Utorak, 21. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Utrka po Baskiji

Primož Roglič promašio cestu prije cilja, morao se vratiti da bi ipak osvojio kronometar

Autor: Hina

01.04.2024. 18:56
Primož Roglič promašio cestu prije cilja, morao se vratiti da bi ipak osvojio kronometar

Foto: Foto REUTERS

Za Rogliča je ovo 81. profesionalna pobjeda u karijeri te peta etapna pobjeda na utrci po Baskiji



IRUN  Slovenac Primož Roglič (Bora-hansgrohe) pobjednik je pojedinačnog kronometra voženog u ponedjeljak ulicama Iruna, kojim je započelo 63. izdanje jednotjedne biciklističke utrke po Baskiji (Itzulia Basque Country), što se boduje za UCI WorldTour.


Dionicu od 10 kilometara s jednim kategoriziranim usponom Roglič je svladao za 12 minuta i 34 sekunde, što nitko od njegovih konkurenata nije uspio nadmašiti. Roglič je mogao postaviti i bolje vrijeme, ali je na zadnjem zavoju, umjesto da skrene prema cilju, otišao servisnom cestom te se morao zaustavljati i vraćati, a pri tom je manevru izgubio desetak sekundi.


Ipak, ni to ga nije spriječilo da u ponedjeljak proslavi svoju prvu pobjedu u dresu njemačke momčadi Bora-hansgrohe u koju je došao ove sezone iz nizozemske Visme u kojoj je tijekom osmogodišnjeg razdoblja ostvario sve svoje najveće uspjehe, postavši trostruki pobjednik španjolske Vuelte i osvajač prošlogodišnjeg izdanja talijanskog Gira.




Za Rogliča je ovo 81. profesionalna pobjeda u karijeri te peta etapna pobjeda na utrci po Baskiji, na kojoj je dvaput bio i ukupni pobjednik (2018. i 2021.). Zanimljivo, svih pet etapnih pobjeda Roglič je ostvario na pojedinačnom kronometru.


Aktualnom olimpijskom pobjedniku u utrci na kronometar najviše se u ponedjeljak približio Australac Jay Vine (UAE Emirates) koji je na cilj došao sa sedam sekundi lošijim vremenom. Treći je bio Danac Mattias Skjelmose (Lidl-Trek) sa zaostatkom od 10 sekundi, dok je aktualni svjetski prvak na kronometar, Belgijac Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), zaostao za 11 sekundi, s time da je u jednom oštrijem zavoju doživio pad koji mu je odnio nekoliko sekundi, a donio ogrebotinu na desnom bedrenom mišiću.


Peti je bio aktualni dvostruki pobjednik Tour de Francea i nekadašnji Rogličev momčadski kolega, Danac Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike), koji je za 34-godišnjim Slovencem zaostao za 15 sekundi.


Vingegaard brani prošlogodišnji naslov osvojen na ovoj utrci, a Roglič i Evenepoel bi mu trebali biti najveća prepreka na putu prema drugoj uzastopnoj pobjedi.


Pred biciklistima je još pet etapa, a u utorak bi do izražaja trebali doći sprinteri, jer će na trasi od Iruna do Kanba, dugačkoj 160 km, morati svladati samo jedan uspon treće kategorije.


Itzulia Basque Country, 1. etapa - pojedinačni kronometar, Irun - Irun, 10 km)
 1. Primož Roglič (SLO/BORA-hansgrohe)         12:34 minuta
 2. Jay Vine (AUS/UAE Emirates)                +0:07
 3. Mattias Skjelmose (DAN/Lidl-Trek)          +0:10
 4. Remco Evenepoel (BEL/Soudal Quick-Step)    +0:11
 5. Jonas Vingegaard (DAN/Visma-Lease a bike)  +0:15
 6. Kevin Vauquelin (FRA/Arkea-B&B Hotels)     +0:16  
 7. Juan Ayuso (ŠPA/UAE Emirates)              +0:16
 8. Max Schachmann (NJEM/BORA-hansgrohe)       +0:16
 9. Ethan Hayter (VBR/INEOS Grenadiers)        +0:19
10. Ion Izagirre (ŠPA/Cofidis)                 +0:21