ponedjeljak, 29. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Svjetski veslački kup

Četiri najbolje hrvatske posade na Svjetskom kupu u Luzernu traže vize za Olimpijske igre u Parizu

Autor: Hina

05.07.2023. 14:31
Četiri najbolje hrvatske posade na Svjetskom kupu u Luzernu traže vize za Olimpijske igre u Parizu

Foto: Valent i Martin Sinković/Foto PIXSELL

Najveći hrvatski aduti ponovno su trofejna braća Valent i Martin Sinković u kategoriji dvojaca na pariće



ZAGREB  Crveno jezero u švicarskom Luzernu od petka do nedjelje bit će domaćin posljednje ovogodišnje regate veslačkog Svjetskog kupa, a na njoj će nastupiti sve četiri trenutačno najbolje hrvatske posade koje će imati prvu priliku osigurati nastup na Olimpijskim igrama sljedeće godine u Parizu.


Najveći hrvatski aduti ponovno su trofejna braća Valent i Martin Sinković u kategoriji dvojaca na pariće. Nakon što su ranije ove godine osvojili 50. međunarodnu medalju na utrci Svjetskog kupa u Zagrebu, pokušat će ponoviti uspjeh i tako postati ukupni pobjednici ovog natjecanja. Na tom putu stajat će Nizozemci Melvin Twellaar i Stef Broenink, osvajači srebrne olimpijske medalje kao i Aleix Garcia Pujolar i Rodrigo Conde Romero iz Španjolske. Tu su i Francuzi, međutim u izmijenjenom sastavu, Boucheron će veslati s Valentinom Onfroyem, koji je završio u A-finalu samca u Vareseu.


“Puno je prijavljenih posada tako da ćemo imati četiri utrke u tri dana i baš će biti zanimljivo. Dobro smo trenirali, zdravi smo i mislim da smo spremni za više utrka u jednom danu. Od najjačih posada izdvojio bih Nizozemce koji su najozbiljnija posada, Talijani koji su bili drugi na EP iza nas neće doći dok Francuzi veslaju sa zamjenom tako da ne znamo što očekivati od njih. U svakom slučaju bit će jaka konkurencija i dobre utrke”, rekao je Valent Sinković




“Jako se dobro osjećamo, radili smo nekoliko testova na brzini i sve je dobro, čamac dobro plovi. Rijetko kada imamo dvije utrke u danu, ali mislim da to možemo i jedva čekamo se natjecati. Nadamo se da ćemo se pokazati u najboljem svjetlu te da ćemo ići kao favoriti na Svjetsko prvenstvo u Beograd u rujnu”, zaključio je Martin Sinković.


Na putu za Lucern su i sestre Ivana i Josipa Jurković koje u svojoj disciplini dvojaca bez kormilara imaju 19 prijavljenih posada, tako da će ovo biti prva veća provjera forme gdje će vidjeti stvarne mogućnosti i snagu te prema tome organizirati daljnje treninge za Svjetsko prvenstvo.


“U petak nas očekuje prva utrka. Kvalifikacijske utrke su na kronometar i tu trebamo odveslati svoje najbolje vrijeme protiv štoperice. Ako budemo prve onda ne moramo popodne u repasaž, a ako ne, onda nas u istom danu očekuje još jedna utrka što znači da će nas čekati minimalno tri utrke, a maksimalno četiri. Ove sezone još nismo to odveslale, ali mislim da smo spremne i dat ćemo sve od sebe da to i dokažemo”, rekla je Josipa Jurković.


U Luzernu će nastupiti i braća Anton i Patrik Lončarić u dvojcu bez kromilara, oni su sredinom lipnja na drugoj regati Svjetskog kupa u Vareseu stigli do petog mjesta u A finalu, dok će Hrvatsku u samcu predstavljati Damir Martin, srebrni u toj disciplini s OI u Rio de Janeiru 2016. te brončani iz Tokija otprije dvije godine.


Svjetsko veslačko vijeće odlučilo je da je potreban test kronometara za veslače u pripremi za moguće nepredviđene scenarije. Utrke za sve događaje na Svjetskom veslačkom kupu u Luzernu održavat će se kao kronometri što znači da čamci startaju u svojoj kategoriji odvojeno u intervalima po 10 sekundi. Sve sljedeće utrke (repesaži, četvrtfinala, polufinala i finala) bit će u formatu jedan pored drugog.