ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

OI u Parizu

Osvajači medalja na OI u Parizu bit će nagrađeni s komadićem Eiffelovog tornja

Autor: Hina

08.02.2024. 14:00
Osvajači medalja na OI u Parizu bit će nagrađeni s komadićem Eiffelovog tornja

Foto: Foto REUTERS

Ideja je bila povezati Igre sa simbolima Francuske, rekao je Thierry Reboul, kreativni direktor OI Paris 2024.PARIZ Osvajači medalja na nadolazećim Olimpijskim igrama u Parizu bit će nagrađeni komadićem Eiffelovog tornja, rekli su organizatori u četvrtak, otkrivajući medalje koje su opremljene žetonima u obliku šesterokuta iskovanim od starog željeza s najpoznatijeg pariškog spomenika.


Ideja je bila povezati Igre sa simbolima Francuske, rekao je Thierry Reboul, kreativni direktor OI Paris 2024.


“Apsolutni simbol Pariza i Francuske je Eiffelov toranj”, rekao je Reboul. “To je prilika za sportaše da sa sobom ponesu djelić Pariza.”
Žetone u obliku šesterokuta koji predstavlja oblik Francuske, teške 18 grama, dizajnirao je zlatar Chaumet, a izrađeni su od željeza iz prošlih renoviranja Eiffelovog tornja koji je godinama bio pohranjen u skladištu čija je lokacija tajna.


Smješteni su u središtu zlatnih, srebrnih i brončanih medalja, okruženi utorima nalik svjetlosnim zrakama koje izbijaju prema van. Na poleđini medalja prikazana je grčka božica pobjede, Nika, koja juriša naprijed, s Akropolom s jedne strane i Eiffelovim tornjem s druge strane. Na rubu medalje ispisana je disciplina za koju se medalja dodjeljuje.


Svaka je medalja  promjera 85 mm, debljine 9,2 mm i različite težine – 529 g za zlato, 525 g za srebro i 455 g za broncu.


Paraolimpijske medalje prikazuju pogled na Eiffelov toranj odozdo i imaju pečat Pariz 2024. na brajici – počast Francuzu koji ga je izumio.


Francuska kovnica Monnaie de Paris proizvest će ukupno 5.084 medalje.