Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zlatni gimnastičar

Nikolina Brnjac primila Tina Srbića: "Primjer vrhunskog sportaša koji može biti uzor"

Autor: Hina

18.04.2023. 15:07
Nikolina Brnjac primila Tina Srbića:

Foto: SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Uz Tina Srbića, na prijemu su bili i njegov dugogodišnji trener Lucijan Krce te predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza i osvajač prvog europskog zlata za Hrvatsku Marijo MožnikMinistrica turizma i sporta Nikolina Brnjac primila je u utorak u Zagrebu Tina Srbića, najboljeg hrvatskog gimnastičara, koji je u nedjelju u turskoj Antalyi osvojio naslov europskog prvaka na preči.


Našem gimnastičaru bila je to ukupno šesta medalja s velikih natjecanja, kojom je napravio zlatni krug, koji je počeo svjetskim zlatom u Montrealu 2017. godine. U međuvremenu je osvojio četiri srebrna odličja – na Svjetskom prvenstvu u Stuttgartu (2019.), europskim prvenstvima u Szczecinu (2019.) i Mersinu (2020.) te Olimpijskim igrama u Tokiju (2021.).


“Još jednom iskrene čestitke Tinu na osvojenom naslovu europskog prvaka, ali i na sjajnom kontinuitetu uspjeha koji traje od njegovog prvog zlata prije šest godina. Bilo mi je zadovoljstvo čuti dojmove iz Antalye i njegove planove za dalje te sam sigurna kako će nam i u budućnosti donositi lijepe vijesti. Tin je primjer vrhunskog sportaša koji može biti uzor svim budućim naraštajima i vjerujem kako će mnoge mlade privući u gimnastiku i sport općenito. U posljednjih nekoliko godina Vlada Republike Hrvatske povećala je izdvajanja za sport gotovo trostruko i Ministarstvo turizma i sporta i dalje će nastaviti podržavati sve saveze pa tako i Hrvatski gimnastički savez, prateći njihov rad i razvoj te sve aktivnosti koje provode,“ rekla je ministrica Brnjac.
Uz Tina Srbića, na prijemu su bili i njegov dugogodišnji trener Lucijan Krce te predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza i osvajač prvog europskog zlata za Hrvatsku Marijo Možnik.


“Pričali smo o uspjesima Tina i njegovog trenera, stanju gimnastike u Hrvatskoj te o kontinuitetu gimnastičkih uspjeha koji traje 15 godina, od olimpijske medalje 2008. godine Filipa Udea. Razgovarali smo o infrastrukturi i novom Zakonu o sportu, za koji smo jako zadovoljni kako je napravljen i vidi se da sve više ulaže u sport, sportaše i trenere, i ono što je jako bitno za gimnastiku, u sportsku infrastrukturu. Gimnastika je specifičan sport, jer treba imati svoju dvoranu, ali vjerujem da će se i ona naći na listi prioriteta u građevinama od nacionalnog interesa. Ono što u Savezu sada vidimo kao prioritet je gimnastički centar u Splitsko-dalmatinskoj te Primorsko-goranskoj županiji te radimo u tom smjeru. Ispred Saveza izrazili smo i našu želju da u nadolazećim godinama organiziramo Europsko prvenstvo u gimnastici, po mogućnosti dok nam je Tin još u dobroj formi kako bi i pred svojom publikom imao mogućnost osvojiti europsku medalju“, izjavio je Marijo Možnik.


Zlato iz Antalye je 16. hrvatska medalja s velikih natjecanja. Na europskim prvenstvima naši gimnastičari su osvojili 10 medalja, na svjetskim prvenstvima šest te na olimpijskim igrama dvije – Filip Ude na konju s hvataljkama u Pekingu 2008. godine te Tin Srbić na preči u Tokiju 2021. godine.


Uz ministricu Brnjac na sastanku su bili državni tajnici Tomislav Družak i Josip Pavić.