Srijeda, 15. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Darko Brguljan

Iskusni as vaterpolista Primorja EB uoči gostovanja u Hannoveru: "Svjesni smo što nosi ova utakmica"

Autor: Igor Duvnjak

23.11.2023. 12:13
Iskusni as vaterpolista Primorja EB uoči gostovanja u Hannoveru:

Foto: Darko Brguljan/Foto M. LEVAK

Hannover i Šabac imaju dvostruko veće budžete, više reprezentativaca i veće plaće. Bilo bi lijepo da jedna ekipa s desetak momaka iz Rijeke ostavi takve ekipe iza sebe - kaže Brguljan



RIJEKA Mlada ekipa vaterpolista Primorja Erste bank u smiraju ovoga dijela sezone počinje s »polaganjem domaćih i međunarodnih matura«, momčad trenera Igora Hinića prvo večeras od 19 sati kod Waspo 98 Hannovera igra susret petoga kola LEN Euro cupa, a početkom idućeg mjeseca ide u Zadar na Final Four hrvatskog Kupa. Primorjaši u skupini C europskog natjecanja imaju dvije uvjerljive pobjede, onu protiv večerašnjih suparnika te Šabac Elixira, jednu više od svojih njemačkih domaćina, dok je na čelu budimpeštanski BWSC Zuglo s devet bodova, koji u posljednjem kolu dolazi na Kantridu. Iskusnici su pristalice uspona stepenicu po stepenicu, konkretno crnogorski majstor Darko Brguljan nedavno je isticao da mu je važniji uspjeh nad Mornarom, a tek onda ove iduće utakmice.


– Utakmica s Mornarom mi je bila bitnija da bismo imali šansu zadržati treće mjesto za play-off hrvatskoga prvenstva – objašnjava Brguljan. – Što se tiče pobjede u prošlome kolu nad Šabac Elixirom, momcima svaka čast. Znao sam, naime, da možemo igrati s njima, ali nisam očekivao da ćemo tako dominirati. Zadržali smo šanse za prolaz skupine, ako pobijedimo večeras u Hannoveru, a Šapčani izgube u Budimpešti, plasirat ćemo se u osminu finala. Svjesni smo što nam nosi ova utakmica, ali ne bih htio stvarati pritisak momcima da igraju kao da se nešto mora. Jedino što mi moramo je odigrati kao što igramo tijekom cijele sezone, na visokoj razini sa sto posto svojih mogućnosti i da vidimo što ćemo napraviti. Inače, u skupini smo već napravili puno toga, nadmašili smo i neka naša očekivanja, ali nudi nam se šansa da prođemo skupinu u kojoj igraju iskusnije i skuplje ekipe od naše. Hannover i Šabac imaju dvostruko veće budžete, više reprezentativaca i veće plaće. Bilo bi lijepo da jedna ekipa s desetak momaka iz Rijeke ostavi takve ekipe iza sebe. Nisu nam davali realne šanse da možemo proći skupinu, ali mislim da smo pokazali kvalitetu, dobar rad ovih momaka i dobre pripreme utakmica, tako da bi bila šteta ne iskoristiti priliku. U hrvatskom prvenstvu imamo dosta toga za napraviti, stoga mi je Mornar bio važniji nego Šabac.


Matematika


Riječani su na Kantridi potopili Nijemce 13:9, no večeras od 19 sati priča se nova priča.




– Na Kantridi je Hannover dvije četvrtine igrao dobro, poslije smo ih našim ritmom slomili, ali nedostajao im je ponajbolji igrač Luka Lozina, koji je među tri-četiri najbolja hrvatska centra. U Hannoveru će biti puno teže nego na Kantridi. Igraju doma, a domaćinska su ekipa, prije desetak dana su vodili su protiv Šapca 7:0 i zato ih ne smijemo podcijeniti jer bismo mogli nagrabusiti. Ne trebamo očekivati utakmicu kao u Rijeci. Momci i ja osobno smo svjesni toga, naravno da idemo dati sve od sebe pa ćemo vidjeti hoće li to biti dovoljno za tri boda. Računam da možemo pobijediti, šanse su 50:50. Imaju niz kvalitetnih iskusnika, reprezentativaca s godinama igranja u Europi, mi smo pak pokazali da možemo s njima. Izgledi su »pola-pola« pa što tko uhvati.


