Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

EP u kuglanju

Hrvatska kuglačka reprezentacija osvojila broncu, kuglačice protiv Austrijanki traže europsko zlato

Autor: Katarina Blažević

28.05.2023. 07:32
Hrvatska kuglačka reprezentacija osvojila broncu, kuglačice protiv Austrijanki traže europsko zlato

Foto: Vanesa Bogdanović/Foto Facebook HKS

Djevojke su sve vrhunski odradile i danas samo trebamo staviti »točku na i«. Austrija je kvalitetom ipak slabija od Njemačke - rekao je Tonči Mikac, izbornik ženske vrste



RIJEKA  Hrvatski kuglači osvojili su brončano odličje, a hrvatske kuglačice plasirale su se u finale Svjetskog ekipnog prvenstva, što danas završava u Varaždinu. Kuglači su do bronce stigli nakon poraza u polufinalnoj utakmici od Austrije 0:2 (3436:3457), dok su kuglačice finale, u kojem će se danas od 11 sati sastati s Austrijom, vizirale pobjedom nad aktualnim prvakinjama iz Njemačke 2:0 (3676:3594).


Hrvatska muška reprezentacija u sastavu Branko Manev (657 čunjeva), Nikola Muse (633), Alen Kujundžić (652), Luka Bolanča (609), Hrvoje Marinović (683) i Bojan Vlakevski (669) uz glasnu se podršku publike borila do samoga kraja, ali Austrija je bila uspješnija i s 21 čunjem prednosti plasirala se u finale, dok je Hrvatska ponovila uspjeh s prošle svjetske smotre.


Epski dvoboj


– Nije bilo loše, ustvari, od šest osvojili smo četiri pojedinačna igračka poena, a izgubili na čunjeve. U prvom bloku je njihov kuglač napravio preveliku razliku i već u prvom setu drugog bloka stigli smo njihovu prednost. Bilo je potom neizvjesno, desetak hitaca prije kraja rezultat je bio 7:1 za nas, a na kraju 4:4… Bila je to vrhunska utakmica, zanimljiva za gledatelje. Nažalost, mi smo izgubili, bili bismo sretni da smo dobili, ali tako je, kako je – rekao je Tonči Mikac, predsjednik Hrvatskog kuglačkog saveza i izbornik ženske reprezentacije, koja je u polufinalu napravila odličan posao i pobijedila najveće favoritkinje varaždinskog natjecanja.




– Dvoboji Hrvatske i Njemačke su epski, to je povijest koja se bilježi. Fantastično smo ušli u utakmicu i ona je nakon prvog seta i tri igračice praktički bila riješena. Trebali smo samo dobiti nekoliko setova za svaki slučaj, ali na kraju je bila velika razlika. To nam je zapravo bila najteža utakmica, finale će nam biti lakše – nastavio je Mikac.


Riječki pečat


Najučinkovitija u hrvatskim redovima bila je Matea Juričić, kuglačica Rijeke, sa 652 srušena čunja, a zapažene su još jednom bile i Mlakarice, Venesa Bogdanović sa 625 te Valentina Gal sa 603 srušena čunja. Ana Bačan-Schneider je srušila 579 čunjeva, Nataša Ravnić i Paula Polanščak 601, dok su Amela Nicol Imširović i Sara Pejak srušile 616 čunjeva.


– Matea Juričić bila je fenomenalna, kao i Venesa Bogdanović. Sve tri kuglačice riječkih klubova u polufinalu su bile jako dobre i ustvari smo na njihovim leđima iznijeli pobjedu – dodao je Mikac i najavio finale protiv Austrije.


– Ovo su velika natjecanja i treba paziti da se ne dogodi neka greška u koracima. Dosad je sve bilo besprijekorno. Djevojke su sve vrhunski odradile i danas samo trebamo staviti »točku na i«. Austrija je kvalitetom ipak slabija od Njemačke – zaključio je Mikac.