pirej


26. srpnja – 14. kolovoza: Olimpijske igre, Pariz


26. kolovoza – 8. rujna: US Open


28. kolovoza – 8. rujna: Paraolimpijske igre, Pariz


14. rujna – 6. listopada: Svjetsko prvenstvo u futsalu, Uzbekistan


28. studenog – 15. prosinca: Europsko prvenstvo za žene u rukometu, Austrija, Mađarska, Švicarska