Crnogorska kapica u Hinićevoj ekipi pritom je ohrabrena dosadašnjim učinkom suigrača, dijeli im komplimente.


– U kontinuitetu igramo na visokoj razini, koliki su maksimumi, teško je procijeniti kada konstantno igrate dobro i ostvarujete dobre rezultate. Sigurno igramo na rubu našega maksimuma, prednost je što nema padova i što više nitko ne može reći lako ćemo s njima. Mislim da sad imamo jasnu matematiku, igramo još dva kola u Euro Cupu, dva kola u Premier RVL, polufinale Kupa, treba do kraja završiti posao tako da na kraju godine budemo treća hrvatska momčad i da prođemo skupinu u Euro Cupu kad imamo šansu. Tada bi to bila čista desetka za ovu godinu.


I u njegovu slučaju »život piše romane«, vraća se u Hannover gdje je igrao šest godina i ima mnogo prijatelja, no ulaskom u bazen, sve se zaboravlja. Njegovim dolaskom na Kantridu počeo je nagli uspon ove mlade ekipe.


Velik korak


– Nisam očekivao da ću se tako brzo sresti s njima, kada sam došao u Primorje EB igrali smo drugu ligu, Hannover je bio u Europi. Drago mi je da se Primorje EB diglo nekoliko stepenica više i da se opet priča pozitivno o momcima i ekipi, osjeti se to dolaskom publike na tribine. Drago mi je da se srećemo s Hannoverom jer sam time donekle ispunio svoj motiv kada sam dolazio u Rijeku. U ovih godinu dana smo od druge lige došli do šanse da momčadi poput Nijemaca i Šapčana ostavimo iza nas, da smo eliminirali Radnički i Oradeu, da smo kući igrali na gol-razlike s dubrovačkim Jugom. Napravili smo veliki korak u zadnjih godinu dana, stvarno sam ponosan na ove momke i ekipu. U Hannoveru ima puno ljudi koje poznajem, s nekima sam igrao, ima ih dosta koji su prestali igrati, imam dosta prijatelja tamo, ali igrao sam u karijeri dosta puta s bivšim klubovima, posao mi je igrati najbolje što mogu da moja ekipa pobijedi.


Skočiti će u bazen u kojem se naigrao i gdje se nauživao uspjeha.


– Specifično je tamo, i mala buka daje dojam da je pun bazen. Vidio sam da su već počeli najavljivati utakmicu, tako da će sigurno biti publike, ali ne bi trebala biti atmosfera na koju ne bismo znali reagirati. Igrao sam nekoliko puta tamo kada smo osvajali titule, jedne godine u Hannoveru se igrao Final Eight, kada smo bili u četvrtfinalu s Pro Reccom, to je bila užarena atmosfera, što se sada neće ponoviti. Bit će dosta ljudi, ali to ne bi trebalo njih dodatno motivirati, a nas omesti. Moramo ih maksimalno respektirati, siguran sam da su poslije poraza od nas i BVSC-a dobili određene upute i sad su najopasniji.


Skupina C

Utakmice 5. kola:


Hannover – Primorje EB       19.00


BVSC – Šabac E.       20.00


BVSC       4       3       0       1       57:44       9


Primorje EB       4       2       0       2       49:51       6


Šabac E.       4       2       0       2       36:43       6


Hannover       4       1       0       3       42:46       3


Sljedeće kolo (9. prosinca): Primorje EB – BVSC-Zuglo, Šabac Eliksir – Waspo 98 Hannover.